Fractura de gleznă: simptome, diagnostic și recuperare

Fractura de gleznă

Fractura de gleznă

Fractura de gleznă, care sunt simptomele unei astfel de traume, ce presupune tratamentul în astfel de cazuri, dar și cum se trece mai repede peste un astfel de episod, ei bine, despre toate acestea discutăm mai jos.

Oasele gleznei pot suferi rupturi sau discontinuități, apărute în urma unei traume puternice la nivelul încheieturii inferioare a piciorului.

Atunci când se produce o fractură de gleznă (prin eversie sau inversie), gravitatea unei astfel de traume poate varia de la o simplă discontinuitate a unuia dintre cele 3 oase componente ale gleznei, până la rupturi grave, în care afectate 2 sau chiar 3 oase.

De foarte multe ori, fracturile de gleznă sunt confundate cu entorse sau luxații, de aceea este necesară evaluarea de către medicul ortoped, pentru stabilirea unui diagnostic exact.

Fractura de gleznă

Iată care sunt deosebirile dintre acestea:

Entorsa presupune o supraîntindere sau chiar rupere a ligamentelor, fără ca oasele gleznei să părăsească articulația.

Luxația de gleznă presupune o întrerupere a contactului dintre suprafețele articulare, în timp ce ligamentul și capsula articulară se rup, oasele gleznei ieșind din articulație.

În cazul în care acest lucru se întâmplă, diagnosticul corect pus de un medic ortoped poate indica prezența unei fracturi de gleznă.

Glezna are în componența sa 3 oase: tibia, peroneul și talusul. Articulația gleznei se împarte în 2 articulații – sindemoza și articulația tibiofibulară – după cum urmează:

Sindemoza este compusă din: tibie, peroneu, ligamente.

Articulația tibiofibulară este compusă din: tibie, peroneu și talus.

Așa cum aminteam și mai sus, fractura de gleznă reprezintă o discontinuitate sau chiar o rupere serioasă a celor 3 oase componente: tibie, peroneu și talus.

Medicul ortoped este cel care stabilește diagnosticul de fractură de tibie, în urma unui control amănunțit ce poate presupune efectuarea de tomografii, radiografii sau RMN-uri.

Pentru ca pacientul să se bucure de un diagnostic pus corect, vital pentru recuperarea sa, imagistica trebuie să conțină diafizele oaselor, extremitățile peroneului și a tibiei, precum și talpa piciorului.

Încă o etapă premergătoare stabilirii diagnosticului presupune palparea zonei afectate, procedură cunoscută și ca testul de stres.

Fractura de gleznă

Așadar, iată care sunt simptomele unei fracturi de gleznă:

 • Deformare vizibilă a gleznei, însoțită de dureri acute și imediate.
 • Zgomot înfundat în momentul producerii fracturii de gleznă.
 • Durere și sensibilitate la atingere sau palpare.
 • Echimoze apărute în scurt timp la nivelul gleznei.
 • Tratamentul pentru fractura de gleznă

După stabilirea diagnosticului, se recurge la implementarea diagnosticului potrivit, în funcție de gravitatea traumei suferite. Plecând de la acest criteriu, tratamentul este de 2 feluri:

 • Tratament ortopedic
 • Tratament chirurgical

Tratamentul ortopedic presupune instalarea unei atele la nivelul gleznei, timp de maxim 2 săptămâni, cu rol în reducerea edemului perimaleolar. Tipul atelei este condiționat de severitatea fracturii.

După ce este scoasă atela, se recomandă un număr de ședințe de fizioterapie, pentru ca șansele de vindecare completă a gleznei să fie cât mai mari.

Tratamentul chirurgical: fragmentele gleznei sunt prinse cu șuruburi și o placă din metal, pentru ca întreaga articulație să fie stabilizată.

Tijele se scot ulterior, după vindecarea gleznei, printr-o nouă intervenție chirurgicală.

Fractura de gleznă

Recuperarea în cazul fracturii de gleznă

Așa cum spuneam și în rândurile de mai sus, recuperarea este la fel de importantă ca tratamentul în sine, pentru ca șansele de vindecare totală să fie cât mai mari.

Pacientul poate opta atât pentru ședințe de fizioterapie, cât și pentru ședințe de kinetoterapie, ce acționează eficient asupra zonei afectate.

Principalele obiective ale acestor ședințe sunt următoarele:

 • Ameliorarea și dispariția durerilor și inflamațiilor;
 • Refacerea boltii planetare;
 • Recuperarea puterii în piciorul afectat;
 • Redobândirea unui mers fără probleme.
 • Recuperarea rezistenței musculare.

De asemenea, în perioada de recuperare, pacientul poate opta pentru o serie de produse medicale de sprijin, pentru o mobilitate susținută, printr-un minim de efort: fotoliu rulant, cadru de mers, cârje etc.

Acestea sunt realizate din materiale rezistente, ce oferă pacienților cu dificultăți de deplasare suportul necesar, până când glezna se reface complet.

Cadrul de mers este un produs de tehnică medicală util atât în spații interioare, cât și în spații exterioare.

Un cadru de mers performant favorizează recuperarea progresivă în faza de reabilitare posttraumatică sau postoperatorie.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Boli ortopedice: simptome și tipuri de boli ortopedice

Ruptura de menisc: simptome, cauze și tratament

Articulaţii care trosnesc: de ce ne trosnesc articulaţiile

Ruptura tendonului lui Achile: simptome, cauze și tratament

Oase fracturate: cum le vindecăm rapid