Flebita: simptome, cauze, prevenire și tratament

flebita cauze tratament

Flebita

Flebita este boală ce se caracterizează prin inflamația peretelui unei vene, inflamație ce poate fi produsǎ de mai mulți factori și care poate provoca dureri și umflături. Atunci cȃnd inflamația este cauzatǎ de un cheag de sânge, afecțiunea se numește tromboflebitǎ. Trobmoflebita apare la nivelul venelor de la picioarelor, ȋnsǎ uneori poate apǎrea și la nivelul venelor de la brațe. Flebita superficialǎ afecteazǎ venele de la suprafața pielii, ȋn timp ce flebita profundǎ afecteazǎ venele profunde de la nivelul membrelor inferioare și superioare.

Flebita: simptome

Zona din jurul venelor este roșie, umflată și de multe ori dureroasǎ. Deoarece sângele tinde să se coaguleze, vena se simte tare pe toată lungimea sa.

Flebita superficială:

 • Acesta poate debuta cu apariția unei zone roșii de-a lungul unei vene superficiale.
 • Porțiunea respectivǎ de piele poate fi tare și calda, iar pielea din jurul venelor poate avea un aspect umflat.
 • În cazul în care este prezentǎ și o infectie, simptomele pot include roșeațǎ, febrǎ, dureri, sau umflături.

Flebita: cauze

Flebita apare la persoanele cu circulație proastǎ sau la cele care au venele deteriorate. De asemenea, flebita poate fi cauzatǎ și de o accidentare la nivelul unei vene. O alta cauzǎ a dezvoltǎrii flebitei poate fi reprezentatǎ de formarea unui cheag, denumit tromb. Deoarece nu există mușchi pentru a împinge cheagul, acesta rămâne blocat în interiorul venei și fluxul de sânge este blocat. Flebită poate fi, de asemenea, o complicație produsǎ de tulburări ale țesutului conjunctiv cum ar fi lupusul sau de boli precum cancerul de pancreas, de sȃn sau de cancerul ovarian.

Flebita: factori de risc

Factorii de risc pentru flebită includ:

 • Inactivitate prelungită
 • Stilul de viațǎ sedentar
 • Excesul de greutate
 • Fumatul
 • Bolile de sânge care cresc riscul de coagulare al sângelui
 • Leziuni la nivelul mâinilor sau al picioarelor
 • Terapia de substituție hormonalǎ
 • Nașterea
 • Venele varicoase

Tromboza venoasă profundă (TVP)

Simptomele pot fi asemenaoare cu cele ale flebitei superficiale, dar existǎ și pacienți care nu au niciun simptom. Alți pacienți pot prezenta dureri și umflaturi de-a lungul membrelor, acestea se pot umfla fǎrǎ motiv. Alte simptome pot fi apariția febrei de la o infecție bacterianǎ suprapusă sau modificări de culoare a pielii dacă afecțiunea devine cronicǎ.

Flebita: diagnostic

Pentru diagnosticarea flebitei superficiale, medicul va realiza un examen fizic, fǎrǎ a mai fi nevoie de alte teste de diagnotic. Ȋnsǎ ȋn cazul ȋn care specialistul bǎnuiește cǎ pacientul suferǎ de flebitǎ profundǎ acesta poate recomanda:

O scanare cu ultrasunete – ultrasunetele pot detecta cheagurile de sȃnge sau blocarea fluxul de sânge, în special în vene mai mari.

Venografia – este necesară pentru a identifica cheagurile de sânge în venele mai mici. Aceasta este o procedura invazivǎ ce necesită injectarea unui material de contrast într-o venă de la picior, pentru ca apoi cheagurile sǎ fie descoperite cu ajutorul radiografiei.

Flebita: tratament

Flebită, de obicei, se îmbunătățește de la sine ȋn câteva zile, deși poate dura câteva săptămâni pentru ca durerea să dispară. Tratamentul constă de obicei din comprese calde, odihnă și medicamente precum aspirina (acid acetilsalicilic) sau ibuprofen. Purtarea de ciorapi de compresie elasticǎ, de asemenea, poate ajuta. Ȋn cazul ȋn care diagnosticul este de flebitǎ venoasǎ profundǎ, medicul poate recomanda un tratament cu anticoagulante pentru subțierea sȃngelui sau poate elibera un produs chimic ȋn vena afectata pentru a grǎbi dezintegrarea cheagului de sânge.

Pentru a preveni flebita pacientul trebuie să evite fumatul și sǎ realizeze exerciții fizice pentru a menține tonusul muscular, dar și pentru a promova circulația. Ciorapi de compresie pe bazǎ de prescripție medicalǎ pot îmbunătăți fluxul de sânge, pot calma durerea și pot diminua umflarea picioarelor. Evitați repausul la pat pentru perioade lungi deoarece simptomele se pot agrava.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Tratamente naturiste pentru probleme vasculare

Remedii naturiste pentru cârcei și crampe musculare

5 dureri care nu ar trebui trecute cu vederea