Esofagita de reflux: simptome, cauze și tratament

Esofagita de reflux

Esofagita de reflux

Esofagita de reflux reprezintă o afecțiune care constă în inflamarea esofagului ce poate conduce la lezarea țesutului acestuia și la dificultăți de înghițire și durere în piept.

Este cauzată de închiderea parțială sau funcționarea anormală a valvei care nu mai previne refluxul conținutului de la nivelul stomacului în esofag (reflux gastroesofagian).

Esofagul face parte din tractul digestiv şi reprezintă un tub prin care mâncarea ajunge din gură în stomac.

Esofagita este o inflamaţie a mucoasei ce căptuşeşte esofagul care se poate manifesta prin dificultate la înghiţire sau durere toracică.

Cauze ale esofagitei pot fi refluarea acidului din stomac, infecţii, alergii sau consumul anumitor medicamente. Tratamentul depinde de factorul declanşator şi de severitatea inflamaţiei.

Simptome

 • Dificultate la înghiţire (disfagie)
 • Durere la înghiţire (odinofagie)
 • Durere toracică retrosternală, ce apare în timpul mesei
 • Mâncare impactată în esofag
 • Arsuri (pirozis)
 • Regurgitaţii
 • La infanţi şi copii mici, se poate manifestă prin dificultăţi de hrănire şi întârziere în creştere

Esofagită de reflux: apare în situaţia refluării frecvente a sucului gastric în esofag, determinând inflamaţia ţesutului de la acest nivel; sfincterul esofagian inferior funcţionează ca o valvă care împiedică conţinutul acid din stomac să intre în esofag; când există defecte de închidere a acestui sfincter, apare boala de reflux gastroesofagian.

Esofagita eozinofilică: reprezintă o inflamaţie a ţesutului esofagian determinată de acumularea de eozinofile la acest nivel. Eozinofilele sunt celule sangvine cu rol în declanşarea reacţiilor alergice.

Această afecţiune poate fi declanşată de alergeni alimentari (lapte, ouă, grâu, soia etc.-anafilaxia) sau de refluxul acid. Aceşti pacienţi pot asocia şi alte tipuri de alergii non-alimentare, precum alergiile respiratorii.

Esofagită limfocitară: apare în urma acumulării de limfocite la nivelul ţesutului esofagian, limfocitele fiind celule sangvine cu rol în imunitate.

Esofagită caustică: este o formă severă de esofagită, fiind consecinţa ingestiei accidentale sau voluntare de substanţe caustice ce ard ţesutul esofagian, putând duce chiar la perforaţie.

Esofagită infecţioasă: este determinată de o infecţie bacteriană, virală sau fungică a ţesutului esofagian; este o cauză rară şi apare la pacienţii cu imunitate scăzută, precum cei cu cancer sau SIDA. Candida este o ciupercă ce face parte din flora normală a cavitaţii bucale (candidoza).

Este o cauză comună a esofagitei infecţioase (esofagită candidozică) şi apare la pacienţii cu sistem imunitar scăzut, diabet, cancer sau consum de costicosteroizi sau antibiotice.

Esofagită indusă medicamentos: multiple medicamente orale pot leza mucoasa esofagiana dacă rămân în contact cu aceasta prea mult timp. De aceea, se recomandă ca majoritatea comprimatelor să se înghită cu multă apă.

Medicamente ce pot determina apariţia esofagitei sau chiar a ulcerelor esofagiene sunt: antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen, naproxen, diclofenac etc), antibiotice (tetraciclină, doxiciclină), bifosfonaţi, chinidină.

Tratament clasic pentru esofagita de reflux

 • eliminarea din alimentație a anumitor alimente (de exemplu cafea, citrice, prăjeli)
 • antacide
 • intervenție chirurgicală în cazuri severe

Tratament naturist pentru esofagita de reflux

Prevenție:

 • Slăbit
 • Renunțarea la fumat
 • Tehnici antistres
 • Acupunctură

Administrarea mai rară a anumitor medicamente:

 • antibiotice, antiinflamatoare

Modificarea dietei:

 • renunțarea la consumul de cafeină, ciocolată, alcool, mentă care pot crește riscul de reflux gastroesofagian

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Ceaiuri pentru dureri de stomac

Arsuri la stomac: cauze, sfaturi şi tratament naturist 

7 alimente care provoacă reflux gastroesofagian

Hiperaciditate gastrică: simptome, cauze și tratament naturist