Remedii naturiste pentru entorse

entorse doftoria

Remedii naturiste pentru entorse

Întinderea musculară este vătămarea produsă de o întindere excesivă şi bruscă. Simptomele sunt durerea, umflarea sau decolorarea zonei afectate. Entorsa reprezintă vătămarea ligamentelor, în general din cauza unei mişcări puternice şi bruşte.

Simptomele sunt durerea sau umflarea articulației, cu limitarea mobilităţii şi decolorarea zonei respective.

În cazul entorselor ușoare și moderate, există tratamente naturiste care sunt de mare folos. Important de știut este că succesul acestora depinde mult și de momentul în care se acționează. Așadar, cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Cataplasmă cu tătăneasă

Pentru aceasta, ai nevoie de o rădăcină de tătăneasă întreagă sau deja măcinată (se găsește la magazinele naturiste). O rădăcină de tătăneasă corect uscată trebuie să aibă culoarea gri (nu brună sau maronie, pentru că nu este bună).

În cazul plantei măcinate, se ia o cană și se pune în ea o cantitate corespunzătoare dimensiunilor zonei afectate. Toarnă încet apă fierbinte amestecând în tot acest timp, încât să obţii o pastă groasă, care va fi aplicată pe locul traumatismului. Datorită mucilagiilor din tătăneasă, pasta devine ca o plastilină ce poate fi modelată astfel încât să acopere complet zona traumatizată.

Grosimea cataplasmei trebuie să fie de 1-1,5 cm. Dacă zona afectată este acoperită de păr, interpune între aceasta şi cataplasmă o foaie de tifon (nu pânză, căci este prea groasă şi împiedică contactul plantei cu tegumentul). Apoi leagă cu faşă zona respectivă, fără să strângi foarte tare. Legătura trebuie să fie fermă, dar fără a jena circulaţia sanguină. Ca să obţii acest lucru, fă o priză bună prin badijonare cu trei-patru ture de faşă deasupra şi dedesubtul articulației.

Lasă cel puţin două ore să lucreze această cataplasmă, la început. Apoi o poți schimba la patru ore, spre exemplu dacă ești nevoit să mergi la serviciu. Sau la opt-zece ore, după ce se încheie programul, ori peste noapte. Obligatoriu este să folosești cataplasmă peste noapte, în timpul somnului, căci este uşor de păstrat, iar articulaţia se află în repaus. Când o vei desprinde, o să observi că pasta pe care ai întins-o cu oarecare uşurinţă, a devenit tare. Ei bine, este ceva normal, din cauza mucilagilor care se întăresc.

Cataplasma cu rădăcina de tătăneasă aplicată imediat după producerea entorsei determină o refacere spectaculos de rapidă. Asigură inclusiv o imobilizare parţială suficientă pentru refacerea articulației. în cazul unei prime entorse, pot dispărea în numai 2-3 zile toate fenomenele caracteristice, iar articulaţia poate reveni la capacitatea funcţională normală.

Carne de crab

În cazul entorselor, carnea proaspătă de crab este un remediu eficient: Ingrediente: 250 g de carne proaspătă de crab. Preparare: spală carnea şi învelește-o în tifon curat. Zdrobește carnea şi ţine-o pe articulaţia dureroasă timp de o oră.

Pulbere de pin

Ţine zona afectată în aburi de praf de pin: Ingrediente: 500 g de praf de pin, 500 ml de oţet. Preparare: pune ingredientele într-o oală mare, împreună cu o cană şi jumătate de apă, şi dă-o în clocot. Aşează articulaţia vătămată, acoperită cu un prosop, la circa 30 cm deasupra oalei şi stai în aburi timp de 20 de minute. Repetă procedura de două ori pe zi, timp de cinci zile. Ai grijă să nu te opărești.

Cataplasmă cu fasole roșie

În cazul umflării, aplică cataplasme cu pastă de fasole roşie cu bobul mic : Ingrediente : 100 g de fasole roşie cu bobul mic. Preparare: macină fin fasolea şi amestec-o cu suficientă apă pentru a face o pastă. Unge zona vătămată cu un strat de pastă, gros de 6 mm, şi acoperă-l cu folie de plastic. Schimbă cataplasma o dată la cinci ore.

SFAT: Dacă durerea este intensă sau apare o umflătură sau zona respectivă îşi modifică mult formă, mergeţi la Urgenţe. De asemenea, dacă după trei zile de autotratare nu se manifestă nici o amelioare sau starea se înrăutăţeşte, mergeţi la doctor.