10 motive serioase pentru care ar trebui să începi să faci duş rece

duş rece

Duş rece? 10 motive serioase pentru care ar trebui să începi să faci duş rece

  • 1. Creşterea stării de vigilență

Un duş făcut dimineaţă are un puternic efect revigorant şi ajută la stimularea oxigenării creierului. Totodată, creşte şi rata cardiacă, precum şi viteza cu care sângele circulă în corp. Toate aceste reacţii fiziologice ajută la suplimentarea rezervelor de energie, îmbunătăţirea stării de alertă şi a puterii de concentrare.

  • 2. Te trezesc

Evident, un duș rece te va trezi dimineața. Am vorbit deja despre modul în care vor spori științific vigilența dvs., dar știința demonstrează că dacă aveți probleme în a vă ridica ridica din pat, dușurile reci vor schimba acest lucru.

  • 3. Te ajută să adormi

În mod ironic, în timp ce dușurile reci vă trezesc, terapia cu apă rece este una dintre cele mai bune modalități de a obține un somn incredibil pe timpul nopții.

  • 4. Ameliorarea febrei musculare

Disconfortul muscular rezultat în urma depunerii unui efort fizic susţinut poate fi ameliorat printr-un duş rece. Studiile au demonstrat că băile reci de aproximativ 24 de minute pot trata febra musculară după 1-4 zile de la suprasolicitarea musculară, în condiţiile unei temperaturi a apei de 10-15˚C.

  • 5. Favorizarea pierderii în greutate

Duşurile reci asigură pierderea în greutate în moduri neaşteptate. Corpul omenesc conţine două tipuri de ţesut adipos: alb şi maro. Grăsimea albă este depozitată în ţesuturi atunci când o persoană consumă mai multe calorii decât sunt necesare corpului pentru a funcţiona corespunzător, iar acestea nu sunt eliminate prin efort fizic. Acest tip de grăsime este acumulată de regulă în zona taliei, zona lombară, a gâtului şi a coapselor. Grăsimea maro generează căldură necesară pentru reglarea temperaturii interne a corpului şi este activată de expunerea la frig. Prin urmare, duşurile reci stimulează activitatea ţesutului adipos maro.

  • 6. Luptă cu depresia

Duşurile reci s-au dovedit a fi utile şi în ameliorarea simptomelor de depresie. Acest efect se datorează impactului intens resimţit de receptorii ţesutului cutanat, care declanşează transmiterea unui număr impresionant de impulsuri nervoase de la terminaţiile nervoase periferice până la creier. Acest proces produce un puternic efect antidepresiv, contribuind la reglarea stării de dispoziţie.

  • 7. Îmbunătăţirea aspectului pielii şi părului

Una dintre cele mai bune metode de menţinere a hidratarii părului şi pielii este evitarea contactului direct cu apă fierbinte. Apa rece ajută la strângerea porilor şi a cuticulelor, prevenind astfel pătrunderea impurităţilor în interiorul acestora. Temperatura scăzută a apei contribuie şi la reducerea pierderii uleiurilor naturale ale pielii şi scalpului, principala cauză a deshidratării şi apariţiei mătreţii şi descuamarii ţesutului cutanat.

  • 8. Întărirea sistemului imunitar

O serie întreagă de studii ştiinţifice demonstrează că expunerea la frig ajută la întărirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creşte rata metabolică prin reflexul tremuratului şi activarea răspunsului imun. Studiile au arătat că persoanele care fac regulat duşuri reci înregistrează o creştere a concentraţiei plasmei, a numărului de celule T şi de limfocite.

  • 9. Îți ajută sistemul limfatic

O parte suplimentară, dar crucială a corpului care este afectată de dușuri reci, este sistemul limfatic. Ceea ce face sistemul limfatic este de a ajuta la îndepărtarea deșeurilor din celule. Acest lucru este esențial pentru apărarea corpului dumneavoastră de infecții nedorite. Iar când sistemul limfatic este blocat, acesta va apărea cu simptome precum răceli frecvente, infecții și dureri articulare. Dușurile, atunci când sunt alternate între apă fierbinte și rece, vă vor ajuta sistemul limfatic, contractând vasele limfatice atunci când sunt expuse la rece și relaxându-le atunci când sunt expuse la căldură.

  • 10. Cresc fertilitatea

Un alt beneficiu interesant al duşurilor reci este că acestea vor stimula numărul de spermatozoizi și vor crește fertilitatea. Utilizarea băii fierbinți s-a dovedit a fi un contraceptiv masculin eficient. Bărbații care au făcut baie fierbinte o jumătate de oră în fiecare zi, timp de 3 săptămâni, au devenit infertili pentru următoarele 6 luni! În plus, un studiu efectuat la USCF a arătat că bărbații care au încetat să mai facă băi regulate au arătat o creștere a numărului de spermatozoizi de până la 491%.