Dureri de umeri şi mâini: tratamente naturiste

Dureri de umeri şi mâini

Dureri de umeri şi mâini ( hernia cervicală )

În marea majoritate a cazurilor simptomele dispar cu tratament conservator: repaus, medicaţie, balneofizioterapie, kinetoterapie.

În hernia cervicală durerile pot fi atroce.

Apar dureri în umăr şi în mână, pe partea dreaptă sau stângă, sau chiar pe ambele părţi, pacienţii nu mai pot dormi noaptea, nu-şi mai pot desfăşura activităţile zilnice, scade forţa musculară.

Dureri de umeri şi mâini

De cele mai multe ori boala apare la persoane care desfăşoară o muncă de birou, în poziţii vicioase, fără perioade de relaxare.

Hernia de disc cervicală este o boală din ce în ce mai frecventă, cel puţin în societatea civilizată.

Vorbim în primul rând de un proces fiziologic simplu – cel de îmbătrânire. Primele semne de îmbătrânire apar în jurul vârstei de 35-40 de ani.

Odată cu acest proces fiziologic apar şi modificări în tot organismul, inclusiv la nivelul coloanei cervicale, aceasta fiind printre segmentele cele mai predispuse îmbătrânirii şi degradării fiziologice.

Dureri de umeri şi mâini

Acest proces de îmbătrânire care debutează în jurul vârstei de 35 de ani, indiferent de sex, presupune nişte modificări atât la nivelul oaselor, cât şi la nivelul structurilor ce susţin coloana cervicală – ligamente, discuri intervertebrale, articulaţii.

Procesul de îmbătrânire însoţit de aceste modificări duce la apariţia în primă etapă a aşa numitelor “ciocuri de papagal“.

Vorbim în această fază de spondiloza cervicală care se manifestă de obicei cu simptome pe care le ignorăm: ameţeală, dureri în zona coloanei cervicale.

Le punem pe seama oboselii, dispar şi reapar şi nu le dăm importanţă. Însă, spondiloza cervicală evoluează în timp şi duce la hernierea discului cervical.

Apariţia unei hernii înseamnă că un organ sau o structură anatomică se deplasează de la locul obişnuit.

Dureri de umeri şi mâini

Iniţial apar doar amorţeli în mâini, apoi atrofii musculare, şi evoluează chiar spre scăderea forţei: pacienţii nu mai pot ţine un pahar în mână.

În astfel de cazuri putem vorbim de indicaţii chirurgicale.

Dar, trebuie să spunem că din 10 bolnavi care se adresează medicului cu dureri la nivelul coloanei cervicale, cu iradiere în umeri şi de-a lungul membrelor superioare, uneori chiar până în vârful degetelor de la mâini, doar 2 se operează.

Recuperare rapidă atunci când este necesară operaţia

Se face o incizie la nivelul gâtului, pe faţa interioară, se ajunge până la discul vertebral, acesta se scoate după care se face osteosinteză. În locul discului herniat se introduce un material sintetic biocompatibil.

În anumite situaţii în funcţie de profesie – de exemplu dacă e vorba de un sportiv sau cineva care trebuie să-şi utilizeze la capacitate maximă coloana vertebrală – se poate apela la protezele de disc.

Recuperarea este facilă: pacientul e operat dimineaţa, seara se mobilizează, se dă jos din pat şi în maxim trei zile poate pleca acasă.

Există şi situaţii la limită, nu foarte clare, dar încercăm de fiecare dată să apelăm la intervenţia chirurgicală ca ultimă etapă a tratamentului acestei boli.

Dureri de umeri şi mâini

Se recomandă repaus, evitarea poziţiilor vicioase, tratament conservator. Dacă simptomatologia nu se ameliorează, efectuăm în spital, infiltraţii.

Este un tratament ci rezultate foarte bune în cazurile la limită. Dacă nici în urma acestui tratament simptomatologie nu cedează, atunci recomandăm intervenţia chirurgicală.

Pe măsură ce uzura discului avansează, aceste episoade devin din ce în ce mai dese, mai grave şi mai rezistente la tratament.

În stadiul de hernie de disc constituită, manifestarea principală este durerea la nivelul umărului şi pe mână, datorată compresiunii unei rădăcini nervoase.

În afară de durere, suferinţa rădăcinii nervoase se poate manifesta şi prin tulburări de sensibilitate (furnicături sau amorţeală) sau scăderea forţei musculare pentru anumiţi muşchi.

Compresiunea măduvei cervicale (mielopatie) se manifestă prin scăderea forţei musculare atât în muşchii mâinii cât şi la picior, cu scăderea capacităţii de efort şi dificultăţi la mers; apar de asemenea tulburări de sensibilitate şi disfuncţii sfincteriene.

Durerea este de obicei doar cervicală şi nu este foarte intensă.

Dureri de umeri şi mâini

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inventariat circa 150 de afecţiuni ale aparatului osos şi locomotor, cu diferite localizări în organism: şold (coxartroză), genunchi şi glezne (gonartroză) şi coloană vertebrală (cervicoartroză, dorsartroză, lomboartroză, disartroză). Mai rar se instalează la umeri, coate şi pumni.

Dureri de umeri şi mâini: Tratamente naturiste

Pentru uz intern se recomandă a se consuma ceaiuri fierbinţi cu infuzii sau decocturi din plante medicinale cu proprietăţi activatoare a circulaţiei sanguine ( Ceai pentru circulația sângelui ) .

Plantele folosite în ceaiuri (infuzii sau decocturi) pot fi separate sau în amestecuri: frunze de salvie (cele mai eficiente), rozmarin, afin, mesteacăn, frasin, urzică, nuc, pelin, mentă, măghiran, ceapă, coacăz negru;

flori de soc, arnică, levanţică, trifoi roşu, tei, muşeţel; herba de creţişoară, cimbrişor, coada calului, sunătoare, păpădie, pedicuţă, tarhon; muguri de pin şi plop negru; fructe de ienupăr şi măceş; rădăcini de tătăneasă,

lemn-dulce, osul iepurelui, pătrunjel, leuştean, ţelină, angelică, ghinţură; scoarţă de salcie; ulei de cătină albă (două linguri de 3 ori pe zi, după fiecare masă, cu puţină miere).

Reţeta amestec din: salvie, cicoare, rozmarin (frunze), coada calului, păpădie, cimbrişor (herba), soc, gălbenele (flori), măceşe (fructe) şi salcie (scoarţă).

La gonartroză şi în dureri de umeri, coate şi pumn se recomandă comprese calde şi cataplasme pe încheieturile dureroase, cu efecte antiinflamatoare şi de intensificare a circulaţiei sângelui.

Cel mai frecvent este uzitată făina de muştar negru (umezită cu apă fierbinte şi pusă într-un săculeţ de pânză pe locul dureros).

Efecte bune au şi frunzele zdrobite de brânca ursului, rozmarin, nuc, pelin, salvie, urzică, felii de ceapă, usturoi şi praz, flori de fân cosit, muşeţel şi gălbenele, paie tocate de ovăz, hrean ras (amestecat cu făină integrală), lujeri de tomate, scoarţă de salcie sau stejar, terci de cartofi, muguri de plop şi herba de pedicuţă.

După baie se fac frecţii cu tinctură de tătăneasă, tinctură de spânz şi ulei de cimbrişor.

Extractele de castan sălbatic şi cele de coada calului conţin cantităţi mari de siliciu, un oligoelement important pentru funcţionarea articulaţiilor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole

Hernia de disc: simptome, cauze și tratament

Amorțeala mâinilor: cauze, prevenire și tratamente naturiste

Osteomielită: simptome, cauze și tratament naturist

Spondiloza cervicală: Cervicartroza, boala care înţepeneşte gâtul

Junghi: tipuri, cauze și tratament naturist

Spondiloartrtita: ce este și cum se manifestă