Durere în gât: cauze şi tratamente naturiste

Durere în gât

Durere în gât

Infecțiile virale. În această perioadă, răcelile, gripa, laringita, faringita sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor în gât.

Ele sunt însoţite adesea de alte simptome specifice, cum ar fi congestie nazală, gât roşu, inflamat, răguşeală, febră, tuse, oboseală, dureri musculare.

Tratează răceala și vei scăpa și de durere. E nevoie de plante cu efect antiviral, antibiotic, cum ar fi tinctura de propolis, uleiurile esențiale de cimbru, mentă, eucalipt.

În același timp, special pentru gât poți folosi remedii emoliente, calmante, expectorante: lichenul de piatră, frunzele de pătlagină, lemnul dulce, teiul.

Nu uita să-ți întărești și imunitatea pentru a ajuta organismul să lupte mai bine cu boala.

Durere în gât: Tusea seacă sensibilizează și irită gâtul. Ea, la rândul ei, poate fi declanșată de: fumat, de aerul prea uscat din cameră, de administrarea de medicamente antihipertensive etc.

Știi că durerile au apărut de la prea mult tușit dacă sunt însoțite și de alte simptome specifice cauzei care a generat tusea.

Astfel, pentru a trata durerea, e bine să-i afli cauza și să o elimini. Spre exemplu, fumătorii vor tuşi mai puternic şi îşi vor sensibiliza gâtul la diferenţele de temperatură, atunci când ies afară pe o zi friguroasă, când inspiră aer rece după un duş fierbinte etc.

În orice caz, de mare ajutor aici sunt remediile din plante cu efect emolient, balsamic, precum lichenul de piatră, rădăcina de nalbă, teiul, socul, ciuboțica cucului.

De asemenea, sunt benefice plantele cu efect antiinflamator, care induc apoi și un efect calmant la nivel local: cimbrul, pinul, coada șoricelului, eucaliptul, lemnul dulce, lichenul de piatră.

Durere în gât: Alergiile. Apar nu doar primăvara și toamna, de la polen, ci și în sezonul mai rece, de la praf, mucegai sau alte substanțe iritante.

Alergia respiratorie se manifestă prin: strănut, mâncărime la nivelul nasului, rinoree apoasă, nas înfundat, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, respirație șuierătoare, durere de cap, oboseală, lipsa poftei de mâncare.

Până aici, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite și mulți le pot confunda. Știi că ai alergii dacă aceste simptome trenează pe o perioadă mai îndelungată, fără să migreze spre altceva mai complicat, cum ar fi o infecție bacteriană. În acest caz, soluția este să mergi la un alergolog.

Durere în gât: Refluxul gastro-esofagian. Irită și el gâtul, provocând în același timp tuse. Primul pas pentru a rezolva problema gâtului este să tratezi aciditatea și să inhibi secreția gastrică.

Durere în gât: Cântatul, vorbitul prea mult. Cântăreții, actorii, cadrele didactice, instructorii de aerobic și toți cei care își suprasolicită coardele vocale riscă să se aleagă cu o durere în gât și cu răgușeală.

În acest caz, se recomandă repaus vocal, dar și remedii naturiste vindecătoare. Lemnul dulce, de pildă, era încă din Antichitate, leacul oratorilor atunci când rămâneau fără glas. El reduce inflamaţia laringelui şi calmează gâtul. Se administrează sub formă de tablete sau ceaiuri.

Comprimatele de supt pe bază de coada șoricelului au și ele efecte antiinflamatoare, emoliente, de reducere a contracturilor musculaturii netede de la nivelul căilor respiratorii. Mai sunt recomandate infuziile călduțe de soc, cimbru, lumânărică, sânziene și eucalipt.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi categoria de Simptome şi Boli sau alte articole:

Remedii pentru roşu în gât

Dureri în gât: tratamente naturiste cu ceaiuri pentru dureri în gât

Viroza respiratorie: simptome, tipuri, cauze, prevenire şi tratament

Adenoidita cronică: inflamaţia cronică a amigdalei faringiene

Tratament amigdalită: care sunt simptomele amigdalitei şi cum poate fi tratată