Durere de umăr: cauze, tratament și boli asociate

durere de umăr

Durere de umăr: cauze, tratament și boli asociate

Umărul este un soclu comun complex format din humerus (osul brațului), omoplați (lama umărului) și claviculă (osul guler). Există mai multe ligamente care ajută la susținerea umărului și multe atașamente musculare ajută la mișcarea acestuia. Umărul este o articulație extrem de mobilă care permite oamenilor să atingă și să se deplaseze în mai multe direcții.

Durere de umăr: cauze

Durerile de umăr pot fi cauzate de inflamația articulației umărului precum și de leziuni ale tendoanelor, ligamentelor și mușchilor. În funcție de natura prejudiciului sau de inflamație, kinetoterapeutul va fi în măsură să vă trateze imediat sau vă dă sfaturi cu privire la orice serviciu profesional suplimentar de care aveți nevoie.

Kinetoterapeutul poate diagnostica durerea de umăr ca fiind cauzată de separarea osului de tendonul coafa (o afecțiune cunoscută sub numele de ruperea rotatorilor). Această afectiune poate necesita o interventie chirurgicală iar kinetoterapeutul va fi în măsură să vă sfătuiască dacă este necesară o intervenție chirurgicală și tratatamentul postoperatoriu pentru a ajuta la recuperarea rapidă. Dacă suferiți de capsulitis adeziv, atunci umărul va fi dureros și rigid (umăr înghețat).

Kinetoterapeutul va dori să se concentreze pe un tratament care intinde ligamentele, tendoanele și mușchii, deși acestea vor lucra, de asemenea, pe coloana vertebrala si coaste pentru a crește mobilitatea. Manipularea articulației umerilor prin kinetoterapie va acționa pentru a slabi tesuturile moi, reduce rigiditatea, reduce durerea si creste gama de miscare.

Kinetoterapeutul va fi capabil sa diagnosticheze pentru orice instabilitate cronică din cadrul articulației umărului (fie din cauza suprasolicitării sau unei luxații anterioare). Instabilitatea este tratata folosind masajul și manipularea pentru a construi suportul din spatele umerilor.

Kinetoterapeutul poate sugera, de asemenea, câteva exerciții pentru a construi muschii din jurul umerilor. Acesta este un diagnostic foarte frecvent în cazul în care aveți o luxație anterioară a articulației umărului.

Durere de umăr: tratament

Dacă această durere de umăr s-a instalat deja ca urmare a unui traumatism ca o cădere sau un accident de mașină solicitarea unei asistențe medicale este necesară. De asemenea, în cazul în care durerea umărului durează de mai mult de două săptămâni și este însoțită de o pierdere funcțională semnificativă, se recomandă o vizită la medic sau terapeut fizic.

Initial este recomandată o perioadă de odihnă de 2-3 zile în care aplicarea de gheată este necesară pentru a reduce inflamatia dacă aceasta este prezentă. Câteva exercitii usoare sunt necesare pentru a nu ajunge la un umăr înghetat.

După aceste zile de odihna se pot începe exercitiile si masajele terapeutice dar doar sub îndrumarea personalului calificat pentru a îmbunătăti mișcarea articulației și rezistența mușchilor rotatori.

Durere de umăr: cum poate ajuta kinetoterapia manuala

O vizită la kinetoterapeut pentru a evalua si trata durerea poate fi necesară. Programul începe cu evaluarea initială în care kinetoterapeutul va pune întrebări legate de natura durerii si intensitatea acesteia. Acesta va forta putin umarul pentru a afla în ce stadiu se află mobilitatea lui.

După finalizarea acestui pas, tratamentul propriu-zis începe. Masajul terapeutic va ajuta la controlarea durerii si a inflamatiei. Intre tratamente vor fi necesare si cateva exercitii usoare pentru a ajuta la îmbunătățirea rezistenței și mobilitatii umărului. Este foarte importanta urmarirea specifica a sfaturilor și instrucțiunilor terapeutului.

Citește și articolul despre sănătatea oaselor.

Durere de umăr: boli asociate și dureri comune de umar

Durere de umăr: Tendinita

Coafa rotatorilor este un grup de patru muschi care ajuta la sustinerea si miscarea umarului. Tendoanele rotatorilor sunt atașate la nivelul osului bratului intr-o zona care se afla direct sub o proeminență osoasă a lamei umarului. Tendoanele se pot strangula sub acest os si pot devini inflamate.

Tendonul bicepsului se ataseaza mușchiul bicepsului în partea superioară a brațului spre partea din față a umarului. Mulți oameni consideră capul lung al tendonului bicepsului să se comporte ca un al cincilea tendon rotator oferind stabilitate la partea din față a umărului. Acest tendon se poate strangula de anatomia osoasă a omoplatului sau de ligamentele care se ataseaza la lama claviculei și a umărului cauzând tendinita.

Durere de umăr: Bursita

Bursa este un sac umplut cu lichid care ajuta structurile corpului sa alunece lin. Există o bursa care se întinde între osul humerus și omoplat. Acesta poate fi prins în umar ducand la durere.

Durere de umăr: Umărul înghetat

Umărul înghetat sau capsulita adeziva a umărului este o afectiune în care umărul devine dureros si în timp, îsi pierde mobilitatea. Această pierdere poate dura pana la 18 luni, poate fi dureroasă si poate duce la pierderi semnificative de mobilitate a bratului.

Durere de umăr: Fractura

Fractura apare atunci cand am suferit o trauma semnificativa. Caderea pe un braț întins este o cauza comună a unei fracturi. Clavicula, omoplatul, humerusul sau o combinație a acestora pot fi vătămate în urma căderii.

Durere de umăr: Artrita

Durerile de umar pot fi rezultatul artritei. Simptomele care apar sunt durerea, inflamatia si rigiditatea. Osteoartrita are o dezvoltare lenta, iar durerea provocata de boala se agraveaza în timp. Artrita poate fi declansata de miscarile facute în timpul activitatilor sportive, accidente de munca sau chiar leziuni cronice la nivelul umarului. (citește și articolul Dureri de oase)

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria 

Citeşte şi alte Articole