Dismenoreea (Crampe menstruale)

Dismenoreea - Crampe menstruale

Dismenoreea – Crampe menstruale

Dismenoreea se caracterizează prin durerile asociate cu menstruația. Există două tipuri de dismenoree și anume cea primară și cea secundară. Dismenoreea primară este caracterizată prin crampe menstruale comune, care apar lună de lună și nu sunt cauzate de alte boli.

Crampele încep, de obicei, cu una sau două zile înainte de menstuație sau pot apărea o dată cu menstra femeii. Durerea se resimte la nivelul abdomenului inferior, în spate, sau poate migra spre coapse și poate varia de la durere ușoară la durere severǎ ce interferează cu activitățile zilnice ale pacientei.

Durerea poate fi însoțită de greață, vărsături, oboseală și chiar diareea. Crampe menstruale comune, devin din ce în ce mai puțin dureroase o dată cu înaintarea ȋn vârstă.

Dismenoreea secundară este durerea cauzată de o afecțiune a organelor de reproducere feminine, cum ar fi endometrioza, adenomioza, fibromul uterin sau infecțiile vaginale. Durerile încep, de obicei, mai devreme decât ciclul menstrual și durează mai mult decât crampele menstruale obișnuite.

Dismenoreea – Crampe menstruale: Cauzele care duc la apariția dismenoreei

În timpul perioadelor menstruale, contracția uterului ajută la expulzarea fragmentelor de mucoasă uterină, iar aceste contracții sunt declanșate de către prostaglandine, hormoni ce au un rol direct în inflamația declanșată de contracțiile musculaturii uterine. Un nivel ridicat de prostaglandine este asociat cu crampe menstruale mai severe.

La originile dismenoreei pot sta și anumite afecțiuni precum: endometrioza, fibrom uterin, boala inflamatorie pelvină sau stenoza de col uterin.

Dismenoreea – Crampe menstruale: Simptomele dismenoreei

Principalul simptom al dismenoreei este durerea. Acesta apare în partea inferioară a abdomenului și poate fi, de asemenea, resimțită în șolduri sau în spate. Alte simptome pot include greață, vărsături, diaree, amețeli, sau disconfort general.

Pentru cele mai multe femei, durerea începe la scurt timp înainte sau în timpul perioadei menstruale, în special după primele 24 de ore, iar acesta dispare după 2 sau 3 zile. Durerea poate fi spasmodică (crampe pelvine de la începutul fluxului menstrual) sau congestivă ( durere adâncă).

Simptomele dismenoreei secundare încep cu câteva zile înainte de ciclul menstrual și durează mai multe zile, uneori chiar și după încetarea menstrei.

Dismenoreea – Crampe menstruale: Diagnosticarea dismenoreei

In timpul examinării pelvine, medicul ginecolog va încerca să afle dacă există anomalii ale organelor de reproducere și va căuta semne care să indice o infecție. In cazul în care medicul suspectează că aceste dureri menstruale severe sunt cauzate de o tulburare, poate recomanda:

Ecografia. Acest test nedureros folosește undele sonore pentru a ajuta la vizualizarea organelor interne. Procedura este adesea folosită pentru a exclude anumite anomalii la nivelul uterului și al colului uterin.

Histeroscopie. In cadrul procedurii, medicul introduce un tub subțire, luminat, prin vagin spre colul uterin. Tehnica permite medicului să descopere anumite afecțiuni precum fibroame sau polipi.

Dismenoreea – Crampe menstruale: Tratamentul dismenoreei

Dismenoree primară este, de obicei, tratată cu medicamente analgezice sau cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). De asemenea, unii medici pot prescrie medicamente hormonale.

Contraceptivele orale pot ajuta la reducerea severității simptomelor. Greața și vărsăturile pot fi ameliorate cu medicamente antiemetice.

Tratamentul pentru dismenoreea secundară va varia în funcție de cauza care produce afecțiunea. Medicul va hotărâ dacă pacienta va utiliza tratamente medicamentoase sau dacă este necesară realizarea unei intervenții chirurgicale.

Dismenoreea – Crampe menstruale: Ȋn caz de dureri severe ȋncercați sǎ:

  • Plasați o sticlă cu apă fierbinte pe spate sau abdomen.
  • Evitați alimentele care conțin cafeină.
  • Evitați fumatul și consumul de alcool.
  • Evitarea situațiilor stresante și odihnă suficientă.
  • Masați partea inferioară a spatelui și a abdomenului.

Femeile care fac sport în mod regulat au dureri menstruale mai puțin severe. Pentru a ajuta la prevenirea crampelor, este importat ca pacienta să facă sport măcar o dată de săptămână.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Plante pentru afecțiuni ginecologice

3 alimente ce combat sindromul premenstrual

Menopauza

Inceput de menopauză (simptome, cauze, tratament alternativ)