Dischinezie biliară: cauze şi regim alimentar

Dischinezie biliară

Dischinezie biliară

Dischinezia biliară se defineste ca o tulburare de evacuare a veziculei biliare caracterizată prin colică biliară în absenta litiazei, cu o fractie de ejectie anormală a veziculei biliare, cauzată de disfunctia veziculei biliare sau a sfincterului Oddi.

Această afectiune apare mai ales la femeile cu vârsta de 40 ani, iar cauzele frecvente sunt: obiceiurile alimentare nesănătoase sau tulburările apărute la nivelul organelor invecinate (colită, gastrită) si chiar boli ginecologice.

Dischinezia biliară este o afecţiune a căilor biliare, caracterizată prin tulburări de contractilitate şi tonus vezical, ce au ca urmare eliminarea neadecvată a bilei în raport cu ritmul de evacuare a stomacului.

Adică dischinezia biliară este o evacuare anormală a fierii. In mod normal, bila este eliminată în intestine, intermitent, în raport cu necesităţile digestiei.

Astfel, între prânzuri, în faza de linişte digestivă, secreţia bilei de către celulele hepatice este diminuată.

Aşadar dischinezia biliară poate fi de două feluri:

  • hipertonă „fiere nervoasă”
  • hipotonă „fiere leneşa”

Cauzele care conduc către o astfel de manifestare sunt multiple. Predispoziţia către dischinezie biliară se moşteneşte.

Modificările funcţiei biliare apar mult mai des în rândul femeilor decât al bărbaţilor.

Dintre femei, se pare că cele trecute de vârsta adultă de 40 de ani sunt mult ma afectate de această manifestare a bilei.

De asemnea, obezitatea conduce la apariţia disfuncţiilor biliare dar şi steatoza hepatică (ficatul gras – care poate să devină o problemă şi pentru persoanele normoponderale).

Traumatismele abdominale, hepatitele cu virus A sau B, parazitozele sunt alte posibile cauze pentru apariţia dischineziei biliare.

Aşadar ori că este prea activă ori că este prea leneşă, bila noastră tot nu face bine.

Echilibrul este de mare preţ. Calea de mijloc, însă, este de cele mai multe ori greu de atins.

Oricum ar fi în ambele cazuri de dischinezie biliară, pe lângă tratamentele medicamnetoase aferente, alimentaţia are un mare rol.

Este extraordinar de importantă alimentatia atât în timpul crizelor biliare, adică în faza acută, dar mai ales pentru întreţinere.

Dischinezie biliară: Alimente permise

carnea proaspătă și slabă de pui, curcan, vițel, vită, peștele alb, pregătite ca: rasol, friptă, înăbușită, tocătură dietetică (fără ceapă, condimente, neprăjită);

laptele dulce, bătut, iaurtul proaspăt, brânza de vaci proaspătă, cașul, urda;

două ouă proaspete pe săptămână;

smântâna, frișca, uleiul crud, untul proaspăt;

pâinea albă, veche de o zi;

făinoasele (griș, orez, fidea, tăieței, macaroane), preparate cu lapte sau budinci cu brânza sau carne și ou;

legumele sub formă de sucuri sau cele cu celuloză fină ca piureuri, soteuri, sufleuri, salate coapte sau crude;

fructele ca atare sau coapte, fără sâmburi și coaja, ca sucuri proaspete, piureuri, compoturi, jeleuri, gemuri;

deserturile ca: făinoase cu lapte, creme cu lapte și ou, bezele, mereng, biscuiți de albuș, gelatină cu lapte sau suc de fructe și altele;

condimentele aromate (pătrunjel, leuștean, mărar, cimbru, tarhon, suc de lămâie);

sosurile se vor pregăti numai dietetic, cu făină diluată separat în apă rece și grăsime adăugată la sfârșitul prelucrării termice;

supele creme de legume, supele slabe de carne, supele limpezi de legume, borșurile;

băuturile nealcoolice: apă minerală, sifonul, sucurile de fructe și legume.

Dischinezie biliară: De evitat

dulciurile concentrate

prăjelile;

mezelurile;

conservele de orice fel;

prăjelile, untură, seul, slănină, jumările, orice grăsime în exces;

carnea grasă (porc, rată, gâscă, oaie), fezandată, afumată;

toate tipurile de carne cu țesut conjunctiv;

peștele gras;

brânzeturile fermentate, grase, condimentate, brânză topită, cașcavalul;

ouăle în exces (fierte tari sau prăjite);

supele grase de carne, borșurile drese cu smântână, ciorbele grase, ciorbele de leguminoase;

pâinea neagră, intermediară, pâinea proaspătă;

arpacașul, grâul ca atare;

leguminoasele uscate;

deserturile preparate cu cacao, ciocolată, multă grăsime, aluaturi dospite, foarte proaspete;

fainoasele nerafinate;

legumele și fructele bogate în celuloză dură (ridichiile, guliile, castravetii, varza, leguminoasele uscate, fructele necoapte, cu coaje și sâmburi, alunele, nucile);

produsele de patiserie;

ciocolată, cacao;

alcoolul, cafeaua;

rântașurile;

sosurile cu ceapă prăjită, grăsime prăjită;

maionezele, condimentele iuti (piperul, hreanul, mustarul, boiaua, ardeiul iute, ceapa, usturoiul, chili);

icrele;

vânatul;

moluștele.

Dischinezie biliară: Model de meniu

Cum ar trebui să arate un meniu pentru o zi din viaţa unei persoane care suferă de dischinezie biliară:

Hipocaloric, normoproteic, hipolipidic, hipoglucidic, hiposodat uşor.

Adică astfel:

Dimineaţa ora 8 se poate începe cu un suc proaspăt stors din morcov, ridiche neagră.

La acesta se adaugă neapărat spirulină 10g sau chlorella 5 g, pudră din armurariu 5g.

După aproximativ 15 – 20 minute se poate mânca un mic dejun.

Acesta poate consta într-o salată alcătuită din avocado, roşii, frunze de pătrunjel, o linguriţă de ulei de măsline.

Peste amestec neapărat se adaugă zeama de la o lamâie.

Nu se recomandă cafea (mai ales în criză) de aceea papilele gustative pot fi păcălite cu o ceaşca de lapte de orez sau soia în care se pune o linguriţă de pudră de roşcove (pudra de roşcove este echivalentul natural fără grăsime al pudrei de cacao şi nu necesită fierbere).

O gustare mică pe la orele 11 nu strică nimănui. Ar putea fi o felie de pepene galben, o banană sau un măr.

La prânz o supă cremă de legume, supă strecurată de pasăre sau vită, salată de ruccola, salată verde, spanac, frunze busuioc, pătrunjel, mărar, roşii cherry peste care se adaugă zeamă de lămâie.

Sau, dacă nu se poate fără carne, o bucată de peşte slab la grătar (o bucată cât o palmă) însoţit de legume la grătar cum ar fi: dovlecel, roşii, ciuperci.

Gustarea de la orele 17 poate consta într-o porţie de cireşe sau caise pe lângă care se bea o ceaşcă de ceai călduţ de rostopască, rozmarin sau păpădie.

Cina nu mai tarziu de orele 20. Se poate încerca astfel: un iaurt degresat cu o linguriţă de seminţe măcinate de in sau cânepă.

Un cartof dulce mare copt cu puţină sare şi piper, peste care se poate adăuga pătrunjel tăiat. O salată de ton cu boabe de porumb peste care se stoarce multă zeamă de lămâie.

Sunt persoane care suportă ceapa verde sau ceapa proaspătă. Se poate adăuga în salate, beneficiile sunt incontestabile.

Ceapa este indicată persoanelor care suferă de dischinezie biliară sub formă crudă, nicidecum călită.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole

Alimente permise si interzise pentru deficit de bilă

Vezica biliară regim alimentar

7 remedii naturiste pentru o bilă leneşă

Ce semne îți trimite corpul când ai probleme cu fierea (bila)

Criza biliară: regim, tratament naturist şi factori declanşatori

Pietre la fiere: simptome, regim și tratament naturist