Dinţi sensibili: care sunt cauzele care sensibilizează dinţii

dinţi sensibili

Dinţi sensibili: care sunt cauzele care sensibilizează dinţii

  • Retragerea gingiilor

Retragerea gingiei din apropierea unui dinte sensibil, cauzată de afecţiuni cum ar fi o boală care afectează gingia, poate conduce la expunerea dentinei dintelui şi stă la baza sensibilităţii dentare. Şi periajul prea puternic sau prea frecvent al dinţilor poate duce la retragerea gingiilor.

  • Apa de gură

Apa de gură ajută într-adevăr la păstrarea igienei gurii, însă conținutul ei acid duce în timp la eroziunea smalțului dinților și la sensibilitate dentară, în cele din urmă.

  • Periajul dentar agresiv

Obiceiurile ce ţin de igiena dentară, cum ar fi periajul prea frecvent, prea puternic sau cu o periuţă cu peri duri, pot uza în timp smalţul dinţilor. Ele pot cauza şi retragerea gingiilor, care duce la o expunere şi mai mare a dentinei.

  • Bruxism

Dacă scrâşneşti din dinţi în somn sau strângi din dinţi în timpul zilei este posibil să provoci uzura smalţului şi expunerea stratului de dentină de sub acesta.

  • Albirea dinţilor

80% din pacienţii care urmează un tratament de albire a dinţilor vor suferi ulterior de sensibilitate dentară. Cele mai uzuale ingrediente pentru albirea dinţilor sunt peroxidul de hidrogen şi peroxidul de carbamidă, despre care se ştie că determină sensibilitatea dentară prin penetrarea smalţului dinţilor.

  • Gingivita

Atunci când ţesutul din care este formată gingia este inflamat şi slăbit de gingivită (o afecţiune a gingiei) este posibil să suferi de sensibilitatea gingiilor, putând resimţi sensibilitatea dentară deoarece o suprafaţă mai mare din dentina de la rădăcina dintelui este expusă.

  • Eroziunea acidă

Băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din fructe, anumite fructe şi legume şi oţetul balsamic conţin acizi care pot slăbi smalţul dinţilor şi conduce la uzura acestora. Consumul de alimente sau băuturi acide de patru sau mai multe ori pe zi poate conduce la riscul de apariţie a eroziunii acide. Dacă nu este tratată, această afecţiune, cunoscută sub numele de ,,uzură acidă” sau ,,eroziune acidă” poate conduce la apariţia durerilor de dinţi, la decolorarea sau îngălbenirea dinţilor sau la apariţia de dinţi transparenţi, subţiaţi.

Citeşte şi alte articole:

8 remedii naturale pentru dureri de dinți

Alimente care afectează dinții

Albeşte dinţii cu suc de lămâie

Pasta de dinţi: 10 utilizări inedite