Diabetul Zaharat

diabetul zaharat doftoria

Boală caracterizată prin neputinţa parţială sau totală a organismului de a utiliza zahărul (glucidele) din alimentaţie, cauzată de nefuncţionarea sau slabă funcţionare a pancreasului. Deficienţa determină creşterea cantitaţii zahărului în sânge(hiperglicemie); zahărul se elimină prin urină(glicozurie); bolnavului îi este mereu foame (polifagie), iar pentru eliminarea zahărului neîntrebuinţat şi pentru dizolvarea lui bea multe lichide (polidipsie). Metabolismul (întrebuinţarea) glucidelor este un procedeu complex, în care rolul principal îl are hormonul pancreasului – insulina.

Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: afin,anghinare, brusture, dud negru, fasole teci, nuc, salvie, urzică.

Ceaiuri: antidiabetice.

Fructe: afine, alune, măsline, nuci, fragi, căpşune, cireşe, vişine.

Legume: cartof, salată verde, fasole teci, lăptucă, sparanghel, varză, andive, ardei, castraveţi, conopidă, gulii, spanac, ţelină, roşii, vinete, urzici, ştevie, ridichi.

Cereale:ovăz.

Medicamente din plante: Neuromion.

Alte recomandări:
Alimente permise: Ceaiuri şi alte băuturi fără zahăr sau cu zaharină, pâine, cartofi, lapte, carne, brânză, caşcaval, ouă.
Alimente interzise: Berea, vinul dulce, mustul, paste făinoase, zahăr şi produse zaharoase, ciocolată, cacao, stafide, smântână.
La diabeticii obezi şi astenici se vor aplica duşuri reci de 5-6 secunde, urmate de un jet direct timp de 2 secunde pe picioare,
urmate de fricţiuni. Exercitiul fizic este un bun agent terapeutic.