Despre diabet: hiperglicemie, hipoglicemie, nivelul glucozei (întrebări şi răspunsuri)

despre diabet

Despre diabet: hiperglicemie, hipoglicemie, nivelul glucozei, indice glicemic 45 etc. (întrebări şi răspunsuri)

Intrebări şi răspunsuri despre diabet:

Despre diabet: Ce înseamnă hipoglicemie?

  • Hipoglicemia desemnează un nivel de glucoză în sânge mai mic decât necesar.

Despre diabet: Ce înseamnă hiperglicemie?

  • Hiperglicemia este cantitatea prea mare de glucoză în sânge faţă de normal.

Despre diabet: Care e cel mai important furnizor de energie din organism?

  • Glucoza. Organismul o obţine din alimente care conţin carbohidraţi, cum sunt pâinea şi cerealele, legumele, fructele şi dulciurile. Din aceste mâncăruri este extrasă glucoza, care ajunge în sânge. Imediat ce glucoza creşte în sânge, pancreasul produce insulina, care transportă glucoza în celule, unde e folosită ca sursă de energie.

Despre diabet: La ce foloseşte aparatul care măsoară glucoza în sânge?

  • Aparatul portabil este foarte util pentru diabetici sau alte persoane cu glucoza oscilantă pentru a şti când să-şi injecteze insulina, să mănânce sau să ceara ajutor doctorului. Cu ajutorul acestui aparat sunt prevenite complicaţiile diabetului: afectarea rinichilor, ochilor, nervilor şi vaselor de sânge.

Despre diabet: E grav să crească nivelul glucozei peste 600 mg/dL?

  • Această valoare e consecinţa unei creşteri progresive a glucozei în sânge timp de câteva zile sau săptămâni. Afecţiunea poartă numele de sindrom HHNS (hyperosmolar hyperglycemic nonketotic syndrome) şi este foarte periculoasă, fiindcă provoacă deshidratare, convulsii, de la care se poate ajunge la comă şi deces. De obicei apare la persoanele bolnave de diabet de tip 2.

Despre diabet: Ce înseamnă o mâncare cu indice glicemic 45?

  • Indicele glicemic măsoară timpul în care o mâncare e convertită în glucoză pe o scară de la 1 la 100. Alimentele cu un indice mai mic de 55 sunt convertite încet în glucoză, iar cele cu indicele peste 70 ridică rapid nivelul glucozei în sânge.

Despre diabet: E periculos să crească glicemia dimineaţa?

  • E un fenomen normal, care se întâmplă fiecărui om sănătos. Glucoza în sânge creşte în perioada 3-8 a.m.. La diabetici e mai periculos din cauza sensibilităţii lor crescute la glucoză. Citeşte şi un articol despre Glicemia ridicată

Despre diabet: Coma diabetica e provocată de prea multă sau prea puţină glucoză în sânge?

  • Coma diabetică e provocată de ambele situaţii, atunci când persistă exagerat de mult. Este o stare alterată de conştienţă în care creierul suferă din cauza glucozei. E necesară o intervenţie foarte rapidă, pentru ca leziunile suferite de creier să nu fie ireversibile. În urma unei astfel de come, persoana respectivă poate rămâne afectată fizic şi psihologic.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole