Alimente permise si interzise pentru deficit de bilă

Deficit de bilă

Deficit de bilă

Multe femei au probleme cu deficitul de bila și necesită un regim special, precum și tratamente naturiste cu ceaiuri pentru fiere și o dietă pentru fiere, bogată în legume și săracă în grăsimi.

Cunoscută și sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliară este un săculeț în formă de pară, localizat sub ficat.

Anumite boli, precum colita sau gastrita, și obiceiurile alimentare greșite pot duce la dischinezie biliară sau la așa-numita bilă leneșă.

Simptome: durerile de cap, amețelile, grețurile, vărsăturile și durerile în regiunea ficatului sunt simptomele prin care se manifestă bila leneșă. Ele apar în special după mesele copioase, care conțin tocături, sosuri și prăjeli.

Deficit de bilă

Alimente permise:

Dacă medicul ți-a confirmat că ai bila leneșă, ai voie să mănânci:

  • Supe: de legume, fără grăsimi și nesărate;
  • Legume: fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopidă, spanac, salată verde, cartofi.
  • Carne: de vită, de vițel, de pui, de curcan, fără grăsime, curățată de pielițe.
  • Pește cu puține grăsimi: șalău, biban și știucă.
  • Grăsimi: ulei de măsline.
  • Lactate: lapte bătut, iaurt, kefir, brânză dulce de vacă, urdă.
  • Paste făinoase.
  • Pâine: prăjită și mai veche de o zi.
  • Dulciuri și prăjituri: biscuiți.
  • Fructe: mere, prune, citrice, zmeură, struguri, căpșuni.
  • Băuturi: apă minerală, sucuri de fructe, ceaiuri.

Majoritatea oamenilor nici nu se gândesc vreodată la sănătatea vezicii lor biliare.

Organul în formă de pară are, însă, o treabă foarte importantă, aceea de a produce și depozita bila – un fluid care ajută organismul să digere grăsimile.

Spre deosebire de inimă, ficat sau rinichi, vezica biliară nu este indispensabilă și nu este necesară pentru ca organismul să continue să funcționeze.

Atunci când vezica biliară nu funcționează normal, dintr-un motiv sau altul, mulți oameni nici nu știu că au o problemă sau că au dezvoltat pietre la vezică.

Pe de altă parte, unii oameni care au pietre la vezică dezvoltă tot felul de simptome neplăcute, dintre care durere abdominală, balonări, greață și vărsături frecvente.

Dacă pietrele la vezică devin cu adevărat o problemă, vezica biliară se poate scoate printr-o intervenție chirurgicală relativ comună.

Deficit de bilă

Deși dieta nu este neapărat responsabilă pentru pietrele la vezică și ajută neapărat, dacă acestea au crescut prea mari, câteva schimbări în alimentație pot amâna sau elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale de extirpare a acestui organ.

Astfel, o dietă pentru fiere poate ajuta criza biliară și poate ameliora simptomele de greață, vărsături sau ”gură amară” care apar atunci când bila nu se elimină corect în sistemul digestiv.

Fructe și legume proaspete (unele femei care suferă de bilă leneșă vor observa că ceapa sau usturoiul le provoacă o criză, în timp ce altele vor observa ameliorări datorită consumului de ardei iute, de exemplu).

Cereale integrale (grâu dur sau grâu integral, pâine integrală, orez brun, cereale fără adaos de zahăr și coloranți sau arome)

Carne macră, fără grăsime, în special carne de pasăre și pește

Lactate fără grăsimi

Oamenii de știință au observat că există o legătură între anumite alimente și evoluția pietrelor la vezică sau a dischineziei biliare.

Consumul de cafea și băuturi cu cofeină pare să reducă riscul de creștere a pietrelor la vezică.

De asemenea, alcoolul consumat în cantități moderate poate ajuta organismul să nu facă pietre la vezica biliară.

Într-un alt studiu, femeile care au consumat o porție de alune zilnic, au avut cu 20% mai puține șanse să ajungă la operația de extirpare a vezicii biliare.

Alte alimente, cum ar fi andivele, pelinul, ardei iute, anghinarea sau păpădia (salate sau ceai) stimulează producția de bilă și ajută oamenii cu bila leneșă să digere mai ușor alimentele grase.

Deficit de bilă

Alimente interzise:

Pentru amelionarea simptomelor, prima măsură este regimul alimentar drastic.

  • Supe grase.
  • Unele legume: fasole, linte, mazăre, sparanghel, varză, vinete, roșii necojite și în cantități mari, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, țelină, praz, legume la conservă sau congelate.
  • Murături.
  • Carne: prăjită, de porc, de rață, de gâscă, afumături, mezeluri, șuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat și plămâni).
  • Pește și fructe de mare: somon, hering, morun, icre.
  • Untură și slănină.
  • Lactate: brânză fermentată, smântână, cașcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt, brânză Camembert și Roquefort.
  • Pâine: neagră.
  • Dulciuri: care au în componență ouă, cacao, frișcă, precum și torturi, înghețate și ciocolate.
  • Fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale.
  • Semințe: sărate și prăjite.
  • Condimente: boia, muștar, dafin, piper.
  • Băuturi: alcool (bere, vin, țuică etc.), băuturi cofeinizate (cafea etc.)

Deficit de bilă

Nu doar grăsimile fac rău oamenilor cu bila leneșă, ci și alimentele procesate, pline de toxine, sau care conțin amestecuri de substanțe care provoacă pietre la vezică sau o funcționare îngreunată a bilei prin canalele digestive.

Evitați mâncărurile grase, lactatele fermentate cu conținut mare de grăsime (cașcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt), carnea de porc, sarmalele, carnea de miel, sucuri carbogazoase;

alimente procesate cu coloranți și arome artificiale, îndulcitori, fructe și legume la conservă sau congelate, orice produs din făină albă (pâine, patiserie, prăjituri, paste, etc), prăjeli, lactate integrale, snacksuri, etc.

De asemenea, orice dietă care presupune un consum sub 1000 de calorii pe zi provoacă formarea de pietre la vezica biliară.

Deficit de bilă

Ceaiuri care ajută bila

Ceaiul de sunătoare și ceaiul de gălbenele este cel mai des recomandat pentru dischinezie biliară, crize biliare și bilă leneșă.

Ceaiurile de rostopască, albăstrele, turița mare, păpădie, flori de salcâm, cicoare, anghinare sau pelin sunt de asemenea recomandate în caz de probleme cu bila sau pietre la vezica biliară.

O dietă pentru fiere presupune un consum scăzut de grăsimi și un stil de viață cât mai echilibrat, pentru a proteja ficatul și bila de oboseală și stres.

Deficit de bilă

Cum eviți crizele

Nu te grăbi când mănânci și mestecă bine alimentele;

Ia 4-5 mese mici pe zi, ultima masă trebuie luată cu 3-4 ore înainte de culcare.

După masă, încearcă să stai culcat 30 de minute;

Bea apă doar la sfârșitul mesei.

Înainte de culcare, bea ceai de păpădie sau cicoare.

Evită mâncărurile cu sosuri cu rântaș, tocăturile, mezelurile, ouăle, tutunul, băuturile carbogazoase, alcoolul – toate acestea pot declanșa crizele biliare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole