Nu stai suficient la soare? 6 afecţiuni la care eşti expus

deficienţa de vitamina D

Deficienţa de vitamina D: Nu stai suficient la soare? 6 afecţiuni la care eşti expus

Vitamina D este esențială pentru o bună funcționare a organismului. Razele solare sunt principalele surse de vitamina D.

  • 1. Deficienţa de vitamina D creşte riscul de diabet

Copiii supraponderali care au nivelul de vitamina D scăzut sunt mult mai predispuşi diabetului de tipul 2. După ce au măsurat, în cadrul unui studiu, nivelul de vitamina D la copiii cu o greutate normală şi la cei supraponderali, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că obezitatea este în cele mai multe dintre cazuri asociată cu nivelul redus de vitamina D şi rezistenţa la insulină. Lipsa micului dejun şi a activităţii fizice sunt doar câţiva dintre factorii care fac ca nivelul de vitamina D să fie redus în rândul copiilor.

  • 2. Deficienţa de vitamina D creşte riscul de boli cardiovasculare

Cei care au un deficit al vitaminei soarelui sunt cu 32% mai predispuși la boli ale arterelor coronariene, în comparatție cu cei care nu au astfel de probleme. O dietă săracă în vitamina D poate produce degradări și la nivel cerebral.

  • 3. Deficienţa de vitamina D creşte riscul de depresie

Persoanele cu deficiențe de vitamina D sunt de două ori mai predispuse la depresie, față de cei care nu au astfel de carență. Cercetătorii sugerează că un nivel scăzut al acesteia poate afecta în mod special regiunile creierului care se ocupă de starea de spirit.

  • 4. Deficienţa de vitamina D creşte riscul de pneumonie

Cei care au un nivel scăzut al vitaminei D prezintă un risc mai mare de a face pneumonie, spune un studiu al oamenilor de știință de la Universitatea de Est din Finlanda. Un nivel insuficient de vitamina D slăbește sistemul imunitar al organismului, ceea ce îl face vulnerabil în fața bacteriilor și a microbilor..

  • 5. Deficienţa de vitamina D creşte riscul de probleme erectile

Lipsa de vitamina D are legătură cu apariţia disfuncţiilor erectile, mai ales dacă bărbatul are probleme cardiace, astm bronşic, depresie sau afecţiuni parandontale. Cei care suferă de tulburări erectile au şi un risc mai crescut de a dezvolta diabet zaharat sau sindromul metabolic.

  • 6. Deficienţa de vitamina D creşte riscul de cancer la prostată

Riscul de cancer de prostată este de până la patru ori mai mare în cazul bărbaților cu un nivel scăzut al acestei vitamine în organism, spune un studiu al cercetătorilor americani.

Citeşte şi alte articole:

Deficiența de vitamina D: alimente care o conțin

Vitamine recomandate la 30, 40, 50+ ani

La ce folosesc vitaminele şi unde le găsim!