Cum se tratează oamenii de răceală şi gripă în alte ţări!

raceala gripa remedii Răceala şi gripa

Răceala şi gripa nu ţin seama de graniţe, dar deşi strategia lor se bazează pe aceleaşi forme de atac, metodele de apărare pot fi diferite în funcţie de zona din care fac parte.

Franţa

O reţetă din sudul Franţei are darul de a desfunda sinusurile si de a reduce congestia nazală. Intr-un bol din ceramică se pune câte o mână de salvie, de cimbru şi de sare. Se toarnă apă clocotită peste ele, apoi bolnavul îşi pune fata deasupra vasului, cu grijă să nu se ardă. Capul se acoperă cu un prosop. Aburii se inhalează cât sunt fierbinţi. Are proprietăţi care dezinfectează, decongestionează şi fluidifică mucozităţile. Apoi, câteva ore se stă la cald.

Italia

Zabaglione este un tonic ce tine departe răceala, gripa si pneumonia şi îl energizează pe cel care îl bea. Se prepară amestecând pe vas cu aburi două gălbenuşuri, două linguri de zahăr, 50 de ml de vin Marsala (dacă nu aveţi, puteţi folosi şi vin spumant sau şampanie), două linguri de cafea (preparată). Se bate bine până ajunge la consistenta unei creme subţiri.

Din vechime, în familiile italieneşti, un pahar de vin rosu, condimentat cu scorţişoară şi piper negru, se foloseşte ca medicament clasic pentru răceală sau bronşită. In perioada interbelică, când epidemiile făceau ravagii, mamele italience îşi imunizau copiii punându-i să facă gargară sau să îşi clătească gura cu vin rosu.

Rusia

Un ou crud se freacă cu o lingură de miere, până ajunge ca o spumă. Intr-un ibric se încălzeşte lapte până ce dă într-un clocot, la care se adaugă o lingură de unt. Untul trebuie să se topească complet, iar laptele să fie fierbinte. Turnaţi, amestecând, laptele cu untul topit peste oul bătut cu miere. Beţi preparatul cu înghiţituri mici, seara, la culcare. Veţi simţi imediat cum băutura îşi face efectul: o căldură plăcută se răspândeşte în întreg corpul, iar răceala începe să dea înapoi.

Peroanele cu predispoziţie către răceli, vindecătorii rusi le recomandă să bea preventiv seara, un pahar de lapte fierbinte, cu înghiţituri mici, iar dimineaţa şi după – amiaza, câte o cană de zer fierbinte. Efectul este garantat.

Austria

Pentru bronşită şi dureri în gât, ţăranii din Austria folosesc hrean dat prin răzătoare şi brânză de vaci proaspătă si putin încălzită. Se pun cantităţi egale, care se amestecă bine, se întinde pe un tifon dublu şi se aplică pe piept sau pe gât. Se lasă să acţioneze până când compoziţia se răceşte. După ce se îndepărtează, pieptul şi gâtul se acoperă, cel putin două ore, cu un fular gros.

Schnapps-ul este o băutură alcoolică tradiţională, preparată din rachiu de fructe, plămădit cu ierburi si condimente. Este un leac de urgentă, cu efecte rapide, pentru o răceală care începe cu durere în gât. Se face gargară, de câteva ori pe zi, până ce durerea şi roşeaţa dispar. Schnapps-ul are efect dezinfectant şi antiinflamator, astfel că nu e de mirare că răceala este dată înapoi de la primele simptome.

China

Medicina străveche din China are un între arsenal de sfaturi şi reţete pentru a preveni şi a trata răcelile. De pildă, vindecătorii chinezi ne sfătuiesc, dacă simţim că ne paste o răceală, să reducem la minimum alimentele care stimulează producerea de mucus în organism, cum ar fi produsele lactate, alcoolul, zahărul, pâinea, pastele şi alte preparate din cereale rafinate, alimentele prăjite, alimentele reci. Se mănâncă potrivit sezonului. Astfel, pe măsură ce vremea devine mai rece, consumaţi alimente mai calde, fierte, la grătar sau coapte îndelung la cuptor. In această perioadă, salate crude, sendvişurile reci sau cerealele reci consumate dimineaţa pot afecta curgerea Qi, adică energia vitală a organismului.

Ghimbirul şi ceapa vindecă congestia nazală, gâtul inflamat şi febra. Ingrediente: două linguri de ghimbir proaspăt, două linguri de ceapă verde, doar partea albă, tăiată felii subţiri, două căni de apă. Aşezaţi ingredientele într-o oală, turnaţi apă şi puneţi vasul pe foc puternic, până ajunge la fierbere. Faceţi focul mic, amestecaţi, şi lăsaţi să fiarbă încet zece minute. Strecuraţi şi beţi lichidul cald.

Ginseng alb şi rădăcină de nalbă, un remediu popular chinezesc de primă mână, cu care răceala şi gripa dau înapoi. Aveţi nevoie de o linguriţă de rădăcină de nalbă uscată şi o linguriţă de rădăcină de ginseng alb, sub formă de felii subţiri sau mărunţit. Turnaţi deasupra o jumătate de litru de apă clocotită şi lăsaţi la infuzat aproximativ 15 minute. Strecuraţi şi beţi trei – patru căni pe zi.