Cum se prepară corect ceaiul (infuzie, macerat, amestec)

Cum se prepară corect ceaiul infuzie, macerat, amestec

Cum se prepară corect ceaiul (infuzie, macerat, amestec)

Opărire sau infuzie: Se taie plantele proaspete şi se pun într-un vas de sticlă sau alt recipient nemetalic. Se fierbe apa, se ia de pe foc şi se toarnă  peste plantele pregătite. Plantele proaspete nu se lasă să stea în vas – pentru ca ceaiul să „tragă” – decât foarte scurt timp ( ajunge jumătate de minut )! Ceaiul trebuie să fie foarte deschis la culoare: galben deschis sau verde deschis. Plantele uscate se lasă să stea  ceva mai mult timp ( repaos: 1-2 minute ). Un ceai astfel preparat este mult mai sănătos şi mai plăcut ochilor.

Rădăcinile se introduc în cantitatea de apă rece indicată, se pun să dea câteva clocote şi se lasă să stea 3 minute.

Porţia de ceai pentru o zi se introduce într-un termos şi se bea din când în când câte o înghiţitură pe parcursul întregii zile, corespunzător indicaţiei. In general se pune o linguriţă ( cu vârf ) de plante la un sfert de litru de apă ( = o ceaşcă ), altfel conform indicaţiei de la fiecare plantă în parte.

Extract rece: Unele plante medicinale ( de exemplu: caşul popii, vâscul sau obligeana ) nu au voie să fie opărite, întrucât şi-ar pierde forţa curativă prin acţiunea căldurii. Un ceai din aceste plante se obţine prin extract rece ( numit şi macerat ). Cantitatea indicată la fiecare plantă în parte se lasă în apă rece la macerat 8-12 ore ( în general peste noapte ), apoi maceratul se încălzeşte doar uşor ( până la temperatura bună de băut ), iar raţia pentru o zi se păstrează într-un termos care a fost clătit în prealabil cu apă fierbinte.

Amestecul de extract rece cu infuzie este considerat cel mai bun mod de utilizare a plantelor medicinale: plantele se lasă peste noapte la rece, în jumătate din cantitatea de apă indicată, iar dimineaţa se strecoară. Plantele rămase se opăresc acum cu cealaltă jumătate a cantităţii de apă ( fierbinte ) şi se strecoară din nou. Se amestecă extractul rece ( maceratul ) şi infuzia. Prin această preparare a ceaiului se obţin substanţele active care sunt solubile fie numai în apă rece, fie numai în cea fierbinte.