Cum ne ajută Postul – avantajul sănătăţii sufleteşti şi trupeşti

postul doftoria

Cum ne ajută Postul – avantajul sănătăţii sufleteşti şi trupeşti

Perioada postului, este una a postului alimentar şi spiritual. Foloseşte-o în avantajul sănătăţii tale sufleteşti si trupeşti. Postul este benefic pentru sănătate, iar oamenii de ştiinţă şi nutriţioniştii sunt şi ei de aceeaşi părere, susţinând că importantele procese biochimice ce au loc în organism în timpul postului, prin excluderea din alimentaţie a produselor din origine animală şi creşterea cantităţii de legume şi fructe din meniu nu pot fi decât benefice. Dieta de post ar trebui să fie echilibrată nutriţional, să conţină atât proteine, cât şi lipide şi carbohidraţi, împreună cu surse alimentare de fier, calciu şi vitamina D. Contează şi cantitatea alimentelor consumate, şi cum sunt combinate. De exemplu, pentru a preveni un deficit de fier ar trebui să se consume aproximativ de două ori mai multe alimente bogate în fier care să fie combinate cu alimente bogate în vitamina C pentru a creşte absorbţia fierului în organism. Apoi, în zilele de dezlegare, este bine să se consume mult peşte (macrou, hering, somon), pentru un aport optim de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale. Nu trebuie compensată lipsa preparatelor din carne cu exces de carbohidraţi – pâine, dulciuri de post, făinoase, cartofi, şi să se evite fructele uscate, sucurile de fructe, dacă nu se doreşte luarea în greutate.

  • Iţi îmbunătăţeşte digestia

Alimentaţia fără carne fiind mai sănătoasă, înlăturate nu sunt doar constipaţia şi balonarea, ci şi riscul confruntării, dacă se ţine post de două ori pe an, cu cancerul de colon. In cazul unei diete preponderent carnivore, toxinele stagnează în colon şi acestea devin un mediu propice înmulţirii bacteriilor neprietenoase.

  • Ajută silueta 

Nu doar toxinele pot fi înlăturate din organism prin post, ci şi surplusul de ţesut adipos. Dar cu o condiţie: să nu înlocuieşti carnea cu porţii generoase de carbohidraţi. Astfel, te-ai putea chiar îngrăşa. Vitregit de proteinele pe care le primea în mod obişnuit, organismul intră în panică şi, într-o primă fază, foloseşte din rezerve, iar tu slăbeşti uşor, dar pierzi şi masă musculară, nu doar grăsime. Apoi, corpul va considera prioritar să îşi facă rezerve noi, pe care e bine să i le oferi sub forma proteinelor vegetale. Introducându-le în meniu, alături de grăsimi bune, şi carbohidraţi sănătoşi, vei da jos surplusul de ţesut adipos.

  • Te scapă de toxine

In tradiţia creştină, postul alimentar are rolul de purificare a sufletului, în primul rând, prin exersarea abstinenţei de la alimentele de provenienţă animală. Cum e cunoscut faptul că, pentru organism, mari generatoare de toxine sunt tocmai produsele din carne, excluderea acestora din meniu pentru câteva săptămâni este şi un mod eficient de detoxificare trupească. E vorba de un răgaz bine meritat pentru sistemul tău digestiv. Si cine ştie, poate noul regim alimentar ţi se potriveşte şi il adopţi pe termen lung.

  • Intăreşte sistemul imunitar

Postul prelungit este benefic şi pentru sistemul imunitar. Asta întrucât, potrivit unor studii recente, forţează organismul să folosească rezervele de grăsimi şi glucoză, în acelaşi timp distrugând un număr mare de celule nefolositoare din sânge. Acest proces atrage după sine generarea de noi celule imunitare, sănătoase şi puternice.