Cum afectează televizorul creierul copiilor

Cum afectează televizorul creierul copiilor

Cum afectează televizorul creierul copiilor

Dulciurile şi accesul la TV sunt cele două mari subiecte pe care generaţiile din familia noastră au opinii diferite.

Noi, restricţionăm timpul de stat la electronice și consumul de dulciuri, în timp ce bunicii permit.

Că doar o ciocolată în plus nu ne-a omorât nici pe noi când eram mici, cu atât mai puţin statul la desene.

Mai ales că astea de acum sunt mai frumoase, sunt şi educative, ce rău pot face? Ei bine, se pare că pot şi chiar fac rău, depinde de cum îi sunt oferite copilului.

Atunci vine întrebarea – care este, în mod ideal, timpul de stat la electronice pentru un copil?

Cum afectează televizorul creierul copiilor: Care este influenţa media asupra dezvoltării neurocognitive a copilului?

Am aflat la Maratonul de Sănătate, organizat de Secom în parteneriat cu Mămica Urbană, de la Raluca Teleanu, medic neurolog pediatru în cadrul spitalului de copii Victor Gomoiu.

Datele statistice ale studiilor ne spun că, săptămânal, copiii petrec 23 de ore în faţa televizorului:

  • 46% folosesc zilnic laptopul, 41% smartphone-ul, 33% desktop-ul şi 23% tableta

Dincolo de statistici, ce am reţinut eu din prezentarea doamnei doctor Raluca Teleanu, care a fost dealtfel extrem de echilibrată şi nu a spus nicio clipă să interzicem copiilor folosirea gadget-urilor sau privitul la TV.

Privitul la TV creează o atitudine mentală pasivă, deoarece emisferul stâng al creierului este în repaos, ceea ce pe termen lung poate conduce la deficienţe în ceea ce priveşte gândirea logică şi analitică, în vorbire şi construirea frazei, în scris şi citit.

Activitatea creierului pe parcursul privitului la TV este ALFA, adică în afara spaţului, fără orientare, aşa numitul “visat cu ochii deschişi”

Privitul la TV inhibă imaginaţia, deoarece prezintă totul de-a gata, pe tavă, iar privitorul nu mai trebuie să îşi imagineze nimic.

70% din întârzierile de limbaj cu care se confruntă doamna doctor în activitatea sa zilnică sunt cauzate de privitul excesiv la televizor.

Cum afectează televizorul creierul copiilor: La TV copiii sunt suprastimulaţi, pentru că totul este foarte alert şi colorat.

Ei devin hipertonici şi este evident că atunci când sunt reintroduşi în lumea reală se plictisesc foarte repede şi “nu au stare”. De aici şi atât de multe diagnostice de ADHD în ultima vreme.

Jocurile video pot fi benefice pentru copii atâta timp cât nu se abuzează de ele şi cât ele sunt paşnice şi antrenează gândirea logică – de exemplu jocurile de strategie.

Nu este indicat să le interzicem copiilor accesul la televizor, tabletă, telefon, calculator. Acestea reprezintă o realitate cotidiană şi de multe ori ele sunt şi instrumente de socializare şi discuţii între copii.

Cum afectează televizorul creierul copiilor: 

  • Creierul este modelabil şi remodelabil, ca răspuns la o experienţă.
  • Emoţiile pot fi controlate şi este bine să îi învăţăm pe copii cum să facă acest lucru.

Cele mai multe conexiuni la nivelul creierului se formează în primii trei ani de viaţă, aşa că este indicat ca până la această vârstă copilul să nu aibă acces la TV sau alte ecrane (laptop, tabletă, telefon, calculator)

Cum afectează televizorul creierul copiilor: Care este timpul de stat la electronice – TV, tabletă, calculator recomandat pentru un copil?

Durata maximă de privit la televizor (tableta, telefon, laptop se cumulează şi ele în acest timp) este de 1 oră-maximum o oră şi jumătate pe zi.

Sunt recomandate pauze de 15-20 de minute între reprizele de privit la TV, mai ales dacă se depăşeşte timpul recomandat.

NU lăsaţi TV-ul să meargă încontinuu, pe principiul că oricum copilul nu se uită! Poate că nu se uită tot timpul în ecran, dar creierul recepţionează toate mesajele transmise.

În loc să acordăm o atenţie excesivă acumulării de cunoştinţe şi dezvoltării IQ-ului, este de preferat să ne ocupăm în special de dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copiilor, aceasta fiind fără limite.

Există copii preponderent vizuali, cum este Ana, care vor fi captivaţi de prezenta ecranelor – aţi mai văzut copil de 1 an-2 uitându-se captivat la emisiuni politice?

Ei bine, eu mă feream să mai intru cu Ana în restaurante sau locuri publice unde exista TV, pentru că pentru ea totul se oprea când vedea un ecran, indiferent de ceea ce rula. Aşa este şi acum, doar că se poate controla mai bine.

Această caracteristică poate fi folosită în beneficiul copilului, în sensul că el poate învăţa foarte bine utilizând televizorul sau calculatorul – să privească documentare, lecţii de limbi străine, etc.

Şi nu, dacă va sta captivat într-un ecran nu este din cauză că i se limitează accesul, ci din cauză că este preponderent vizual. Şi dacă se va uita non-stop la TV, tot atât de fascinat va fi.

În concluzie, privitul la TV şi accesul la telefon, tabletă, laptop nu sunt nocive, atâta timp cât nu sunt folosite în exces şi cât nu suplinesc prezenţa părintelui lângă copil.

Mirela Retegan, fondator Zurli, are o grămadă de alternative la statul pe tabletă, TV și telefon. Una dintre ele sunt jocurile de conectare.

Cuvântul interzis și Clopoțel sunt două joculețe potrivite oriunde, mai ales atunci când stăm mult în trafic și suntem tentați să le lăsăm copiilor liber la telefon sau tabletă.

Cum afectează televizorul creierul copiilor: Cuvântul interzis

Un jucător pune întrebări şi celălalt răspunde, apoi rolurile se schimbă. Se stabileşte un cuvânt pe care cel care răspunde nu are voie sub nicio formă să îl folosească.

Evident că cel care pune întrebări le va formula în aşa fel încât răspunsul să fie greu de dat fără folosirea cuvântului interzis.

De exemplu, cuvântul interzis este primăvara, iar posibile întrebări – În ce anotimp se topeşte zăpada sau În ce anotimp este ziua mămicii.

Cum afectează televizorul creierul copiilor: Clopoţel

Unul din jucători pune întrebări, iar celălalt trebuie să răspundă la orice “clopoţel”.

Noi îl jucăm foarte des cu Ana şi ea se amuză cel mai tare când o întrebăm dacă vrea jucării, îngheţată, etc., iar ea trebuie să se concentreze să nu greşească şi să spună altceva decât “clopoţel”.

Atracţia copilului pentru TV şi alte electronice se manifestă atâta timp cât el nu primeşte atenţia necesară de la părinte.

Ecranul nu îl amână, nu îl goneşte, nu îl ceartă, ci este disponibil acolo pentru el, oricând.

Conectează-te 100% cu el şi vei bate orice gadget!

Acordaţi-le atenţie copiilor, vorbiţi cu ei, aflaţi ce îi frământă, învăţaţi-i să îşi controleze emoţiile şi ajutaţi-i să crească echilibrat!

Cum afectează televizorul creierul copiilor: Studii

Copiii de până la doi ani nu ar trebui lăsaţi să se uite prea mult la televizor, căci acest lucru ar putea avea mai multe efecte negative decât pozitive asupra dezvoltării lor ulterioare.

Profesorul Dimitri A. Christakis, expertul în pediatrie care a emis această ipoteză, şi-a exprimat şi îndoiala că DVD-urile create special pentru copii ar avea vreun efect benefic în dezvoltarea micuţilor.

În urma unor cercetări de durată, Christakis a descoperit că nouă din zece copii cu vârste sub doi ani sunt lăsaţi să privească la televizor în mod regulat, în ciuda avertismentelor pe care doctorii le emit.

Există o serie de studii şi cercetări care susţin ipoteza propusă de Christakis.

În timpul desfăşurării unui studiu efectuat în 2007 pe un eşantion de 1.000 de familii, părinţii au declarat că îşi lasă copiii să se uite la televizor pentru că sunt de părere că această activitate este „benefică pentru creierul micuţilor”.

Experţii susţin însă că urmărirea programelor de la televizor sau a unui DVD pentru copii nu face decât să întârzie dezvoltarea limbajului celor mici.

Alt studiu a scos la iveală faptul că, dacă un copil mai mic de un an priveşte la televizor mai mult de două ore pe zi, el este de şase ori mai supus riscului de a nu-şi dezvolta vorbirea la timp.

Mai mult decât atât, s-a constatat că micuţii cu vârste cuprinse între şapte şi 16 luni care au fost lăsaţi să privească DVD-uri pentru copii ştiu mai puţine cuvinte decât cei care nu s-au uitat la televizor.

Oamenii de ştiinţă au analizat apoi care sunt efectele pe care privitul la televizor în copilărie le are asupra dezvoltării la vârsta şcolară.

S-a constatat că elevii care în primii ani de viaţă au fost lăsaţi la televizor au avut rezultate mai slabe la testele de citire şi memorare.

Potrivit profesorului Christakis, o explicaţie posibilă ar fi că programele difuzate la televizor expun copiii la lumini puternice, schimbări bruşte ale scenelor, editări rapide şi alte efecte de acest fel, care solicită prea mult creierul aflat în plin proces de dezvoltare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Sursa: https://pisicapesarma.ro/cat-timp-au-voie-copiii-la-tv-calculator-sau-tableta/

Citeşte şi alte articole:

Dislexie: tratament, simptome, diagnostic

De ce nu e bine să mănânci în pat sau la televizor

Radiaţiile electromagnetice! Beneficiile conectării la pământ!

Cum îți protejezi ochii de lumina albastră (smartphone, tabletă, calculator)

Telefonul mobil: pericolele pentru sănătate ale folosirii excesive