Crușin: proprietăți, utilizări şi contraindicații

crusin

Crușin: proprietăți, utilizări şi contraindicații

Crușin: proprietǎțile medicale ale crușinului sunt cunoscute ȋncǎ din secolul 14, coaja ramurilor și tulpinile arbustului (Cortex Fragulae) fiind utilizate pentru acțiunea purgativǎ care ȋnsǎ, fațǎ de alte plante, nu produce obișnuințǎ. Crușinul se dezvoltǎ ȋn zonele de câmpie, de deal, ȋn zonele de munte, ȋn pǎduri sau pe malul rȃului.

Crușinul a devenit popular ȋn Europa acum aproximativ 1.000 de ani, cȃnd medicii utilizau planta cu efecte laxative pentru a purifica organismul de toxine. Cu toate acestea, utilizarea unor cantitǎți prea mari duce la apariția iritației gastro-intestinale sau a crampelor severe.

Utilizare:

Utilizarea crușinului ȋncepe, de obicei, cu o doza micǎ ce se crește treptat pentru a evita posibilele dureri abdominale. Crușinul ȋncepe sǎ ȋși facǎ efectul, de obicei, dupǎ aproximativ 10 ore de la administrare.

Constipație. Ȋn caz de constipație se recomandǎ consumul de crușin sub formǎ de ceai. O lingurițǎ de coajǎ mǎrunțitǎ se opǎrește cu 250 g apǎ. Acesta se fierbe la foc mic timp de cȃteva minute. Ceaiul se bea calduț, seara la culcare. Ȋn cazul constipațiilor rebele, ceaiul se bea atȃt dimineața cȃt și seara.

Crușinul este eficient ȋn constipațiile datorate insuficienței secreției biliare deoarece prin proprietǎțile sale crește secreția bilei. Dacǎ nu se poate consuma singur se recomandǎ asocierea cu cicoare sau pǎpǎdie.

Obezitate și celulitǎ Datoritǎ efectului sǎu laxativ, ceaiul de crușin poate fi utilizat ȋmpotriva obezitǎții. O altǎ variantǎ de utilizare o reprezintǎ pulbere de coaja de crușin, care se pot administra dimineața.

Pentru uzul extern, crușinul se utilizeazǎ sub formǎ de tincturǎ. Se recomandǎ ȋn caz de scabie, piodermitǎ sau favus. O lingurǎ de tincturǎ se dilueazǎ ȋntr-un pahar cu apǎ, se ȋnmoaie compresa ȋn lichidul obținut iar apoi se aplicǎ pe zona afectatǎ.

Contraindicații:

Femeile ȋnsǎrcinate sau care alǎpteazǎ nu ar trebui să consume ceai de crușin decȃt la recomandarea medicului. De asemenea daca suferiți de: boala Crohn, stenozǎ, obstrucție intestinală, diaree, apendicitǎ sau aveți sub 12 ani nu utilizați crușinul ȋnainte de a vǎ consulta cu medicul dumneavoastrǎ.

Utilizarea pe termen lung a crușinului poate duce la pierderea de electroliți.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria