Cord pulmonar cronic – simptome, cauze si tratament

Cord pulmonar cronic

Cord pulmonar cronic

Cordul pulmonar cronic este urmarea repercusiunilor pe care le au asupra ventriculului drept unele boli pulmonare. In mod normal ventriculul drept trimite conținutul său de sânge în artera pulmonară de unde ajunge în alveolele pulmonare, unde este eliminat bioxidul de carbon și are loc oxigenarea.

Cordul pulmonar cronic (CPC) este definit ca hipertrofia ventriculului drept (HVD) consecutivă unei boli care afectează funcția și/ sau structura plămânilor, exceptând situațiile când acestea sunt urmarea bolilor cordului stâng și cardiopatiilor congenitale.

Ca frecventa, cordul pulmonar cronic se întâlnește din ce în ce mai des, ajungând la 10-15% din bolile inimii, după bolile valvulare, cardiopatiile ischemice, hipertensiunea arterială. Este mai des întâlnit la bărbați si apare de obicei între 50 și 70 de ani.

Cord pulmonar cronic: Simptomele cordului pulmonar cronic

Simptomele cordului pulmonar cronic sunt cel mai adesea dominate de boala pulmonară sau extrapulmonară cauzatoare. In aproape 70% din cazuri, tabloul clinic este de BPOC tip B cu predominanta bronșitei cronice în variante severe, de tip recurent purulent sau obstructiv (aspect „blue bloater”- „albastru buhăit”).

Bolnavii – de regula fumători – au un istoric de tușitori cronici, cu sputa mucoasă sau mucopurulentă în cantitate variabilă, survenind mai ales în anotimpurile umede sau reci sau după infecții bacteriene. Frecvent, în perioadele de acutizare, apar accese de bronhospasm, cu dispnee expiratorie (dificultate în respirație) și wheezing (respirație zgomotoasă, suieratoare).

Alte simptome clinice necaracteristice ale cordului pulmonar cronic apar ca urmare a hipertensiunii pulmonare la valori presionale foarte mari:

 • dispnee de efort (respirație grea)
 • sincopa de efort (pierderea cunoștinței)
 • dureri precordiale

Cord pulmonar cronic: Cauzele cordului pulmonar cronic

Cauza cea mai frecventă a cordului pulmonar cronic sunt boli ale parenchimului pulmonar și ale căilor respiratorii intratoracice. Dintre acestea cele mai importante sunt boala obstructivă pulmonară cronică (BPOC), care împreuna cu astmul infecțios cronic și bronșiectaziile difuze însumează aproximativ 70% din cauzele de CPC.

CPC poate apare și în numeroase alte afecțiuni precum:

 • boli ale parenchimului pulmonar și ale căilor aeriene intratoracice
 • afectări ale cutiei toracice
 • boli neuromusculare
 • tulburări ale centrului de control respirator
 • boala pulmonară vasculară ocluzivă

Toate acestea pot conduce la CPC dacă evoluează cronic și interferă cu funcția sau/și structura plămânului – elemente care condiționează o alterare semnificativă a patului vascular pulmonar, cu hipertensiune pulmonară (HTP) persistentă și, cel mai adesea, progresivă.

Cord pulmonar cronic: Diagnosticul cordului pulmonar cronic

Investigațiile paraclinice necesare stabilirii diagnosticului pozitiv de cord pulmonar cronic includ:

 • explorări convenționale (radiografia toracică standard, electrocardiograma, probe ventilatorii)
 • explorări ale structurii și funcției VD (ecografie, scintigrafie)
 • explorări ale structurii și funcției circulației pulmonare (scintigrafie pulmonara, biopsie pulmonară)

Diagnosticul de CPC este relativ ușor de formulat în prezenta istoricului de boala pulmonară și a existentei simptomelor și semnelor pulmonare și cardiace relativ caracteristice, în special dacă electrocardiograma sau/și examenul radiologic toracic arată semne de hipertrofie-dilatație de cord drept și eventual artere pulmonare largi în hil.

Cord pulmonar cronic: Tratamentul cordului pulmonar cronic

Tratamentul cordului pulmonar cronic urmărește combaterea bronșiolitei obstructive și a infecțiilor bronșice prin utilizarea de bronhodilatatoare (bronhodilatin, eufilin), tratarea și prevenirea infecțiilor bronșice după cercetarea antibiogramei, repaus intermitent, evitarea frigului sau a aerului rece.

Ameliorările obținute cu diverse medicații trebuie ajutate și de bolnav, care va căuta să evite eforturi inutile, să evite prânzurile abundente și va încerca să facă zilnic, sistematic, gimnastică respiratorie. Respectând aceste norme va evita apariția insuficientei ventriculare drepte, care este destul de rebelă la preparatele digitalice.

Profilaxia cordului pulmonar cronic constă în evitarea bronșitelor repetate la un bolnav emfizematos, evitarea prafului, a fumatului și a inhalării aerului rece. In cazul unei persoane obeze se va urmări scăderea în greutate.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Astmul Bronşic

Remedii naturiste pentru diferite boli de plămâni

Simptome bronșită: principalele simptome ale bronșitei

Embolie pulmonară: simptome, cauze și tratament

Ceaiuri antiasmatice pentru probleme de respirație