Despre consumul de cafea în timpul sarcinii

consumul de cafea în timpul sarcinii

Consumul de cafea în timpul sarcinii

În general, toate gravidele ştiu că trebuie să evite consumul de cafea în timpul sarcinii. Multe dintre ele nu mai suportă nici măcar mirosul, din cauza greţurilor din primul trimestru.

Cafeaua este un puternic stimulent al sistemului nervos central (SNC), prin componentul său principal activ – cofeina. Acesta se mai găseşte şi în ceai, ciocolată şi cola, de aceeea, atunci când contabilizăm consumul de cafea, trebuie să luăm în calcul şi aportul de cofeină din preparatele enumerate mai sus.

Se consideră acceptabil un consum de până la 300 de miligrame de cofeină zilnic, aceasta însemnând, cu aproximaţie, trei ceşti de cafea pe zi.

Studii despre consumul de cafea în timpul sarcinii

Studii clinice efectuate de diferiţi autori pe loturi mari de gravide au arătat că efectele negative asupra evoluţiei sarcinii şi asupra viitorului nou-născut apar la peste opt ceşti de cafea pe zi. Astfel, s-au constatat pierderi de sarcină în primul trimestru, decese fetale in utero şi întârzieri de creştere fetală, rezultând copii cu greutate mică la naştere. Aceste complicaţii apar ca urmare a efectului vasoconstrictor al cafeinei, efect ce duce la scăderea fluxului sangvin către uter, placentă şi, în final, către făt, cu asfixie, suferinţă fetală cronică şi chiar moarte fetală.

Alte studii clinice, efectuate pe gravide a căror relatare a fost considerată de încredere, au stabilit că nu există risc pentru sarcină şi nici pentru bebeluş dacă mama consumă mai puţin de trei ceşti de cafea pe zi.În ce priveşte consumul de cafea decofeinizată, se consideră, în principiu că este mai puţin toxic, existând unele studii în curs de desfăşurare în legătură cu efecte toxice metabolice determinate de alţi constituenţi decât cofeina.

Totuşi, pentru marile consumatoare de cafea, este preferabil să se înlocuiască, pe durata sarcinii, cafeaua obişnuită cu cea decofeinizată, în special când s-au consumat deja cele trei ceşti acceptate.În concluzie, preferabil este să evităm cafeaua în sarcină, dar, dacă există o obişnuinţă şi renunţarea completă nu este posibilă, este bine să limităm acest consum la una sau două ceşti sau să înlocuim cafeaua normală cu cea decofeinizată.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Contraindicații cafea: în ce afecțiuni este contraindicată și ce probleme pot apărea

5 alternative la zahăr pentru a îndulci cafeaua

Cafea verde: beneficii și contraindicații

Cafea de cicoare, o alternativă sănătoasă la cafeaua clasică

7 motive pentru care să adăugați scorțișoară la cafea