Complicațiile diabetului

Complicațiile diabetului

Complicațiile diabetului 

Majoritatea persoanelor care suferǎ de diabet zaharat se pot aştepta la o viaţă normalǎ în cazul în care ȋși iau niște măsuri simple pentru a evita complicațiile care pot apǎrea.

Complicațiile diabetului zaharat includ: apariția bolilor cardiovasculare, bolior oculare (retinopatie diabeticǎ), a leziunilor renale, deteriorarea nervilor (neuropatie), iar pacienții sunt, ȋn general, mai expuși la apariția infecţiilor la nivelul gingiilor, plǎmȃnilor, pielii, picioarelor, zonelor genitale, precum și în zonele ȋn care s-au realizat incizii, după o intervenţie chirurgicală majoră.

Majoritatea complicațiilor diabetului zaharat sunt cauzate de prea multă glucoză în sânge, de aceea, cea mai importantǎ măsură pentru persoanele cu diabet zaharat este sǎ ȋși controleze nivelul de glucoză din sânge.

Complicațiile diabetului: 

Diabetul zaharat crește riscul de apariție a:

Boli cardiovasculare: Bolile de inimǎ și accidentele vascular-cerebrale sunt principalele cauze de deces la pacienții diabetici, reprezentând aproximativ 65% din totalul deceselor. Cea mai frecventǎ complicație cardiovascularǎ este boala coronarianǎ, care apare ca urmare a depozitelor de grǎsime din artere precum şi ca urmare a hipertensiunii arteriale.

Aproximativ 74% din diabeticii adulţi au hipertensiune arterială sau iau medicamente pentru a trata hipertensiunea.

Boli renale: Nefropatia diabetică este principala cauză de insuficiențǎ renalǎ. Boala duce la deteriorarea lentă a funcţiei renale, ducând în cele din urmă la instalarea insuficienţei renale.

Leziuni ale sistemului nervos sau neuropatia – afecteazǎ aproximativ 60% -70% din diabetici. Daunele produse de neuropatie pot include senzația de durere în mâini, picioare, braţe, precum şi sindromul de tunel carpian.

Neuropatia vegetativă este un alt un tip de tulburare care poate afecta sistemul nervos autonom care controlează respirația, funcţia sexuală atât la bărbaţi cât şi la femei, circulaţia, sistemul urinar și sistemul digestiv.

Retinopatia diabetică este principala cauză care poate provoca orbirea la adulţi. Aceasta distruge progresiv vasele mici de sânge din ochi. În cele din urmă, boala poate avansa la retinopatie proliferativă.

Complicațiile dentare apar ca urmare a nivelului ridicat de glucoză din sânge, ajutând bacteriile să se dezvolte și grăbind instalarea bolii parodontală. Fumatul este un alt factor care poate agrava boala.

Probleme dermatologice: statisticile arată că pacienții diabeticii sunt cu aproximativ 30% mai predispuși la a dezvolta o boala dermatologicǎ. De asemenea, crește și riscul de infecţii bacteriene sau apariția ciupercilor de piele.

Diabetul crește riscul de osteoporozǎ. Osteoporoza este o afecţiune în care oasele devin fragile din cauza unei densitǎți osoase scǎzute. Pacienții care suferǎ de diabet zaharat de tip I sau II prezintǎ un risc mai mare de a dezvolta o densitate osoasă scăzută, deşi oamenii de ştiinţă nu au aflat ȋncǎ de ce se ȋntȃmplǎ acest lucru. Suplimente de calciu şi vitamina D sunt recomandate, de obicei, pentru a diminua riscul.

Diabetul gestațional. Diabetul zaharat care nu este controlat, atȃt ȋnainte de sarcinǎ cȃt și ȋn timpul sarcinii, poate provoca malformaţii congenitale copilului sau poate duce chiar la avorturi spontane.

Complicațiile diabetului pot fi prevenite, dacǎ pacientul urmeazǎ un tratament corespunzǎtor și dacǎ urmeazǎ indicațiile date de medic. Screening-ul periodic este important pentru a detecta complicaţiile ȋnainte ca acestea sǎ aparǎ. Menţinerea unei tensiunii arteriale optime, a nivelului de glucozǎ din sȃnge și a nivelului colesterolului ȋn limitele recomandate ar trebui sǎ fereascǎ pacienții de apariția complicațiilor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole despre Diabet