Colon iritabil: simptome, alimentaţie, diagnostic şi terapie medicamentoasă

colon iritabil

Colon iritabil: simptome, alimentaţie, diagnostic şi terapie medicamentoasă

Este un sindrom clinic, caracterizat printr-o combinaţie de simptome gastrointestinale, în absenţa oricărei leziuni organice. Reprezintă o cauză frecventă de adresare la cabinetele medicale. Incidenţa cea mai crescută a bolii se înregistrează în rândul femeilor şi al tinerilor.

Din punct de vedere clinic apare o asociere de simptome la colon iritabil:

  • balonări abdominale ameliorate de defecaţie
  • dureri abdominale pe cadrul colic (predominant stâng)
  • tulburări de tranzit (constipaţie, diaree cronică sau intermitentă cu cantităţi de mucus, dar fără sânge)

Durerea funcţională nu trezeşte bolnavii din somn. Evoluţia simptomelor este de lungă durată, cu alternanţă de exacerbări şi acalmie.

Diagnosticul este dificil, necesitând excluderea bolilor organice. Pentru colon iritabil se fac o serie de investigaţii, precum:

  • rectosigmoidoscopia este normală, dar dureroasă. Este însă utilă pentru excluderea unei tumori sau a unui proces inflamator cronic
  • VSH, hemoleucograma, fibrinogen, PCR (Proteina C Reactivă), care sunt normale

În caz de suspiciune de tumoare sau boală inflamatorie, la bolnavi peste 45 de ani se practică examenul radiologic baritat sau/şi colonoscopia.

Terapia începe prin liniştirea bolnavilor, ajutarea lor în a recunoaşte factorii care le declanşează sau le întreţin simptomele (factori alimentari, psihici, efort fizic), pentru a-i elimina.

Schimbarea stilului de viaţă ar putea fi, în unele cazuri, un factor extrem de important pentru dispariţia simptomelor.

Trebuie evitat consumul de alimente sau băuturi prea reci sau prea fierbinţi, evitarea prânzurilor abundente sau a consumului rapid al alimentelor, orar neregulat al alimentaţiei, evitarea fumatului.

Dieta este, de asemenea, foarte importantă. Aceasta trebuie să fie variată, echilibrată în principii alimentare şi adaptată în funcţie de afecţiuni.

În caz de constipaţie cauzată de colon iritabil sunt recomandate:

  • alimente bogate în fibre care cresc volumul bolului fecal, favorizând evacuarea, deşi în unele situaţii poate produce distensia colonului, cu creşterea presiunii în lumen şi să declanşeze durerea. Se recomandă tărâţe de grâu (două linguri fierte în apă, lapte, supă), celuloză
  • evitarea abuzului de psihotrope
  • activitate fizică (cât mai multă mişcare este recomandată)

În caz de predominanţă a diareei:

  • evitarea alimentelor bogate în reziduri: leguminoase, ceapă, varză, ridichi, cartofi, fructe crude în cantităţi mari
  • evitarea grăsimilor, dulciurilor concentrate, cafea, alcool, băuturi carbogazoase (balonează), smântâna, lapte (sunt multe situaţii în care la bolnavii cu colon iritabil se observă şi un deficit de lactoză)

Terapia medicamentoasă pentru colon iritabil

Pentru constipaţie se pot administra prokinetice (de exemplu, metoclopramid, motilium) sau laxative (fără a abuza, însă, de ele). Pentru diaree se poate administra Smecta, Imodium. Pentru combaterea durerilor abdominale se pot administra anticolinergice (de exemplu, scobutil), antispastice mebeverine (colospasmin, duspatalin). Pentru tratamentul balonărilor se poate administra cărbune medicinal, fermenţi digestivi (Triferment, Festal).

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

10 remedii naturale pentru curățarea colonului

Helicobacter pylori: bacteria care provoacă ulcer la stomac

Durere abdominală: 8 afecţiuni care pot ascunde acest simptom