Ciocolata caldă: beneficii şi contraindicaţii

Ciocolata caldă

Ciocolata caldă

Ciocolata caldă, făcută din cacao,este o băutură cu tradiţie ce datează încă de acum 3000 de ani, din perioada maiaşilor şi aztecilor.

Boaba de cacao era venerată de către culturile din Mesoamerica, care beau deseori pudra de cacao condimentată şi rece.

După ce a fost descoperită de cuceritorii europeni,boaba de cacao a devenit un produs de import preţios.

În Europa, untul de cacao a fost îndulcit cu zahăr şi apoi s-a transformat în delicioasa băutură pe care o consumăm astăzi.

Cele mai multe dintre versiunile găsite în comerţ au zahăr, îndulcitori şi alte ingrediente adăugate care interferează cu beneficiile sale, aşa că dacă vrei să te bucuri de efectele ei benefice, prepară-ţi acasă ciocolata caldă din cacao.

Ciocolata caldă: Beneficii

Două căni de ciocolată caldă pe zi, timp de 30 de zile, duc la îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul creierului, precum şi la rezultate mai bune în cadrul testelor de memorie.

Acest lucru a fost demonstrat în cazul persoanelor în vârstă cu insuficienţă a fluxului sangvin care au participat la un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, scrie „Huffington Post“.

Oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că memoria, abilităţile de gândire şi fluxul sanguin la nivelul creierului sunt legate prin conceptul ce poartă numele de „cuplare neurovasculară“.

„Începem să învăţăm mult mai multe despre fluxul sanguin din creier şi efectul acestuia asupra abilităţilor de gândire.

Pe măsură ce anumite zone ale creierului au nevoie de mai multă energie pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcinile, fluxul sanguin este într-o continuă creştere.

Această relaţie cauzală, denumită cuplare neurovasculară, poate să joace, de asemenea, un rol foarte important în mecanismele din spatele unor boli precum Alzheimer“, afirmă medicul Farzaneh A. Sorond, de la Harvard Medical School.

Studiul publicat în revista „Neurology“ a inclus 60 de persoane de peste 65 de ani, 18 dintre participanţi ei având insuficienţă a fluxului sanguin.

Astfel, jumătate dintre participanţi au băut, timp de o lună de zile, ciocolată caldă neagră, cu un conţinut bogat de substanţe flavonoide (o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cunoscuţi pentru proprietăţile lor antioxidante n.r.), în timp ce ceilalţi participanţi au consumat aceeaşi băutură, dar cu un conţinut mult mai scăzut de substanţe flavonoide.

După o lună, timp în care toţi cei 60 de participanţi au consumat numai ciocolată caldă, zilnic, cercetătorii au descoperit vârstnicii cu insuficienţă a fluxului sanguin şi-au îmbunătăţit fluxul cu 8,3 procente.

Circulaţia sângelui s-a îmbunătăţit chiar şi în cazul celor care consumaseră ciocolată caldă cu un scăzut de substanţe flavonoide.

„Din punct de vedere clinic, acest studiu sugerează că efectele ciocolatei asupra circulaţiei nu se datorează numai conţinutului său în substanţe flavonoide.

A existat un interes şi pentru polifenoli (un timp de substanţe chimice care protejează organismul împotriva îmbătrânirii, acţionând ca antioxidanţi n.r.), ca entitate chimică individuală sau ca un compus împotriva bolilor neurodigestive“, spune şi medicul Paul Rosenberg.

Cacaoa este utilizată pe o scară largă în cosmetologie, cosmeticienii folosesc proprietățile nutritive ale produsului adăugând cacao în diferite șampoane, mijloace de îngrijire a părului și a pielii. Iar un număr de saloane de frumuseţe europene practică masaj cu unt de cacao.

Ciocolata caldă: Contraindicaţii

Există, de asemenea, unele restricții în privinţa consumului de cacao pentru următoarele categorii de persoane:

– copiii până la trei ani;

– pacienții cu diabet zaharat, scleroza multiplă, ateroscleroza, diaree;

– oamenii care sunt supraponderali (cei care se luptă cu excesul de greutate, este mai bine să excludă cacaoa din dieta lor, din cauza conținutului ridicat de calorii);

– persoanele cu maladii ale sistemului nervos central, precum si tulburări neurologice.

Compoziția boabelor de cacao, în afară de substanţele utile organismului uman, conţine și purina. Purinele sunt responsabile pentru siguranța informațiilor genetice, metabolismul și prelucrarea proteinelor.

Toate acestea se referă la conținutul purinelor în limitele admisibile pentru organismul uman. Abuzul sau dragostea excesivă pentru băutura de cacao duce la faptul că conţinutul purinelor depășește limita permisă și, ca rezultat, în organismul nostru se acumulează acid uric , ceea ce duce la maladii ale sistemului genito-urinar.

Printre alimentele, băuturile sau medicamentele incriminate pentru pierderea calciului se află și ciocolata, de vină în acest caz este acidul oxalic din pudra de cacao, care rezultă din prelucrarea boabelor de cacao. Este recomandat să evitaţi consumul în exces de ciocolata caldă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria