Cimbrişor: proprietăţi, beneficii şi contraindicaţii

Cimbrişor

Cimbrişor

Cimbrişorul este o plantă apreciată pentru calităţile sale curative. Creşte spontan şi poate fi uşor recunoscut după mirosul aromat.

Este bogat în ulei aromat, taninuri, substanţe amare, flavone şi numeroşi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrişor este folosită frecvent în afecţiuni precum cele nervoase.

Ceaiul de cimbrişor dă o senzaţie plăcută în stomac şi o stare general bună. De asemenea, este foarte util în calmarea durerilor nevralgice faciale.

Iar dacă sunt însoţite de crispăr ale feţei, se recomandă o pernă uscată de pedicuţă.

Foarte utile sunt şi băile în apă cu ceai de cimbrişor, ajută la regvigorare şi aduce o stare generală de bine.

Cimbrişorul şi-a dovedit eficienţa, trateaza tusea convulsiva, a astmului, sau a altor afecţiuni ale aparatului respirator, însă este folosit în combnaţie cu pătlăgină înustă, pentru un efect maxim.

O ceaşcă din acest ceai, poate cu o felie de lămâie va curăţa foate bine secreţiile bronhiilor. Acest ceai luat din oră-n oră cu înghiţiuri mici este foarte util şi în tratarea pneumoniilor.

În cazul crampelor abdominale, stomacale, ori durerile menstruale, sunt recomandate două ceşti de ceai pe zi din aceste plante, dar şi băi, preum şi aplicarea de perne uscate.

Aceste perne (săculeţi cu plante) se încălzesc şi se aplică pe zona abdominală înainte de culcare. De asemenea, sunt utile şi în cazul unor contuzii vechi, umflături sau reumatism.

Ceaiul de cimbrişor este şi un foate bun antihelmintic, acţionând foarte bine împotriva oricaror tipuri de paraziţi interni.

Ceaiul de cimbrişor poate trata alcoolicii. Peste un pumn de plante se toarnă un litru de apă fierbinte, din care se consumă din oră-n oră, câte o lingură.

Poate da stări de greaţă la început alcoolicului, transpiraţii, senzaţie de sete, poftă de mâncare etc, dar acestea sunt tot mai rare ulterior.

Contribuie la normalizarea funcţiilor ficatului şi a rinichilor, creşte volumul menstruaţiei, creşte imunitatea, ajută la apărarea de virusuri de aceea este recomandat la stări gripale. Băile cu cimbrişor au efect antireumatic.

Stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale, este coleretic – stimulează secreţia biliară, carminativ – ajută eliminarea gazelor intestinale, antiseptic intestinal, antihelmintic, diuretic, combate anemia.

Timolul, unul dintre componenții din cimbru cu proprietăţi antifungice şi antibacteriene, este conținut în apele de gură antiseptice (inclusiv Listerine), fiind dovedit că reduce formarea cariilor, plăcii și gingivitei. În plus, timolul are un efect terapeutic şi asupra plămânilor.

Anumite specii de cimbru, inclusiv cimbrișorul sunt folosite în scopuri medicinale: tratamentul tusei, bronşitei, răcelilor în general.

Cimbrişorul este deosebit de folosit în tratamentul naturist al răcelilor copiilor. Şi adulţii se pot trata cu cimbrişor, cu atât mai mult cu cât acesta este anti-inflamator (ştiut fiind că un nivel ridicat de inflamaţie în organism poate deschide uşa bolilor de inimă).

Ingredientele sale principale sunt flavonoide (apigenina, luteolina, eriodictiolidele), taninuri, compuși amară, rășină, saponină și uleiuri volatile( timol, methylchavicol, cineol și borneol).

Cimbrul și cimbrișorul continuă să fie ierburile cele mai frecvent recomandate în Europa pentru tratamentul naturist în caz de tuse și congestia tractului respirator superior.

Cimbrul și cimbrișorul sunt remedii excelente pentru tuse, producând expectorație și reducând spasmele.

În tratamentul naturist al răcelilor şi bronşitei este bine să folosim extract de cimbrişor.

Acesta poate fi, de asemenea, băut ca ceai și luat sub forma de tinctură sau capsule pentru utilizări medicinale.

Contraindicaţii:

Nu se recomandă gravidelor, pentru că poate grăbi naşterea, nici în cazurile de gastrită sau enterită, esofagită sau insuficienţă hepatică.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Beneficiile uimitoare ale cimbrului

Busuioc: proprietăți și indicații terapeutice

Menta: proprietăți și efecte terapeutice

Oregano, ingredientul minune! Ce putem trata cu acesta?