Chist pe col uterin (Chist Naboth): tratament naturist

Chist pe col uterin

Chist pe col uterin

Chisturi Naboth sunt chisturi umplute cu mucus, care arata ca mici umflaturi pe suprafața colului uterin.

Chisturile Naboth nu au o cauză cunoscută, sunt inofensive şi nu necesită intervenţie.

Ele sunt de obicei de 2 mm la 10 mm în diametru, și care conțin mucus, care variază în culoare de la galben pal la lumină de chihlimbar.

În cele mai multe cazuri, chisturile Naboth apar pe col uterin după naștere.

Multe femei ignoră controalele periodice atât de importante pentru diagnosticarea precoce a bolii – Testul Babeș-Papanicolau, Testul HPV sau Colposcopia.

Deși cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România.

Aceste controale, cunoscute și sub denumirea de controale de prevenție, au rolul de a depista leziunile premaligne în stadiile lor incipiente, precoce, atunci când se poate alege o variantă de intervenție minim-invazivă și foarte eficientă, atunci când șansele de vindecare ale bolnavului sunt maxime.

Din păcate, majoritatea femeilor din țara noastră ignoră importanța controalelor preventive și aleg să nu meargă la medic înainte să apară o durere, un simptom, atunci când este deja prea târziu.

Chist pe col uterin: Simptome

  • ai avut sau ai sângerări vaginale intermenstruale sau după contact cu partenerul;
  • simți durere în momentul contactului cu partenerul (dispareunia);
  • ai experimentat sângerare vaginală în timpul contactului cu partenerul sau în momentul inserării diafragmei;
  • ai avut sau ai secreție vaginală anormală, prezentă în cantitate mare și uneori amestecată cu firișoare fine de sânge.

Dacă da, atunci trebuie să mergi de urgență la un control ginecologic pentru a ști cât mai repede dacă este vorba de un simptom trecător sau dacă înfrunți o afecțiune mai gravă, cum poate fi cancerul de col uterin.

Chist pe col uterin

Există mai multe modalități de a elimina chisturi:

  • Cauterizare
  • Unde radio de înaltă frecvență, care îl distrug
  • Crioterapia
  • Terapia cu laser

Este important să se ia în considerare faptul că operațiunea de a elimina un chist nu ar trebui sa fie efectuate în timpul menstruatiei, precum și cu câteva zile înainte de ea.

Chist pe col uterin: Tratament naturist

Extractul de mlădiţe de zmeur

Folosirea mlădiţelor tinere de zmeur în tratamentele naturiste poartă denumirea de gemoterapie, o ramură a medicinei care se bazează pe virtuţile terapeutice ale substanţelor conţinute asupra sănătăţii femeii.

Beneficiile extractului de mlădiţe de zmeur se adresează în special problemelor de sănătate din sfera genitală specifice femeilor, cum ar fi dereglările hormonale, chisturile ovariene, durerile apărute la menstruaţie, infecţiile urinare şi infertilitate.

Extractul din mlădiţe de zmeur este obţinut prin prelucrarea mlădiţelor şi a mugurilor de zmeur la două-trei ore după recoltare, astfel putându-se extrage toate substanţele bioactive cu rol terapeutic, cum ar fi aminoacizii, proteinele, vitaminele, mineralele, enzimele, hormonii vegetali de creştere etc.

Chist pe col uterin

Înainte de administrare, se recomandă consultul unui medic fitoterapeut.

Din cauza conţinutului crescut de alcool din compoziţia extractului de mlădiţe de zmeur, persoanele cu hepatită, steatoză hepatică, ciroză, copiii, gravidele şi femeile care alăptează trebuie să evite administrarea fără acordul medicului.

De asemenea, pacienţii care urmează un tratament pentru boli neurologice şi cele care sunt alergice la oricare din componentele produsului trebuie să evite administrarea exctractului de mlădiţe de zmeur.

Chist pe col uterin: Previne infecţiile vaginale

Extractul de mlădiţe de zmeur este adjuvant şi în cazul infecţiilor recurente din sfera genitală, cum ar fi vaginita şi candidoza, care pot apărea în urma administrării unui tratament cu antibiotice pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Totodată, extractul de mlădiţe de zmeur ameliorează simptomele infecţiilor urinare şi ajută la eliminarea pietrelor la rinichi.

Extractul de mlădiţe de zmeur este recomandat şi persoanelor care se confruntă cu retenţia de apă în ţesuturi deoarece accelerează diureza şi previne apariţia edemelor.

Chist pe col uterin: Adjuvant în tratarea chisturilor ovariene

Mlădiţele de zmeur sunt o sursă bogată de fitoestrogeni, substanţe care ajută la reglarea nivelului progesteronului şi la stimularea funcţiei ovariene, putând astel să îmbunătăţească fertilitatea.

Extractul de mlădiţe de zmeur este eficient şi în eliminarea chisturilor ovariene, care duc la apariţia menstrelor dureroase, prelungite şi însoţite de simptome neplăcute cum ar fi balonarea, umflarea şi durerea sânilor.

De regulă, fitoterapuţii recomandă asocierea extractului de mlădiţe de zmeur cu cel de coacăz negru, pentru a obţine un efect rapid şi sigur.

De asemenea, extractul de mlădiţe de zmeur este indicat şi în prevenirea fibroamelor uterine şi a tulburărilor menstruale precum menoragia (sângerări abundente), metroragia (sângerări înte menstre), dismenoreea (dureri la menstruaţie) sau amenoreea (întârzirea inexplicabilă a menstruaţiei).

Chist pe col uterin: Tratează acneea juvenilă şi scade pilozitatea

Extractul de mlădiţe de zmeur ameliorează acneea cauzată de dereglările hormonale specifice pubertăţii, accelerând în acelaşi timp procesul de creştere a sânilor.

De asemenea, extractul de mlădiţe de zmeur are efect de scădere a pilozităţii în exces, cauzată de obicei de hiperproducţia de homon masculin (testosteron).

În acelaşi timp, extractul de mlădiţe de zmeur conţine antioxidanţi cu rol antiîmbătrânire, prevenind astfel apariţia ridurilor şi lipsa de elasticitate a pielii.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Cele mai bune vitamine pentru femei

Boli frecvente ale femeilor

Plante pentru afecțiuni ginecologice

Fibrom uterin: simptome, cauze şi tratament

Cancer ovarian simptome: primele semne de cancer ovarian