Cele mai sănătoase alimente din lume în ordine alfabetică

Cele mai sănătoase alimente

Cele mai sănătoase alimente

7 din 10 români identifică stilul de viaţă sănătos cu consumul de fructe şi de legume, şi aproape jumătate cu alimentele naturale cât mai puţin procesate. Cele mai sănătoase diete din lume au un numitor comun multiplu: fructe şi legume proaspete, cereale integrale, grăsimi corecte: mono şi polisaturate, uleiuri, peşte şi cantităţi moderate de carne, ceai sau vin.

Alfabetul celor mai sănătoase alimente cu care poţi face combinaţii magice în bucătărie

Afine: bogate în antociani, protejează vederea, menţin un nivel scăzut de zahăr în sânge, reduc riscul de diabet 2, îmbunătăţesc memoria şi cogniţia, protejează contra îmbătrânirii premature.

Anşoa: 85 de grame de peşte oferă 19 grame de proteine, dar şi vitamina B, calciu, fierul şi acizi graşi omega 3. Şi au un conţinut scăzut de mercur.

Avocado: un fruct sărac în fructoză şi bogat în grăsimi monosaturate sănătoase şi potasiu. Cercetătorii i-au confirmat beneficiile în funcţia vasculară şi sănătatea inimii. De asemenea, oferă aproape 20 de nutrienţi esenţiali, inclusiv fibre, vitaminele B, E şi acid folic.

Banana: o sursă excelentă de potasiu care protejează inima. Aceste fructe sunt probiotice eficiente, stimulează capacitatea efectivă a organismului de a absorbi calciul, cresc nivelul de dopamină, noradrenalnă şi serotonină, substanţe cu care creierul combate depresia.

Cartoful dulce: are mai mult zahăr ca cei normali, dar conţine un pachet mare de nutrienţi. Are multă vitamina A excelentă pentru ochi şi sistemul reproducător. De asemenea, vitamina B, fibre, potasiu şi glutation (proteina vieţii) care sporeşte imunitatea şi metabolismul.

Ceapa: o sursă excelentă de vitamina B6, magneziu, potasiu, fier, fibre. Conţine quercitină, un adevărat suport pentru inimă, combate inflamaţiile şi alergiile.

Chia: aceste seminţe asigură fibre, proteine, omega 3, calciu, potasiu şi antioxidanţi.

Chimion: susţine o inimă sănătoasă, luptă cu infecţiile şi combate inflamaţiile. O jumătate de linguriţă are de două ori mai mulţi antioxidanţi ca morcovul.

Ciuperci: sunt bogate în proteine, fibre, vitamina C, B, calciu, minerale şi antioxidanţi. Unii dintre cei mai puternici agenţi imunostimulatori vin din ciuperci, acesta fiind motivul pentru care sunt atât de benefice în prevenirea şi tratarea cancerului. Conţin şi riboflavină, vitamina care susţine mecanismele de detoxifiere naturală. Este şi cea mai importantă sursă de vitamina D pentru vegetarieni.

Conopida: o cupă conţine 77% din consumul recomandat zilnic de vitamina C. Este de asemenea o sursă excelentă de vitamina K, riboflavină, tiamină, niacină, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu, magneziu şi colină, excelentă pentru dezvoltarea creierului.

Dovleac: conţine o cantitate impresionantă de vitamina K. Este bogat şi în vitamina A, un antioxidant puternic, benefic pentru piele, vedere, mucoase, care protejează contra unor tipuri de cancer, în vitamina C, E, B, calciu şi magneziu.

Fenicul: un cocktail veritabil de antioxidanţi, vitamina C, fibre, fitonutrenţi. Conţine anetol care poate reduce inflamaţiile şi riscul de boli cronice.

Fulgi de ovăz: cereale bogate în beta-glucan cu capacităţi antimicrobiale care stimulează imunitatea şi scade colesterolul. Stabilizează nivelul de zahăr din sânge, reduce riscul de diabet şi de cancer.

Grapefruit: este sărac în calorii şi bogat în substanţe nutritive, menţine pielea curată, echilibrul digestiv, este un bun energizant, are grijă de inimă şi previne cancerul.

Grâu Kamut: conţine o serie de polifenoli, vitamina E, seleniu, magneziu, zinc, fosfor şi tiamină.

Iaurt grecesc 2%: sursă excelentă de calciu, potasiu şi proteine.

Kale: „ochelarii de soare” ai naturii. Acest soi de varză este bogat în caroteni şi zeaxantină, livrând pigmenţii necesari retinei, care absorb daunele produse de soare. Este un excelent suport în lupta contra cancerului, susţine sănătatea oaselor şi este de ajutor în detoxifierea naturală a organismului.

Kefir: Suport excelent pentru imunitate, îmbunătăţeşte intoleranţa la lactoză, întăreşte densitatea osoasă şi luptă contra bacteriilor localizate la nivelul gurii. Este bogat în calciu, fosfor, magneziu, proteine.

Kiwi: are mai multă vitamina C ca portocala. Conţine vitamina E şi betacaroten, este bogat în fitonutrienţi care protejează ADN-ul de radicalii liberi. O sursă importantă de fibre, potasiu, magneziu şi zinc, toate esenţiale pentru păr, unghii şi piele sănătoase.

Linte: ar trebui să facă parte din dieta tuturor pentru că are proteine, fibre, zinc, vitamina B şi cu 30% mai mult fier decât spanacul.

Mandarina: are mai mulţi antioxidanţi ca portocala, este plină de fibre solubile şi insolubile, cu rol important în reducerea riscului de boli şi sprijin important în managementul greutăţii. Sursa excelentă de luteină şi zeaxantină, mandarina scade riscul apariţiei cataractei şi degenerării maculare. Studiile pe animale au aratat că flavonoidele din mandarine pot proteja contra diabetului tip 2 şi bolilor de inimă.

Migdale: ajută la menţinerea unui nivel corect al colesterolului. Probiotice excelente, stimulează sistemul imunitar. Sunt şi o sursă importantă de antioxidanţi, vitamina E, care păstrează un sistem cognitiv excelent.

Muguri de broccoli: pielea, plămânii, rinichii şi ficatul se detoxifiază în mod constant, însă au nevoie şi de o mână de ajutor. Aceşti muguri sunt o excelentă sursă de antioxidanţi care ajută celulele să ne protejeze de boli precum cancerul.

Nucile: o sursă gustoasă de acizi graşi. Conţine mai mulţi polifenoli ca vinul roşu. Îţi menţin inima sănătoasă, luptă contra cancerului, menţin controlul greutăţii şi au rol neuroprotector.

Păsări de curte: carnea mai închisă la culoare conţine colecistokinină, dar şi mioglobină, o proteină care furnizează oxigen celulelor. Taurina reduce riscul de boli cardiovasculare, protejează contra diabetului şi hipertensiunii.

Ouă: conţin vitamine esenţiale şi minerale. Au puţine calorii şi proteine excelente. Gălbenuşul conţine colină, foarte importantă pentru funcţionarea celulelor şi a nervilor. Poţi consuma până la două ouă zilnic.

Quinoa: conţine nouă amino-acizi esenţiali, o adevărată sursă de proteină pentru vegetarieni. Asigură şi fitonutrienţi antiinflamatori şi acizi graşi monosaturaţi sănătoşi pentru inimă, de asemenea şi vitamina E, zinc, acid folic, fosfor.

Pâine integrală: fibrele din cereale integrale pot reduce riscul de cancer colorectal cu 40%, protejează intestinele.

Portocala: una dintre cele mai puternice surse de vitamina C, esenţială în dezarmarea radicalilor liberi, protejează celulele şi stimulează sistemul imunitar. Conţine hesperidină în coajă şi pieliţa albă. În studiile pe animale s-a demonstrat că aceasta poate scădea colestrolul şi tensiunea arterială.

Rooibos: acest ceai roşu are antioxidanţi care ne protejează de boli cronice şi degenerative, este bogat în calciu şi fier.

Rodia: tinde să aibă mai multă vitamina C şi potasiu şi mai puţine calorii decât orice alt fruct. O porţie de rodie oferă 50% din necesarul zilnic de vitamina C şi polifenoli puternici care scad riscul de cancer. Are o puternică activitate antioxidantă ce reduce inflamaţia care destructurează cartilagiile în articulaţie.

Roşia: este un puternic centru nutriţional. Bogate în licopen, roşiile sunt o armă puternică în lupta contra cancerului. Acesta este o sursa bogată de antioxidanţi şi stimulează enzimele care dezactivează cancerul şi protejează contra atacurilor cerebrale. Aceste legume conţin şi vitamina C, A, E, şi B-uri, potasiu, magneziu şi fosfor.

Sardine: una dintre cele mai mari surse de omega-3, o singură conservă conţinând peste 50% din valoarea recomandată zilnic. Au şi vitamina B12, seleniu, calciu şi colină.

Scorţişoara: uleiurile sale esenţiale se pare că sunt puternici agenţi anticoagulare, antimicrobieni şi antinflamatori. De asemenea, scorţişoara poate îmbunătăţi nivelul insulinei, stimula creierul şi sănătatea colonului.

Seminţe de cânepă: conţin proteine uşor de digerat, cei nouă amino-acizi esenţiali, alţi acizi graşi, vitamina E şi minerale.

Seminţe de in: au mai mulţi fitonutrienţi decât ovăzul, tărâţele de grâu, meiul şi hrişca. Sunt sursă importantă de potasiu, minerale, calciu şi fier. Scad colesterolul, ajută în lupta contra cancerului şi osteoporozei.

Sfeclă: excelentă în susţinerea imunităţii, este cam greu să o învingi la acest capitol. Conţine vitamina C, fibre, minerale esenţiale pentru nervi şi muşchi, oase, ficat, rinichi şi pancreas. Vitamina B ajută la reducerea riscului de malformaţii la naştere.

Sfecla elveţiană: o sursă excelentă de vitamina C, E, A, magneziu şi zinc, antioxidanţi şi agenţi antiinflamatori. Excelentă în procesul de detoxifiere a organismului.

Somon: asigură grăsimile omega-3 necesare sistemului cardiovascular, sănătăţii mintale şi celei digestive. Este indicat pentru piele, ideal în lupta contra cancerului de piele şi a psoriazisului. Previne moartea prematură.

Spanac: este bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi inclusiv acid folic, fier, potasiu, calciu, zinc, seleniu. Are multe beneficii antiinflamatorii, sprijină funcţionarea corectă a tiroidei.

Ton: stimulează creierul şi reduce riscul dezvoltării bolilor de inimă. Bogat în omega 3, sprijină imunitatea, sănătatea inimii şi ajută în depresiile postnatale. Nu exageraţi cu cantitatea consumată, pentru că poate fi bogat şi în mercur.

Turmeric: puternice calităţi antivirale şi antiinflamatorii. Unii cercetători susţin că poate preveni boala Alzheimer şi cancerul.

Ulei de cocos: excelent pentru inimă, menţine şi un nivel corect al colesterolului. Bun în diete de slăbire.

Ulei de măsline: un bun antiinflamator, este recunoscut şi pentru contribuţia adusă la o rată scăzută a bolilor de inimă şi a obezităţii. Experţii spun că are beneficii anti-cancer, cognitive, pentru sistemul osos, cardiovascular şi digestiv.

Usturoi: este bogat în magneziu, calciu, fosfor, seleniu, vitamina B6 şi C, ideal pentru oase, tiroidă, imunitate, protejează inima şi este un excelent antiviral.

Vânăta: o armă puternică în lupta contra bolilor de inimă, fiind o bogată sursă de fitonutrienţi.

Vin roşu: resveratrolul din coaja strugurilor roşii este cunoscut ca un excelent antioxidant, cu proprietăţi anti-cancer. Oamenii de ştiinţă cred că flavonoidele reduc riscul de boli coronariene, reducând riscul de formare a cheagurilor, de apariţie a colesterolului rău. Cu cât vinul e mai dulce, cu atât are mai puţine flavonoide. Cabernet, Petit Syrah şi Pinot Noir le conţin pe cele mai multe.

Zmeura: poate preveni tot felul de boli prin inhibarea diviziunii anormale a celulelor, este o sursă bogată de flavonoide şi acid galic ce stimulează sănătatea inimii, previne obezitatea şi declinul asociat înaintării în vârsta.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

10 cele mai sănătoase alimente de pe planetă