Ceaiuri laxative

ceaiuri laxative doftoria

Ceaiuri laxative

Constipația poate avea urmări foarte grave, de la balonări și dureri de burtă la cancer de colon. Din fericire, natura a pus la dispoziția omului numeroase plante care să-l ajute să trateze diverse afecțiuni.

Constipația poate avea urmări foarte grave, de la balonări și dureri de burtă la cancer de colon. Din fericire, natura a pus la dispoziția omului numeroase plante care să-l ajute să trateze diverse afecțiuni. Tratate din timp, acestea pot preveni bolile nedorite. Iată unele dintre cele mai puternice ceaiuri laxative.

Cele mai puternice ceaiuri laxative – ceaiul de crușin, recomandări și contraindicații
Ceaiul de crușin este unul dintre cele mai puternice ceaiuri laxative, datorită derivaților antracenici. Acești derivați cresc motilitatea colonului, stimulând contracțiile. Deoarece grăbesc timpul de contracție și reduc absorbția lichidelor prin lumen, aceștia accelerează pasajul intestinal. Mai mult, stimulează secrețiile de cloruri și prin aceasta contribuie la creșterea conținutului de apă și de electroliți din intestine.

Scoarța de crușin nu trebuie utilizată în stare proaspătă, ci doar uscată timp de un an sau supusă unui șoc termic de 100 de grade Celsius. Ca mod de preparare și administrare, se pun 1-2 lingurițe de scoarță fragmentată la îmbibat într-o cană de apă fierbinte timp de 1-2 ore. Apoi se fierbe timp de 15-20 de minute, completând cu apă la nevoie. Se bea o cană de ceai îndulcit cu miere seara înainte de culcare.

Studiile din ultimii 15-20 de ani au demonstrat că purgativele care conțin derivați antracenici favorizează apariția cancerului colono-rectal. Decoctul din coajă de crușin, dar și celelalte produse farmaceutice pe bază de crușin nu se vor utiliza mai mult de 7 zile pe lună, iar atunci se utilizează doar în cazurile de constipație gravă. De asemenea, produsele pe bază de crușin sunt interzise în obstrucțiile intestinale, în inflamațiile acut-intestinale, în boala Crohn, în colitele ulceroase, apendicite sau dureri abdominale de origine necunoscută. Nu se administrează de către femeile însărcinate și nici copiilor sub 12 ani. Contra constipației se folosesc alternativ semințe de in, ulei de parafină în uz extern, pâine graham și alte alimente care ajută.

Cele mai puternice ceaiuri laxative – ceaiuri eficiente în constipații și cure de dezintoxicare
Ceaiul de volbură sau rochița rândunicii, care datorită rezinelor și produșilor de scindare, materia primă are acțiune purgativă asemănătoare cu Tubera Jalapa. Se recomandă în special tinctura de volbură în constipații, nu mai mult de 7 zile pe lună și se ia alternativ cu alte purgative.

Ceaiul din frunze și fructe de călin este un alt ceai laxativ dintre cele mai puternice. O linguriță de flori sau frunze de călin la o cană de ceai este suficientă. Se beau 2 căni pe zi, dar nu pe termen îndelungat, ci de maximum 7 zile pe lună.

Pentru efecte cât mai rapide și eficiente se pot amesteca ceaiurile cu efecte laxative, dar să nu se depășească cele 7 zile pe lună. Alte ceaiuri sau plante care se pot combina și sunt recunoscute pentru efectele laxativ-purgative sunt: frasinul, feniculul, linarița (foarte eficientă pentru eliminarea toxinelor din organism), semințele de muștar alb întregi, pătlagina, uleiul de ricin, sânzienele galbene.