Ceai de valeriană: beneficii și contraindicații

Ceai de valeriană

Ceai de valeriană

Valeriana este antidepresivul, pe care natura l-a pus la îndemâna omului. Rădăcinile de valeriană mai au, de asemenea, și efecte benefice asupra funcționării inimii, dar și acțiune antispastică.

Ceaiul de valeriană este alternativa naturistă la medicamentele recomandate în nevroza, palpitații ale atacurilor de panică, insomnii, tulburări de menopauză, dureri stomacale pe sistem nervos.

Fiind un foarte bun sedativ ( Plante relaxante şi sedative ) și tranchilizant, nu trebuie, totuși, să se utilizeze ceaiul de valeriană pe perioadă nelimitată de timp, ci doar într-un tratament bine gândit.

Fiind un sedativ natural, nu are efecte secundare asupra organismului uman, însă s-au semnalat cazuri de intoxicație voluntară prin excesul în doze foarte mari.

Ceai de valeriană

Ca alte efecte ale ceaiului de valeriană în tratamentele naturiste, aflați că atunci când vă tratați insomnia cu ceai de valeriană, acesta nu dă stare de somnolență pe timpul zilei și nici starea de oboseală și lâncezeală.

În tratamentul stărilor de anxietate și atacuri de panică cu ceai de valeriană, efectele se resimt imediat și ajută inclusiv la eliminarea stării de stres, depresiei și neliniștii, dar și în stările de isterie sau alte disfuncții nervoase.

Un alt efect benefic pe care îl are ceaiul de valeriană, este faptul că ajută la liniștirea durerilor de cap, durerilor menstruale, crampe stomacale, afecțiuni respiratorii și scăderea tensiunii arteriale.

Se știe că medicamentele antidepresive sau împotriva insomniei și stres-ului, dau dependență foarte ușor.

Valeriana este un medicament natural împotriva stărilor nervoase, care nu are efecte secundare nedorite și nici nu dă dependență.

Se folosește pe perioada determinată de timp, sau atunci când aveți nevoie de un somnifer sau în perioadele de solicitare maximă.

Ceai de valeriană Beneficii

ajută la calmarea stresului mental, la reducerea tensiunilor nervoase şi a stărilor de nelinişte, şi obţinerea unui somn profund şi odihnitor;

contribuie la echilibrarea emoţiilor;

susţine controlul şi funcţionarea echilibrată a sistemului nervos vegetativ;

ajută la reglarea şi calmarea bătăilor inimii, la reducerea disconfortului toracic;

util în perioada de început de menopauză şi menopauză pentru reducerea disconfortului caracteristic la nivel fizic şi psihic;

ajută la reducerea balonărilor, la calmarea contracţiilor intestinale necoordonate, echilibrarea contracţiilor vezicii biliare.

Ceai de valeriană Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată este de 1 până la 3 căni pe zi de 1 linguriță de rădăcină de valeriană la 250 ml apă clocotită. Nu ar trebui băut ceaiul înainte de a începe ceva care necesită concentrare mare.

Din cauza gustului amar, ceaiul de valeriană s-a dovedit a fi un bun tratament natural atunci când vreți să renunțați la fumat.

Ceaiul de valeriană ajută la tratarea dependenței de nicotină, se bea câte o gură de fiecare dată când simțiți nevoia de a fuma și o cană seara la culcare.

Infuzie de valeriană

Toarnă peste o linguriță de rădăcină de valeriană uscată o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat 10 – 15 minute. Bea 2 ceaiuri pe zi, dimineața și seara.

Ceai de valeriană Contraindicații

Ceaiul de valeriană nu se ia cu alte medicamente sedative sau antihistaminice. Tratamentul cu valeriană nu ar trebui asociat cu consumul de alcool sau droguri.

De asemenea, cei care suferă de afecțiuni ale ficatului, ar trebui să consulte un medic înainte de a începe un tratament cu valeriană.

Condusul este interzis pe timpul tratamentului cu valeriană, iar cei care știu că vor urma o intervenție chirurgicală nu ar trebui să consume valeriană înainte de operație.

În tratamentul pentru insomniile accentuate se beau și 3-5 căni de valeriană pe zi, dar nu foarte concentrate.

Ultima cană se bea înainte de culcare cu jumătate de oră. În plus, puteți încerca să stați fără alte mijloace care v-ar putea distrage atenția, puteți citi ceva înainte de culcare sau vă puteți relaxa cu o muzică pentru inducerea stării de somn.

Pentru migrena, dureri de cap, nevroze se beau 2-3 căni zilnici din următorul amestec de ceaiuri: levănțică, valeriană, mentă, ciuboțica cucului și rozmarin.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri

10 minute de relaxare reduc stresul cu 68%

Băuturi care te relaxează

Plante relaxante şi sedative

Detox și Relaxare (cum să ne binedispunem)