Ceai de leuştean: beneficii şi contraindicaţii

ceai de leuştean

Ceai de leuştean

Recomandat în afecţiuni ale glandelor salivare, tulburări digestive, anorexie, bronşite, colici abdominale la copii, constipaţie, debilitate, diaree, edeme cardiace, balonare, hipertensiunea arterială,

inapetenţă, stres, tahicardie, traheită, tulburări de ciclu, dar şi în uz extern, în ulceraţii pe piele, alergii, răni şi furuncule, leuşteanul este, într-adevăr, mai mult decât o simplă plantă aromatică.

Leuşteanul este însă folosit cu rezultate deosebite şi în curele de detoxofiere.

Ceaiul de leuştean tratează tusea convulsivă, edemele cardiace şi indigestiile.

În plus, consumat înainte de culcare, planta îşi face efectul în timpul nopţii şi devine un laxativ eficient dimineaţă.

Substanțele din leuștean cresc cantitatea de lichid eliminată prin urinare, acționând ca un diuretic puternic.

Leușteanul scade frecvența spasmelor musculare și ajută în lupta cu infecțiile.

Leușteanul conține uleiuri volatile, acid angelic, rășini și extracte amărui, care acționează ca tonic și diuretic în organismul uman.

Ceaiul de leuștean și decoctul din tulpinile plantei au un gust bun și sunt uneori folosite în amestecuri de ceaiuri naturiste, pentru aroma delicată și gustul ușor amărui.

Consumul regulat de ceai de leuștean se pare că ar avea efecte asupra siluetei, dar nu există studii în domeniu și nimeni nu susține că o dietă cu leuștean te va ajuta să slăbești fără alte ajutoare.

Dacă folosești ceaiul de leuștean pentru slăbit, trebuie să combini fiertura cu o dietă echilibrată, săracă în calorii și grăsimi, dar și cu exerciții fizice regulate.

În plus, ar trebui să iei o pauză de la ceaiul de leuștean timp de o săptămână, la fiecare două săptămâni de cură de slăbire.

Efectul detoxifiant al frunzelor de leuștean este puțin cunoscut și ajută în programele de slăbire complexe, datorită efectelor diuretice și carminative (multe diete de slăbit presupun prea multe fibre vegetale, care pot cauza balonare, dacă sunt consumate în exces).

Mod de preparare ceai de leustean:

frunzele proaspete de leuştean se aplică pe ulceraţiile externe ale pielii.

intern se poate consuma ca plantă proaspătă în salată sau în diferite produse alimentare ca şi condiment.

ceai de leuştean – o linguriţă de plantă la 100 ml apă clocotită.

Se va lăsa acoperit 10 minute, se strecoară şi se vor putea consuma 3-4 astfel de ceaiuri pe zi.

In cazul în care nu aveţi diabet, se poate îndulci cu miere polifloră.

Contraindicaţii

Ceaiul de leuştean nu este indicat femeilor însărcinate. Sunt raportate cazuri de pierderi de sarcină cauzate, se pare, de efectul de contracţie a uterului.

Pentru că nu sunt studii în domeniu, femeile care alăptează ar trebui să evite consumul de leuştean.

Leușteanul nu este recomandat femeilor gravide, deoarece poate provoca spasme uterine și avort spontan.

Planta consumată în exces ar putea creşte cantitatea de sodiu din organism ceea ce ar putea duce la creşterea tensiunii.

Acest efect îl face nerecomandat celor cu disfuncţii renale sau inflamaţii ale rinichilor.

Totodată, trebuie precizat că dacă este administrat în acelaşi timp cu pilulile diuretice, poate duce la deshidratare.

Atenție! Persoanele însărcinate sau care au probleme cu ficatul și/sau rinichii, nu trebuie să consume ceai de leuștean fără acordul medicului.

Leușteanul este în principiu sigur pentru persoanele sănătoase, dar poate crește sensibilitatea la razele solare, mai ales dacă este folosit ca remediu pe termen lung.

Nu se recomandă dieta cu leuștean în cazul persoanelor care rețin apă în organism din cauza afecțiunilor renale sau boli cardiovasculare.

Leușteanul ar putea crește cantitatea de sodiu din organism, astfel că nu se recomandă cardiacilor care consumă diete fără sare.

Pentru că poate reacționa cu anumite medicamente și afecțiuni cronice, se recomandă consultarea unui medic înainte de a consuma leuștean în cantități mari sau sub formă de dietă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole din categoria Ceaiuri