Ceai de lavandă: beneficii şi contraindicaţii

Ceai de lavandă

Ceai de lavandă

Ceaiul de lavandă se prepară destul de simplu. La două linguriţe de flori de lavandă se adaugă în jur de 250 de mililitri de apă fierbinte.

După 15 minute de infuzie, la temperatura camerei, se strecoară şi se bea pe stomacul gol.

Nutriţioniştii recomandă să se bea nu mai mult de trei căni de ceai de lavandă pe zi, de obicei cu o jumătatea de oră înainte de masă.

În combinaţie cu ulei de lavandă şi alcool, compresele cu ceai de lavandă aplicate pe abdomen pentru o perioadă de 20 de zile poate calma colicile abdominale şi vă scapă de balonare.

Mai mult, infuzia este la fel de eficientă în tratamentul bolilor renale, deoarece măreşte diureza. În acest caz, se recomandă câte două căni de ceai de lavandă pe zi.

Ceai de lavandă: De mare ajutor pentru ficat

În decursul timpului, infuzia de levănţică şi-a dovedit o eficienţă remarcabilă în funcţionarea normală a ficatului şi a vezicii biliare.

Se administrează câte două căni de infuzie pe zi, iar licoarea ajută la eliminarea bilei. În acelaşi timp, se folosesc şi compresele.

În acest caz, se prepară un amestec din două părţi de ulei de lavandă şi o parte de alcool cu care se stropeşte o pânză şi se aplică pe ficat un interval de 20 de zile pe lună.

Ceai de lavandă: Ulei esenţial cu miere, leac pentru migrene

Este un lucru dovedit că uleiul esenţial de levănţică este unul dintre cele mai eficiente remedii la îndemână pentru combaterea migrenei.

Specialiştii recomandă ca la apariţia primelor simptome, persoanle care sunt chinuite de migrene să amestece două picături de ulei esenţial de levănţică cu o linguriţă de miere.

În cazul în care migrenele sunt frecvente şi însoţesc starea de depresie este indicată o linguriţă de pulbere de levănţică pe care bolnavul trebuie s-o ţină sub limbă cinci minute, apoi s-o înghită cu ceai călduţ.

Terapia se repetă de trei ori pe zi.

Ceai de lavandă: Calmant pentru afecţiunile cardiace

Datorită proprietăţilor sedative, în bolile cardiovasculare este recomandat uleiul de lavandă. Se administrează seara, înainte de culcare, câte trei picături puse pe un cub de zahăr.

În acelaşi timp, uleiul de lavandă se foloseşte pentru masajul toracelui şi braţului stâng, pe toată lungimea acestuia. Tratamentul normalizează funcţiile inimii şi nivelul hipertensiunii arteriale şi trebuie urmat 12 zile pe lună.

Ceai de lavandă: Pulberea, eficientă pentru sistemul nervos

Terapiile cu preparate din lavandă au proprietăţi calmante şi sunt indicate în stări de neurastenie şi de isterie, în afecţiuni cauzate de situaţii tensionate, dar şi de stresul psihic, de melancolie sau de anxietate.

În astfel de cazuri, lavanda se foloseşte sub formă de pulbere uscată, prin măcinarea plantei cu râşniţa de cafea. Praful obţinut se păstrează într-un borcan închis ermetic.

Se administrează câte o linguriţă de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, după care se bea puţin ceai, iar cura durează 21 de zile.

Ceai de lavandă: Tinctura, leac pentru insomnia cronică

Lipsa somnului se tratează cu succes cu tinctura de lavandă. Leacul se poate prepara şi în casă din 100 g de flori uscate care se macerează în 500 ml de alcool de secară, vreme de 14 zile.

Apoi, tinctura obţinută se toarnă în sticluţe care se închid ermetic şi se depozitează într-un loc întunecos.

În acest caz se administrează câte 4 linguriţe pe zi (o linguriţă se diluează în 100 ml de apă fiartă şi răcită) sau se foloseşte sub formă de comprese, aplicate pe tâmple în cazul persoanelor deprimate sau stresate.

Ceai de lavandă: Induce un somn odihnitor

În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile, preparate din două linguriţe de flori uscate de lavandă, care se infuzează vreme de zece minute în 250 ml de apă clocotită.

Se beau zilnic câte două-trei ceaiuri îndulcite cu puţină miere.

Ceai de lavandă: Preparate din lavandă

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Se pune la infuzat într-o cană cu apă fierbinte o linguriţă de flori de lavandă. Se lasă 10-15 minute, după care infuzia se bea îndulcită cu puţină miere şi amestecată cu patru-cinci picături de suc de lămâie.

Licoarea induce starea de calm şi de linişte, mai ales când este consumată seara, înainte de culcare. Totodată, infuzia este la fel de eficientă în tratamentul afecţiunilor renale, deoarece măreşte diureza.

În acest caz, se recomandă câte două căni de ceai pe zi.

Infuzie, dintr-un amestec de plante

Infuziile preparate dintr-un amestec de plante: flori de lavandă, de tei, de sulfină şi de captalan (câte o linguriţă din fiecare) sunt indicate persoanelor depresive, care trebuie să consume câte două căni de ceai pe zi.

Această infuzie este un remediu şi pentru afecţiunile hepatobiliare, contribuind la eliminarea bilei.

Tinctura, preparată în casă

Există mai multe reţete de preparare a ticturii. Iată o reţetă la îndemână: Într-o sticlă de 500 ml, se pun patru linguri de plantă, peste care se toarnă alcool, până la umplerea sticlei.

Ingredientele se lasă la macerat vreme de 14 zile; după aceea, lichidul obţinut se filtrează. Se administrează câte 20 de picături de trei ori pe zi, în cazul tulburărilor abdominale (în cum ar fi gastrita).

Lichior din flori de levănţică

Ingrediente: Flori de levănţică, 250 ml alcool alb, 600 g miere naturală, 700 ml de apă plată, o jumătate de linguriţă de cuişoare.

Preparare: Florile care se recoltează când sunt înflorite în proporţie de 75 % se taie mărunt şi se pun într-o sticlă de un litru peste care se toarnă alcoolul; apoi sticla se închide ermetic şi se înfăşoară într-o coală de culoare închisă.

Planta se macerează în spirt 18 zile, timp în care se agită de două ori pe zi. După acest interval, extractul se strecoară. Separat, se prepară siropul din apa încălzită la 38 de grade şi mierea de albine şi se toarnă peste extractul de lavandă .

Lichiorul de lavandă este un remediu foarte eficient în tratamentul migrenelor, reumatismului, cefaleei şi în stări de anxietate. Se administrează câte 3 linguri de sirop pe zi.

Contraindicaţii:

În ceeea ce priveşte reacţiile adverse la ceaiul de lavandă, sunt contraindicaţii pentru femeile care sunt gravide, alăptează sau la copiii mici.

De asemenea, la unele persoane, din cauza ceaiului de lavandă, pot apărea situaţii de fotosensibilitate sau alergii cutanate.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri