Ceai de iasomie: energizant natural

Ceai de iasomie doftoria

Ceai de iasomie: energizant natural

Indienii o numesc „regina florilor“ și în toată lumea este apreciată pentru frumusețea și parfumul ei. Iasomia nu este doar o floare decorativă, ci și una cu multe virtuți terapeutice. De la plantă pentru prepararea ceaiurilor sunt folosite numai florile și funzele tinere. Florile se recoltează în zilele însorite, de preferat cele abia deschise. Fructele şi rădăcinile sunt toxice, iar frunzele mature sunt mai puțin aromate.

Florile uscate de iasomie sunt folosite în aromarea ceaiurilor, băuturilor carbogazoase, iar uleiul esențial este valoros în aromaterapie și medicina naturistă, precum și în industria de parfumuri și produse cosmetice.

Ajută în pierderea în greutate
Ceaiul de iasomie conține catehine, substanțe care accelerează arderea grăsimilor și astfel ajută la pierderea în greutate. Un studiu recent arată că persoanele care beau ceai de iasomie slăbesc mult mai repede decât cele care nu-l consumă regulat. Ceaiul de iasomie este aromat și dulce, dar, pentru că este ușor acid, nu trebuie consumat pe stomacul gol, pentru a se evita arsurile gastrice.

Menține sănătatea cardiovasculară
Pentru persoanele cu rude care au avut de-a lungul timpului probleme cardiovasculare, consumul de ceai de iasomie ajută în prevenirea unor astfel de neplăceri. Compușii din compoziția sa sunt un factor-cheie în inhibarea depunerii colesterolului „rău“ (LDL) pe artere. Astfel, ceaiul de iasomie ține sub control nivelul colesterolului și a tensiunii arteriale și previne, de asemenea, stresul oxidativ. Datorită antioxidanților care să găsesc în ceai, licoarea scade riscul de infarct miocardic.

Efect analgezic
Iasomia conține multe uleiuri eterice şi este o sursă naturală de acid salicilic, astfel că va avea efect analgezic și calmant general al durerilor. În plus stimulează transpiraţia şi măreşte secreţia acidă a stomacului, fiind util în răceli, febră, cefalee, migrene, dureri articulare, precum şi în gastritele hipoacide.

Proprietăţi antitermice
Ca o consecinţă a faptului că are în compoziţie precursori ai salicinei, iasomia are proprietăţi antitermice (scade eficient temperatura), antiinflamatorii generale, antiagregante palchetare şi antivirale. Ceaiul de iasomie contribuie la eliminarea excesului de acid uric din sângele bolnavilor de gută.

Tonic general
Iasomia folosită pentru prepararea ceaiurilor fie simplă, fie în combinație cu alte plante are un efect tonic general asupra organismului, stimulează metabolismul şi fortifică sistemul nervos central, este ideal în cazul persoanelor cu exces ponderal, celor aflați în convalescenţă, celor care suferă de oboseală, surmenaj, astenie şi depresie.

Atenţie
Ceaiul de iasomie nu este recomandat în cure de lungă durată și nici nu este recomandat pentru a fi băut simplu pentru ca poate avea efecte de dezechilibrare ale activității celulelor albe din sânge și poate afecta capacitatea de coagulale a sângelui.