Ceai de ginseng: tipuri, beneficii și contraindicații

Ceai de ginseng

Ceai de ginseng

Ginsengul este una din minunățiile naturii. Este folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru a combate oboseala și a înlătura semnele îmbătrânirii.

În ultimii ani, sunt din ce în mai căutate remediile naturiste care oferă vitalitate, energie, aspect frumos al corpului și mențin sănătatea.

Printre trucurile cel mai bine păstrate ale chinezilor se numără și beneficiile de neprețuit ale ginseng-ului.

Ginsengul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din întreaga lume. El crește de obicei în America de Nord și în unele părți din Asia.

Acesta este și motivul pentru care adevăratul Panax Ginseng este cel denumit american sau asiatic.

În prezent, datorită beneficiilor sale extraordinare pentru sănătate, se cultivă peste tot în lume.

Însă, când spunem ginseng nu ne referim la o singură plantă. Pentru că ginseng înseamnă de fapt 11 specii diferite de plante care fac parte din genul Panax.

Ceai de ginseng

Ginsengul poate fi cultivat și în Româna cu condiția efectuării unor lucrări de sol potrivite, care să adapteze pH-ul solului la necesitățile acestei culturi și aportul de substanțe nutritive prin administrarea de îngrășăminte adecvate.

Deși ginsengul crește destul de greu și se lasă mai mulți ani să se dezvolte înainte de a fi recoltat, este foarte scump la comercializare și ar aduce un câștig bun pentru producători.

Toate cele 11 specii de ginseng aparțin genului Panax și familiei Araliaceae. Panax înseamnă „atotvindecător” în limba greacă, un indicator al beneficiilor extraordinare și nenumărate ale sale.

Numele de „ginseng” se referă atât la ginseng-ul american (Panax quinquefolius), cât și ginsengul asiatic sau coreean (Panax ginseng).

Panax ginsengul, sau ginsengul asiatic este adevăratul ginseng și aparține genului Panax. Prin urmare, există mai multe tipuri de ginseng, iar alte specii precum ginsengul siberian, brazilian sau indian au alte substanțe active.

Ceai de ginseng

De aceea, tipurile de ginseng diferite prezintă proprietăți diferite pentru sănătate, deși seamănă cu ginsengul.

Ginsengul este utilizat de secole în cultura medicinală naturală și naturistă asiatică și nord americană.

Are multiple întrebuințări și beneficii: este energizant, stimulator pentru memorie, benefic în tratamentul indigestiei și al febrei.

De asemenea, poate combate depresia, anxietatea, oboseala cronică, stimulează sistemul imunitar și combate infecțiile.

Cel mai cunoscut tip de ginseng este panax ginseng sau ginsengul asiatic sau american.

Nu putem spune că există cel mai bun tip de ginseng. Fiecare are beneficiile lui pentru sănătate. Mult mai studiat este însă panax ginseng, iar multiple dintre diversele sale proprietăți au fost confirmate de cercetări.

Ceai de ginseng

Tipuri de ginseng

Ginsengul este un tip de plantă cu creștere lentă care face parte din genul Panax, familia Araliaceae.

Cum spuneam la început, denumirea de „panax” provine din greacă și are aceeași origine ca și cuvântul „panaceu”, fiind considerat un remediu universal.

Ginsengul este folosit în medicina chineză tradițională de mii de ani, cu rol antihiperglicemiant (scade glicemia) contribuind la tratarea diabetului.

Există mai multe tipuri de ginseng printre care Panax ginseng (ginseng asiatic) și Panax quinquefolius (ginseng american).

Aceste tipuri de ginseng conțin ginsenozide sau panaxoside care se regăsesc doar la speciile din genul Panax sau ginsengul adevărat.

Există diverse alte plante care poartă de asemenea denumirea de ginseng, cum ar fi ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), ginsengul indian (Ashwagandha, Withania somnifera) sau ginsengul brazilian (Suma, Pfaffia paniculata), care, în loc de ginsenozide, conține eleuteroside.

Și substanțele active din alte specii de ginseng care nu fac parte din genul Panax prezintă diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi stimularea sistemului imunitar și a forței musculare. Ginsengul adevărat se referă însă doar la speciile din genul Panax.

Ceai de ginseng

Principalele beneficii ale ginsengului asiatic sunt:

  • Îmbunătățirea funcțiilor cognitive
  • Stimularea memoriei
  • Prevenirea declinului cognitiv
  • Creșterea capacității de concentrare
  • Sporirea energiei fizice
  • Stimularea fertilității
  • Reducerea oboselii mentale și combaterea stresului
  • Stimularea imunității
  • Rol antiaging
  • Prevenirea ridurilor

Ginsengul poate fi util în tratarea următoarelor afecțiuni:

Ginseng, beneficii pentru memorie

Ginsengul stimulează celulele nervoase și îmbunătățește concentrarea și activitatea cognitivă.

Conform studiilor, consumul de ginseng zilnic timp de 12 săptămâni poate îmbunătăți performanța cognitivă a persoanelor care suferă de boala Alzheimer.

Efectele au continuat timp de trei luni de la începerea administrării și au scăzut după întreruperea administrării.

Ginsengul poate îmbunătăți performanța mentală și capacitatea de concentrare și, fiind antioxidant, previne degradarea celulelor nervoase sub acțiunea radicalilor liberi.

De asemene împiedică pierderile de memorie și previne slăbirea capacității de memorare și declinul cognitiv datorat vârstei.

Ceai de ginseng

Ginseng, beneficii asupra performanțelor fizice

Rolul de energizant este unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ginsengului. Este utilizat pentru creșterea rezistenței și performanței fizice de mii de ani.

Este recomandat persoanelor sănătoase care vor să-și sporească performanța fizică și pentru cele care se confruntă cu oboseala ca efect secundar al unei boli.

Rezistența mental și fizică produsă de consumul de ginseng durează în timp și, spre deosebire de cea indusă de cafea, nu este urmată de o cădere de energie.

Ginsengul este indicat pentru combaterea sindromului oboselii cronice, reducerea oboselii și sporirea energiei persoanelor bolnave de cancer.

Ceai de ginseng

Ginsengul, un ajutor pentru a face față stresului

Conform unui alt studiu, 200 mg de ginseng administrate zilnic timp de opt zile au încetinit afectarea dispoziției, îmbunătățind starea de spirit a participanților la studiu.

O doză de 400 mg a crescut starea de calm și abilitatea participanților de a face calcule aritmetice mentale.

Un alt studiu efectuat asupra șoarecilor de laborator a arătat că ginsengul are efecte semnificative antistres și poate fi folosit pentru tratamentul afecțiunilor induse de stres.

Ginseng, beneficii asupra metabolismului

Ginsengul stimulează metabolismul, ceea ce crește nivelul energetic pe parcursul zilei. În plus, ajută la slăbit, deoarece un metabolism crescut contribuie la o ardere mai rapidă a grăsimilor.

Este indicat persoanelor care suferă de diabet deoarece îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Combinat cu o dietă sănătoasă, ginsengul poate face miracole pentru metabolism și deci pentru detoxifierea și echilibrarea funcțiilor corpului.

Ceai de ginseng

Rolul ginsengului în lupta cu obezitatea

Un beneficiu suprinzător al ginsengului îl reprezintă capacitatea sa de a reduce apetitul. Pe lângă reducerea senzației de foame, ginsengul stimulează metabolismul, contribuind la arderea mai rapidă a grăsimilor.

Ginsengul pare să modifice modul în care organismul procesează carbohidrații, fiind un aliat de nădejde atunci când dorim să slăbim.

Ginsengul, un ajutor pentru persoanele astmatice

Conform unui studiu administrarea de 2 grame de ginseng per kilogram (150 mg pentru o persoană adultă) pe zi la șoarecii de laborator a condus la refacerea degradării cronice a plămânilor.

Administrarea s-a făcut pe parcursul unei săptămâni. În plus, s-a găsit un număr semnificativ redus de celule mast (care pot cauza alergii și inflamații severe).

Prin urmare, se poate considera că ginsengul este foarte indicat pentru persoanele care suferă de astm și alte afecțiuni ale plămânilor.

Ceai de ginseng

Rolul ginsengului în întărirea sistemului imunitar

Panax ginseng are abilitatea de a stimula sistemul imunitar, ajutând organismul să combată infecțiile.

Rădăcina, tulpinile și frunzele de ginseng au fost utilizate pentru menținerea echilibrului sistemului imunitar și creșterea rezistenței la îmbolnăvire sau infecții.

Extractul de ginseng conține compuși activi puternici care luptă împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

Beneficii ale ginsengului asupra sistemului cardiovascular

Ginsengul facilitează circulația sângelui și contribuie la purifierea acestuia, acționează pentru întărirea și însănătoșirea aparatului cardiovascular.

În plus, acesta scade colesterolul, ceea ce asigură normalizarea fluxului sangvin și previne numeroase afecțiuni cardiace.

Alte beneficii ale ginsengului

Ginsengul are de asemenea un important rol antiinflamator, prevenind numeroase îmbolnăviri, deoarece, adesea, inflamația se află la originea unui mare număr de afecțiuni.

Această plantă îmbunătățește activitatea în pat, acționând asupra zonelor din creier care controlează producția hormonală.

De asemenea, scade nivelul de glucoză din sânge, putând fi util persoanelor care suferă de diabet de tip 2.

Poate îmbunătăți aspectul pielii și al părului datorită puterii de hidratare, de menținere a elasticității, și de redare a vitalității.

Ceai de ginseng

Contraindicații:

Ca urmare a efectelor sale asupra producției hormonale, ginsengul nu este recomandat în cazul cancerelor corelate cu aceasta, cum ar fi cancerul de sân, uterin și ovarian, a fibrozei uterine sau a endometriozei.

Persoanele care urmează un tratament medicamentos pentru diabet nu ar trebui să consume ginseng ca urmare a potențării efectului asupra nivelului de glucoză din sânge.

Lupus, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă sunt afecțiuni autoimune care pot reprezenta o contraindicație pentru administrarea de ginseng.

Persoanele care suferă de schizofrenie, tulburare bipolară, anumite afecțiuni legate de coagularea sângelui sau cardiace nu ar trebui să consume ginseng.

Nu este recomandat de asemenea gravidelor.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole din categoria Ceaiuri