Ceai de ghimbir: beneficii şi contraindicaţii

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

Pe lângă faptul că dă gust mâncărurilor, ghimbirul are numeroase virtuţii terapeutice. Datorită proprietăţilor sale benefice asupra organismului, ghimbirul a devenit astăzi unul dintre cele mai cunoscute şi folosite mirodeii.

Ceaiul de ghimbir acţionează eficient asupra depozitelor de grăsime. Consumat cu regularitate, accelerează metabolismul şi topeşte celulele adipoase.

Ceaiului de ghimbir calmează durerile de cap prin efectul unor principii cu efect antiinflamator din ghimbir.

Oamenii de ştiinţă susţin că ceaiul de ghimbir scade riscul de cancer de colon şi ovarian şi slăbeşte rezistenţă celulelor canceroase la tratamentele specifice, în special la chimioterapie.

Ceaiul de ghimbir este un tonic general pentru organism, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, iar peste toate acestea se adaugă şi recunoascuta capacitate a ghimbirului de a combate senzaţia de greaţă, inclusiv a greţurilor din timpul sarcinii.

Reduce durerile

Ghimbirul este cunoscut pentru proprietăţile sale analgezice şi antiinflamatorii, motiv pentru care este un bun remediu natural împotriva artritei, osteoartritei şi a durerilor dentare.

De asemena, ghimbirul este considerat a fi mai bun chiar şi decât aspirina, din două motive: poate fi adiministrat în doze mai mici şi nu are efecte secundare.

Combate stările de greaţă şi vomă

Este dovedit faptul că persoanele care consumă pudră sau ceai de ghimbir îşi reduc semnificativ riscul de a avea stări de greaţă sau vomă, indiferent de natura lor. În cazul în care simptomele apar din cauza unei alimentaţii nefaste, se recomandă consumul de ghimbir imediat.

Îmbunătăţeşte digestia

Prin stimularea pancreasului, ghimbirul creşte producţia de enzime digestive, care au rolul de a a îmbunătaţi digestia şi de a inhiba efectele secundare legate de deficit de absorţie a alimentelor.

De asemenea, ghimbirul reduce inflamaţiile intestinale, combate constipaţia, diareea şi previne depozitarea colesterolului rău în ficat.

Arde caloriile

Deşi gustul ceaiului de ghimbir nu este unul tocmai plăcut, consumul regulat contribuie la arderea grăsimilor. Însă, este de la sine înţeles că pentru a obţine rezultatele dorite este nevoie de puţin efort, şi anume trebuie să se renunţe la alimentele bogate în calorii şi să se opteze pentru un program de exerciţii fizice.

Bea 2-3 ceşti de ceai de ghimbir pe zi

Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de rădăcină de ghimbir care se adaugă în apa, se pune la fiert şi se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Pentru efecte vizibile se recomandă consumul a 2-3 ceşti de ceai pe zi.

Însă, în cazul persoanelor cu probleme de sănătate este indicat consultul unui medic de specialitate. Acesta va stabili dacă se poate opta pentru o cură cu ghimbir sau nu.

Contraindicatii

Ghimbirul subţiază sângele, aşa că este contraindicat să îl consumi dacă iei medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sânge, deoarece poate provoca hemoragii. Cel mai bine este să discuţi cu medicul înainte. Doar el îţi poate spune dacă poţi consuma ghimbir fără riscuri.

De asemenea, ghimbirul are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge, aşa că persoanele care urmează tratament cu insulină sau iau medicamente pentru reglarea glicemiei ar trebui să îl evite, pentru că riscă un episod de hipoglicemie (despre diabet).

Unele medicamente recomandate pentru ţinerea sub control a tensiunii arteriale, cum ar fi blocantele canalelor de calciu, pot interacţiona cu acţiunea ghimbirului, cauzând scăderea periculoasă a tensiunii şi producerea de bătăi neregulate ale inimii sau alte complicaţii.

Şi persoanele care suferă de pietre la vezica urinară ar trebui să limiteze sau să evite consumul de ghimbir sub orice formă, pentru că există riscul ca producţie de bilă să crească necontrolat şi astfel să apară contracţii ce pot deplasa sau bloca pietrele în ductul biliar. În astfel de cazuri, pacientul trebuie să se adreseze de urgenţă serviciului medical!

Administrarea de ghimbir în tipul sarcinii este destul de controversată, deoarece ar putea exista riscul ca acesta să producă modificări hormonale şi chiar avort spontan, în special dacă este consumat în primul trimestru de sarcină. De asemenea, specialiştii sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte riscul de sângerare.

Cu toate acestea, există numeroase alte studii care contrazic acest lucru şi afirmă că ghimbirul este sigur pentru consum, atât pentru sănătatea mamei, cât şi pentru cea a fătului.

Din acest motiv, cel mai bine este să vorbiţi cu medicul obstetrician care vă monitorizează sarcina. El vă va recomanda cel mai bun tratament pentru greţurile matinale, simptomul care determină multe femei să apeleze la ceaiul de ghimbir.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri