Ceai de gălbenele: beneficii și contraindicații

ceai de gălbenele

Ceai de gălbenele

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt foarte răspândite în zona mediteraneană a Europei și în Europa de Nord-Est. Aparțin familiei Asteraceae, fiind o specie de erbacee anuale, cu flori galbene.

Aceste plante își mențin florile aproape toată perioada anului, închizându-le noaptea și deschizându-le în zori de zi.

Ceaiul de gălbenele are și proprietăți antiinflamatorii și antispasmice, fiind folosit și în tratarea vânătăilor, a rănilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor și a arsurilor.

Prin consumul de ceai de gălbenele se pot trata ulcerul gastroduodenal și infecțiile cavității bucale și ale gâtului, în același timp fiind îmbunătățită digestia prin stimularea bilei.

De asemenea, ceaiul de galbenele previne apariția crampelor menstruale, boli de ficat și a constipației.

Gălbenelele sunt bogate în vitamina A, uleiuri esențiale și zaharuri care stimulează sistemul imunitar. Când ești răcită, bea cu încredere ceai de gălbenele, pentru că va grăbi vindecarea.

Apelează la același remediu și când te doare gâtul. Acest ceai acționează asupra membranelor inflamate și calmează durerea. Iar partea cea mai bună este că îți scade și febra.

Deoarece are proprietăți antiinflamatorii, ceaiul de gălbenele este bun și pentru a trata ciuperca unghiei. Tot ce trebuie să faci este să ții unghia bolnavă în acest lichid miraculos, de două ori pe zi, câte 20 de minute.

Beta-carotenul este un alt ingredient miraculos care se găsește în gălbenele. Această substanță scade riscul apariției cancerului, reduce inflamația oaselor și previne apariția artritei reumatoide.

Dacă nu ești mulțumită de dantura ta, poți încerca să faci gargara cu ceaiul de gălbenele. Ține departe cariile și previne apariția unor boli ale gurii, precum gingivita.

Specialiștii susțin că aceste plante sunt foarte bune și pentru piele, deoarece cresc producția de colagen în organism.

Păstrează o sticluță de ceai de gălbenele în frigider și curăță-ți fața cu el în fiecare seară. Pe lângă faptul că tenul tău va căpăta un aspect proaspăt, vei scăpa și de coșuri.

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit și ca nuanțator de păr. Clătește-te cu acest lichid de câte ori te speli pe cap, iar podoaba ta capilară va căpăta reflexe aurii.

Putem consuma ceai din flori de galbenele atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern.

Uz extern: Ceaiul de galbenele este folosit cu succes pentru a trata acneea, arsurile, degerăturile, cancer la sân, bolile tegumentare, micozele sau osteoporoza.

Uz intern: Ceaiul de gălbenele acționează ca un cicatrizant intern, fiind folosit pentru a trata crampele abdominale, gastrita și ulcerul gastric, ulcerul duodenal, inflamațiile de colon, hemoroizii, și bolile de ficat.

Ceai de gălbenele pentru ten

Numeroase studii susțin că aceste plante sunt foarte bune și pentru piele, deoarece cresc producția de colagen în organism. Păstrează o sticluță de ceai de gălbenele în frigider și curătă-ți fața cu el în fiecare seară. Pe lângă faptul ca tenul tău va căpăta un aspect proaspăt, vei scăpa și de coșuri. La fel de bun pentru piele este și uleiul de gălbenele. Il poți folosi chiar și pe pielea sensibilă din jurul ochilor, deoarece este foarte eficient împotriva inesteticelor pungi.

Ceai de gălbenele pentru ficat (Ceaiuri pentru ficat)

Unul dintre ceaiurile recomandate pentru detoxifierea ficatului este ceaiul de gălbenele. Avem nevoie de 40 de grame de flori de gălbenele și un litru de apă clocotită pentru trei căni pe zi din acest ceai, băut înainte de mesele principale. Durata de detoxifiere a ficatului cu acest ceai variază între două săptămâni și trei.

Ceai de gălbenele pentru stomac

Gălbenelele sunt atât de blânde, încât ceaiul li se administrează copiilor care au probleme cu stomacul. Este astringent și antiinflamator, ceea ce îl recomandă pentru a trata arsurile la stomac și refluxul gastro esofagian.

Ceai de gălbenele pentru fiere

Gălbenelele au un efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreția de bilă (fierea) si ajută la vărsarea ei în duoden, stimulând în același timp digestia. Tratamentul se face pe o perioadă de trei săptămâni, timp în care trebuie să luăm câte o linguriță de tinctură diluată în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă.

Ceai de gălbenele pentru păr

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit și ca nuanțator de păr. Clătește-te cu acest lichid de câte ori te speli pe cap, iar podoaba ta capilară va căpăta reflexe aurii.

Ceai de gălbenele pentru acnee

Ceaiurile pentru acnee din flori de gălbenele au rol hidratant, cicatrizant și regenerant. Ele aduc beneficii tenului gras afectat de iritații. Prepară o infuzie concentrată din flori de gălbenele în cantitate mică și nu uita că aceasta trebuie sa fie mereu proaspătă. Aplică comprese locale cu ajutorul unei dischete demachiante în fiecare seară, înainte de culcare. Acest tratament naturist calmează inflamațiile tenului.

Ceai de gălbenele pentru ochi

Ceaiul de gălbenele este un remediu extraordinar pentru tratarea naturală a iritațiilor oculare cauzate de alergii, apă de piscină, praf, vânt, oboseală sau conjunctivită virală. Gălbenelele, cu efect antiseptic și cicatrizant, se folosesc sub formă de ceai: 4 linguri cu flori la o cană cu apă clocotită, lasă la infuzat 20 de minute, strecoară. Aplică pe ochi comprese cu infuzie călduță.

Ceai de gălbenele pentru candida (Candidoza)

De asemenea, putem face spălături cu ceai de gălbenele pentru candida.

Ceai de gălbenele pentru ulcer

Gălbenelele sunt apreciate în special pentru efectul lor sedativ, antiinflamator gastro-intestinal și cicatrizant. Ceaiul din flori de gălbenele combinate cu mușețel, sunătoare, mentă sau pătlagină face minuni în tratarea ulcerului gastric și duodenal. Pentru un efect mai rapid se recomandă a se folosi ceai de sunătoare și gălbenele.

Ceai de gălbenele combate diareea

Se recomandă a se consuma câte două căni de ceai de gălbenele pe zi, cu înghițituri mici. După patru zile de tratament, inflamația scade și diareea puternică dispare.

Cura de slăbit cu ceai de gălbenele

Ceaiul de gălbenele este un bun detoxifiant hepatic și tonic digestiv. Consumul de ceai de gălbenele slăbește, astfel: se consumă 3 căni de ceai pe zi cu aproximativ 30 minute înainte de masă.

Ceai de gălbenele pentru infecții urinare

Dacă nu vrei sau nu ai voie să urmezi un tratament pe bază de antibiotice, ai la îndemână tratamentele naturiste. Chiar dacă acestea trebuie făcute pe o perioadă mai lungă de timp, ele sunt mult mai sănătoase, iar rezultatele sunt cu adevărat impresionante. Pentru tratarea infecției urinare se recomandă a se consuma în fiecare seară o cană de ceai de urzică, gălbenele si coada șoricelului.

Ceai de gălbenele pentru ulcerul gastric și gastrita hiperacidă

Dacă se beau două-trei căni de ceai de gălbenele pe zi, între mese, are efect excelent în tratarea gastritei hiperacide și a ulcerului gastroduodenal.

Ceai de gălbenele pentru durerile menstruale (Dismenoreea)

Reglează ciclul menstrual și reduce intensitatea crampelor abdominale specifice sindromului premenstrual datorită flavonoizilor, care au efect antiinflamator.

Ceai de gălbenele – ajută la cicatrizarea rănilor

Principiile active din plantele de gălbenele au capacitatea de a stimula circulația sângelui la nivelul țesuturilor, grăbind astfel cicatrizarea și vindecarea rănilor. Astfel, aplicat sub forma de bai sau comprese locale, ceaiul de gălbenele ajută la cicatrizarea rănilor în cazul ulcerațiilor, a arsurilor, a degerăturilor sau a eczemelor.

Contraindicații

Ceaiul de gălbenele nu trebuie folosit în cazul hipersensibilitatilor sau dacă ai alergie la plantele ce aparțin aceleiași familii.

Nu consuma această plantă în timpul sarcinii și al alăptării, deoarece nu se cunosc încă efectele pe care le poate avea.

Interacțiunile cu medicamentele nu sunt cunoscute, dar în prezenta mucilagiului creste riscul unei absorbții încetinite a altor produși activi.

Cum se pregătește ceaiul de gălbenele?

Pentru a prepara ceaiul de gălbenele fierbe un litru de apă, apoi adaugă una sau două linguri de gălbenele și lasă la infuzat pentru 10 minute.

Impotriva problemelor de bilă bea 2-3 căni/zi, dar asigură-te că ceaiul se află la temperatura camerei în momentul consumului.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole din categoria Ceaiuri