Ce boli se văd prima oară la picioare şi rămân neobservate

ce boli se văd la picioare

Ce boli se văd la picioare şi rămân neobservate

Arterita determină bolnavul să se plângă de frig la picioare, spasme discrete sau crampe. Se observă paloarea şi subţierea pielii cu albăstrirea degetelor şi ulceraţii. Se constată absenţa pulsului la palparea arterelor de pe faţa dorsală a picioarelor.

Diabetul se manifestă de obicei prin oboseală şi dureri la oasele labelor de la picioare şi gleznelor, amorţeli şi senzaţia surdă de frig sau de arsură, cu umflarea discretă a picioarelor. Obiectiv, se constată distrugerea cu deformarea articulaţiilor degetelor, ciocuri osoase la încheieturi şi în călcâi. Infecţiile trenante la pielea sau unghiile picioarelor sunt un semnal preţios.

Nevrita toxică – bolnavul acuză usturimi, amorţeli sau lipsa de sensibilitate care progresează pe picioare, de jos în sus. La atingere sensibilitatea este diminuată sau abolită, reflexele osteotendinoase lipsesc.

Guta – bolnavul constată umflarea, roşeaţa, căldura locală şi dureri vii, spontane, dar mai ales la mişcarea articulaţiei inflamate care seamănă cu un furuncul apărut brusc.

Boli reumatismale:

Inflamatorii – spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă sau reumatismul articular acut pot produce inflamarea cu înroşirea şi deformarea acută a unor articulaţii ale labelor de la picioare. De cele mai multe ori semnele de mai sus sunt discrete, iar durerile sunt suportabile luni de zile, drept pentru care bolnavul nu sesizează la timp gravitatea.

Degenerative – articulaţiile degetelor şi a celorlalte oase sunt afectate prin eroziune, dezaxând şi deformând degetele care fac monturi, iar piciorul se lăţeşte, se prăbuşeşte în interior sau exterior. Durerile sunt la început doar la mers, în încălţăminte strâmtă sau la oboseala de peste zi, lucru neglijat ani de zile.

Şi alte boli pot debuta cu manifestări la picioare: boli cardiovasculare, respiratorii, endocrine, neurologice, psihice, urogenitale, digestive, boli de piele. Copilăria şi bătrâneţea au unele carenţe caracteristice, iar sporturile cu suprasolicitările inerente produc modificări subiective şi obiective la glezne şi labele picioarelor.