Cartofi noi: 5 beneficii pentru sănătate şi cum se consumă

cartofi noi

Cartofi noi: 5 beneficii pentru sănătate şi cum se consumă

Un cartof nou are doar 25 de calorii şi o serie de nutrienţi care nu trebuie să lipsească dintr-o alimentaţie sănătoasă. Succesul unei diete de slăbit constă în consumarea de alimente săţioase, care să controleze pofta de mâncare. Astfel, consumul de carbohidraţi complecşi, precum cartofii noi, oferă multă energie şi previne gustările nesănătoase. Cartofii au însă o reputaţie proastă, în special din cauza lanţurilor fast-food. Consumaţi însă fierţi sau copţi, cartofii noi sunt o sursă esenţială de energie.

  • Cartofi noi: Conţinut ridicat de vitamine

Cartofii noi conţin cantităţi foarte mari de vitamina C, care stimulează întreg sistemul imunitar. De asemenea, cartofii noi sunt bogaţi şi în vitamina B, acid folic şi minerale esenţiale precum potasiu, magneziu şi fier.

  • Cartofi noi: Tensiune arterială

Cartofii conţin anumite molecule care ajută la reducerea tensiunii arteriale. Sunt folosiţi de secole de către chinezi, sub formă de ceai pentru a reduce hipertensiunea.

  • Cartofi noi: Afecţiuni cardiovasculare

Coaja de cartof conţine peste 60 de fitonutrienţi diferiţi şi vitamine. Multe dintre aceste substanţe sunt flavonoide, care protejează de afecţiunile cardiovasculare şi reduc nivelul de colesterol din sânge. Vitamina B din cartofi protejează de asemenea arterele de sânge şi reduce numărul unor molecule care favorizează inflamarea arterelor.

  • Cartofi noi: Sănătatea intestinelor

Un singur cartof copt oferă organismului 15% din cantitatea zilnică recomandata de fibre. Fibrele sunt esenţiale pentru sănătatea intestinelor şi a sistemului digestiv. Protejează de cancerul de colon.

  • Cartofi noi: Stres

Cartofii sunt foarte bogaţi în vitamina B6, o substanţă necesară pentru regenerarea celulară a sistemului nervos. 100 grame de cartofi copţi conţin 21% din doza zilnică recomandată de vitamina B6.

Cum este recomandat să consumi cartofii

De obicei, cartofii sunt consumaţi prăjiţi sau cu diverse sosuri grele şi brânză. Renunţă la acest stil de alimentaţie, în favoarea legumelor în stare fiartă sau coaptă.

Pentru a te bucura de toate beneficiile şi vitaminele cartofilor noi, consumă-i fierţi sau copţi. Evită să îi consumi cu multă sare sau cu sosuri grele, din smântână sau unt. Combină-i cu ulei de măsline şi salate simple din legume proaspete.

Consumă cartofii noi cu salată de varză, ton sau humus şi cu uleiuri care conţin mai puţine grăsimi saturate. Coaja cartofilor conţine cele mai multe vitamine şi minerale, astfel ca ii poţi consuma ca atare. Cartofii noi sunt ideali, deoarece au coaja mult mai subţire.

Pentru a nu pierde vitaminele care se dizolvă în apă, precum vitamina C, prepară cartofii noi la cuptor, cu putină sare şi piper. Serveşte-i apoi cu iaurt şi salate uşoare şi ierburi. Poftă bună!

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Cartofi: proprietăți, beneficii și remedii

Nu aruncați cojile de cartofi, au mai multe beneficii decât cartoful în sine

Cartoful dulce versus cartoful normal