Cartofi
Cartofii au fost inițial descoperiți între 8000 și 5000 î.Hr. Introducerea cartofilor a reprezentat peste un sfert din creșterea populației și urbanizării din perioada anilor 1700-1900. În 1845, o boală a plantelor cunoscută sub numele de fitoftoroza sa răspândit prin Irlanda de Vest și părți din Scoția, ceea ce a dus la afectarea culturilor care au cauzat Marea foamete irlandeză.
De asemenea, începând din 2014, producția de cartofi din lume a depășit 380 de milioane de tone.
Un cartof mic conține aproximativ 30 de grame de carbohidrați. Și o ceașcă de piure de cartofi conține aproximativ 214 calorii. Un cartof mic copt conține 129 de calorii, la fel și un cartof mic prăjit.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale cartofilor?
Cartofii sunt bogați în fibre și potasiu, care contribuie la majoritatea beneficiilor sale. Acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale și protejează inima și chiar tratează inflamația și bolile rezultate, cum ar fi cancerul și reumatismul.
1. Tensiunea arterială scăzută
Coaja de cartof este bogată în potasiu – un mineral care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Un cartof copt de dimensiuni medii are aproximativ 535 mg potasiu (și doar 17,3 mg sodiu), ceea ce reprezintă aproximativ 15% din cantitatea recomandată zilnic. Nivelurile ridicate de potasiu din sânge pot face ca rinichii să elimine mai multă sare și apă – ceea ce ajută la reducerea tensiunii arteriale.
De fapt, consumarea potasiului este la fel ca un diuretic. De asemenea, potasiul ajuta inima să funcționeze optim și ajuta nervii și mușchii să comunice.
Consumul unei porții de cartofi de două ori pe zi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Cartofii copți și fierți sunt de asemenea acceptați. Cartofii conțin anumite substanțe chimice similare cu cele găsite în medicamentele pentru tensiunea arterială.
Dar este important să rețineți că toate acestea depind de modul de gătire a cartofilor. Cea mai sănătoasă modalitate de a mânca cartofii este de a-i găti fără ulei, grăsimi etc. De asemenea, prăjirea nu este recomandata, deoarece prăjirea legumelor la temperaturi ridicate distrug nutrienții prezenți în el.
Cu toate acestea, consultați medicul înainte de a face această legumă o parte obișnuită din dieta dvs. (dacă aveți probleme cu hipertensiunea arterială, adică). Deoarece un studiu afirmă că efectul cartofilor asupra hipertensiunii arteriale este neclar – aceștia sunt bogați în potasiu, dar sunt bogați și în carbohidrați glicemici.
2. Îmbunătățirea sănătății inimii
Cartofii nu conțin colesterol, ceea ce este o veste bună. Conțin fibre, potasiu și vitaminele C și B6 – toate acestea fiind excelente pentru sănătatea inimii. Fibrele din legume ajută la scăderea nivelului de colesterol în exces din sânge. Potasiul protejează inima – consumarea a 4,069 mg de potasiu într-o zi poate reduce riscul bolilor cardiace ischemice cu 49%.
3. Prevenirea cancerului
Consumul de cartofi nu va provoca cancer, dacă nu îi mâncați prăjiți. Fierberea, măcinarea sau chiar coptul cartofior i-ar putea face mult mai benefici. Prăjirea cartofilor poate duce la sinteza unei substanțe numite acrilamidă, care provoacă cancer.
Cartofii pot chiar să reducă riscul de cancer. Și acest lucru poate fi atribuit conținutului de vitamina C din cartofi. Utilizarea a 50 mg de vitamina C (echivalentul a doi cartofi) poate reduce riscul de cancer la stomac cu 8%.
4. Îmbunătățirea sănătății creierului
Cartofii conțin, de asemenea, acidul alfa lipoic, coenzima care contribuie la sănătatea creierului. Acidul a demonstrat că îmbunătățește deficitele de memorie la nivelul bolii Alzheimer și chiar a redus declinul cognitiv la anumiți pacienți.
De asemenea, cartofii sunt benefici la tratamentul depresiei. Depresia poate afecta neurotransmițătorii din creier care sunt responsabili pentru gestionarea nivelurilor de dispoziție – și, în mod interesant, aceștia sunt aceiași neurotransmițători destinați medicamentelor. Mâncând un cartof simplu înainte de a merge la culcare vă poate ajuta organismul să vă reglementeze emoțiile și dispozițiile.
Vitamina C din cartofi are de asemenea un rol în tratarea depresiei. Vitamina este un antioxidant și ajută la prevenirea leziunilor celulare – în special în creier.
5. Oase mai puternice
Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, magneziul și potasiul din cartofi pot contribui la sănătatea osoasă. Cele două minerale pot ajuta la prevenirea degradării osoase la bărbați și femei.
6. Reduc inflamația
Potrivit Fundației Arthritis, cartofii galbeni pot reduce inflamația. Aceasta ar putea însemna și protecția împotriva artritei și a reumatismului.
Cartofii conțin, de asemenea, compuși numiți antociani care oferă, de asemenea, beneficii antiinflamatorii. Ei sunt deosebit de eficienți în tratarea inflamației intestinului. Cartofii suprima de asemenea stresul oxidativ și inflamația intestinului.
7. Digestia
Cantitatea mare de carbohidrați din cartofi ajută la reglarea reacțiilor din organism necesare diferitelor procese, dintre care și digestia. Fibrele susțin digestia și promovează reglarea digestiva. Majoritatea fibrelor din cartofi se găsesc în coajă.
Consumul de carbohidrați în timpul diareei poate ajuta la revigorarea nivelului de energie destul de rapid. Acest lucru poate accelera recuperarea. Cartofii sunt, de asemenea, bogați în potasiu, un mineral care se pierde într-o mare măsură în timpul diareei.
Dar, prin cartofi, înțelegem doar variantele copți sau fierți, și nu chipsuri – ei fac doar să înrăutățească situația.
8. Imunitatea
Cartofii pot avea, de asemenea, efecte benefice asupra sistemului imunitar. Consumul de cartofi scade leucocitele, care sunt produse în organismul uman din cauza inflamației sau atunci când o persoană este bolnavă.
9. Ajutor în gestionarea greutății
Un cartof simplu este extrem de sățios – vă menține plin pentru perioade lungi de timp. Deci, dacă încercați să pierdeți în greutate, acest lucru vă ajută. Și nu vă îngrijorați – nu trebuie să consumați mereu cartofi pentru a vă menține greutatea sub control. De asemenea, puteți consuma un cartof alb, copt, cu broccoli la abur și puțină brânză presărată cu conținut scăzut de grăsime – poate fi un prânz delicios.
10. Scăderea colesterolului din sânge
Proprietățile de scădere a colesterolului provin din conținutul lor de fibre. Este o sursă bună atât a fibrelor solubile cât și a celor insolubile – iar cea dintâi ajută la scăderea colesterolului rău. Este important să rețineți că cea mai mare parte a fibrei benefice a unui cartof se află în coaja sa – și îndepărtarea acesteia înseamnă pur și simplu îndepărtarea fibrei. De asemenea, cartofii pot reduce colesterolul – cu condiția să nu fie prăjiți sau să adăugați sosuri care contribuie la colesterol. Coacerea cartofilor și adăugarea de ulei de măsline pe partea superioara pot face o gustare excelentă.
11. Simptomele premenstruale
Consumul de suc de cartofi poate ajuta la ameliorarea simptomelor premenstruale. Carbohidrații din suc pot ajuta la creșterea nivelelor de triptofan, un aminoacid care stimulează producția de serotonină. Serotonina este responsabilă pentru îmbunătățirea stării de spirit și reducerea anxietății.
12. Promoveaza somnul
Potasiul din cartofi acționează ca un relaxant muscular, care ajută la un somn mai bun.
13. Scorbut
Deoarece cartofii sunt surse bune de vitamina C, ei pot ajuta cu siguranță în tratamentul scorbutului.
14. Pietre la rinichi
Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, consumul de cartofi (având în vedere că sunt bogati în fibre) poate îmbunătăți sănătatea generală și poate preveni reapariția pietrelor la rinichi. Și deoarece cartofii sunt, de asemenea, bogați în magneziu (și cu conținut scăzut de calciu, excesul care poate duce și la pietre la rinichi), ei pot juca un rol în prevenirea pietrelor la rinichi.