Carne de pui: beneficii şi cantităţi recomandate

Carne de pui

Carne de pui

Carnea de pui este preferata românilor, aşa arată un studiu recent referitor la comportamentul alimentar al concetăţenilor noştri. E bine? E rău? Părerile sunt împărţite, chiar printre nutriţionişti, mai ales când vine vorba despre provenienţa puilor, despre modul de păstrare şi de preparare.

Carnea de pui consumată fără piele oferă avantaje nutriţionale de necontestat în cadrul alimentaţiei sănătoase: aport caloric moderat, conţinut proteic bazat pe toţi aminoacizii esenţiali, o proporţionalitate redusă de colesterol şi de grăsimi.

Consumul exclusiv al cărnii de pui nu este însoţit de niciun risc nutriţional.

Cu alte cuvinte,nu este nevoie să fie alternată în alimentaţie cu carnea roşie (porc, vită, viţel, iepure, miel sau vânat).

Ce avantaje are consumul cărnii de pui? Există riscuri pe care le presupune limitarea consumului familial de carne doar la cea de pui? Nu ne referim aici la modurile de preparare, ci la ceea ce conţine carnea de pui proveniţi din crescătorii.

Carnea de pui reprezintă un aliment proteic complet, care nu are nevoie să fie suplimentată cu alte tipuri de carne (porc, vită, miel etc).

În zilele în care nu se consumă carne de pui, recomandăm consumul de peşte (păstrăv, somn, şalău, somon), prin care se asigură un aport corespunzător de grăsimi de tip omega 3.

Carnea de pui ar trebui să reprezinte alimentul cel mai frecvent utilizat pentru mesele noastre zilnice, pentru că ea are capacitatea de a acoperi necesarul de proteine, la orice vârstă.

Trebuie să ştiţi că valoarea lor nutriţională este aproximativ egală. Prin urmare, dacă e pui sau găină, alegerea aparţine consumatorului.

Adulţilor li se recomandă 150-200 g de carne de pui pregătită şi consumată fără piele (grătar, cuptor, rasol, dar nu şniţel) de 4-5 ori, pe săptămână. O cantitate proporţional mai redusă se recomandă pentru copii.

Introducerea cărnii de pui în alimentaţia sugarului este ideal să se facă începând de la 6 luni, de 3-4 ori pe săptămână, la început câteva grame, cu creşterea progresivă a cantităţii.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Tabel calorii: legume, carne, fructe, lactate, cereale și pâine

5 Motive să renunți la carne

Carne: cantităţi recomandate și ce afecţiuni poate provoca excesul

Renunţarea la carne: riscuri pentru sănătate şi cu ce putem înlocui carnea

Cu ce înlocuim carnea? Plante care înlocuiesc carnea