Carne de miel sau carne de ied?

Carne de miel sau carne de ied doftoria

Carne de miel sau carne de ied

Carnea de miel este încă nelipsită de pe masa românilor în această perioadă. Dar există și preparatele cu carne de ied, pentru cei care doresc o variantă mai light.

Iedul și mielul sunt surse bune de proteine și fac parte din categoria de carne roșie. Dacă iedul reprezintă o variantă ceva mai ușoară, în ce privește mielul este o optiune viabilă doar pentru persoanele cu o sănătate bună și care sunt active fizic. Însă pentru cei cu unele probleme (ca obezitate, hipertensiune arterială, nivel ridicat de trigliceride), atunci carnea de miel ar trebui consumată numai în cantități foarte mici și doar din părțile slabe.

Ce conține carnea de miel

Pe lângă proteine, potasiu, fier care se asimilează ușor, carnea de miel conține și grăsimi saturate care se depun pe artere și favorizează apariția bolilor cardiovasculare. De asemenea, se găsesc cantități mici de calciu, acid folic și vitamina E. O cantitate de 100 de grame are aproximativ 200-300 kcal, în funcție de partea aleasă. Mare atenție la organele de miel, care sunt bogate în purine, ce le face foarte greu digerabile.

Ce conține carnea de ied

Asemenea mielului și iedul are o carne greu de digerat, însă este mai fraged, nu are un miros puternic, iar gustul aduce mai mult cu vita. Carnea de ied este bogată în fier și vitamine din grupul B. O portie de 100 grame conține aproximativ 150 de kcal. Regimul de viață al iezilor reprezintă un avantaj, deoarece sunt crescuți în natură, nu industrial, și sunt hrăniți natural.

Variante bune de preparare

Carnea de miel este bine să fie înăbușită sau preparată pe grătar. Drobul de miel trebuie să conțină multă verdeață și orez integral, care să îl facă mai ușor pentru stomac. De asemenea, stufatul să conțină cât mai multe legume, deoarece vor ajuta procesul de digestie.

Carnea de ied este de preferat să fie pregătită la cuptor, la foc mic și la temperaturi scăzute, pentru a nu se întări. Alte alternative bune sunt şi marinarea cărnii, friptura, ciorba sau drobul.