Remedii naturiste pentru cârcei și crampe musculare

cârcei și crampe musculare doftoria

Cârcei și crampe musculare

Cârceii pot fi provocați de activitatea fizică intensă, poziția defectuoasă a membrelor, stres, oboseală, deshidratare sau de administrarea diureticelor.

Când sunt localizați doar în zona piciorului pot semnala și lipsa de potasiu, calciu sau magneziu. Mai pot fi provocați de anumite medicamente (cele pentru reglarea tensiunii arteriale, contraceptive orale, antipsihotice și steroizi. Dacă ai crampe musculare frecvente ar trebui să faci un control medical pentru că ar putea fi și un simptom al aterosclerozei.

Remedii naturale pentru cârcei

Amestecă o parte de ulei esențial de perișor (Gaultheria procumbulus) cu patru părți de ulei vegetal (de măsline sau de floarea-soarelui). Masează zona dureroasă cu acest preparat care diminuează crampele și stimulează circulația sângelui. Poți să-l folosești de mai multe ori pe zi. Se mai face un amestec din fructe de măceș (50 g), fructe de cătină (50 g), frunze de ciuboțica cucului (25 g) și roiniță (25 g). Două linguri din acest amestec se infuzează timp de 10 minute într-un litru de apă. Ceaiul se bea tot pe parcursul unei zile. Se poate îndulci cu miere.

Căldura te ajută să scapi de durere. Chiar atunci când simți că ai un cârcel, pune pe zona dureroasă o pernă electrică sau o sticlă cu apă caldă și menține timp de 20 de minute. Mușchiul se relaxează și durerea dispare. Dacă mai simți nevoia poți aplica din nou, dar după 20 de minute de pauză. O soluție este și un duș sau o baie caldă în care poți adăuga săruri de baie cu magneziu. Dacă nu poți pune în practică nici una dintre soluțiile de mai sus, presează cu degetul zona dureroasă timp de 10 secunde. După câteva repetări ale procedeului, durerea se va diminua.

Ar fi bine și să suplimentezi prin dietă aportul de magneziu și potasiu. Surse bune ar fi: pâinea și cerealele integrale, nucile, fasolea, legumele și fructele (în special bananele și portocalele). Nu omite nici produsele lactate, care îți vor furniza calciul de care ai nevoie. Dacă ți se întâmplă să ai crampe musculare atunci când faci exerciții fizice, bea cel puțin două pahare cu apă cu două ore înainte să faci efort, după care nu mai bei nimic. Apoi, bea câte 125 ml până la 250 ml de apă la fiecare 15 minute, în timpul sesiunii. Ai putea folosi ți băuturile speciale pentru sportivi, care se găsesc în comerț. Chiar dacă nu faci efort fizic, în general, bea mai multă apă. Dacă suferi de cârcei noaptea, ia suplimente cu vitamina E. Studiile arată că aceasta îmbunătățește circulația.

Crampele musculare

Usturoiul diminuează spasmele vasculare, contribuind la reducerea tulburărilor circulatorii (inclusiv în varice și hemoroizi) și micșorează riscul de tromboză. Se consumă ca atare, minimum doi-trei căței pe zi. Extern, se poate folosi ardeiul iute. Datorită proprietăților revulsive și rubefiante, este recomandat în crampe musculare, entorse și probleme reumatice. Tinctura de ardei se diluează cu apa și se aplică sub formă de comprese. Extractele de ginko biloba sunt de mare ajutor în deficiențele circulatorii, în deteriorarea circulației periferice, iar administrarea lor are efecte deosebite în crampele dureroase care afectează în mod special mușchiul gambei.