Cărbune medicinal: beneficii şi contraindicaţii

Cărbune medicinal

Cărbune medicinal

Cărbune medicinal – Cunoscut și sub denumirea de carbo activatus, carbo medicinalis, este un tip de carbon amorf obținut prin distilarea puternică a unor materiale ca lemn, anumite vegetale sau coji de nucă de cocos.

Este unul dintre cele mai vechi şi mai puternice remedii din lume, cu o capacitate uimitoare de neutralizare a substanţelor dăunătoare din intestin.

Principala sa caracteristică fiind puterea sa mare de absorbție find astfel un remediu accesibil și util pentru multe probleme de sănătate.

Numit şi cărbune vegetal, este un produs 100% natural, obţinut printr-un proces de ardere la tempe­raturi înalte a lemnului, într-un mediu lipsit de oxi­gen.

Dacă în cazul arderii normale, lemnul se trans­formă în cenuşă, atunci când este lipsit de oxigen, el se transformă în cărbune, dezvoltând o reţea micro­scopică de pori, care se comportă în organismul uman ca un burete ce absoarbe din tubul digestiv bacteriile, ciupercile parazite, gazele, unele substan­ţe toxice ş.a.m.d.

În ciuda progreselor făcute de industria farmaceutică, nu există în lume un antidot mai puternic la otrăvuri ca acest cărbune medicinal.

Singurul lucru pe care ştiinţa modernă l-a putut face a fost să-i îmbunătăţească anumite proprietăţi, creând aşa-numitul cărbune activ.

Acesta este obţinut din cărbunele medicinal obişnuit, care este supus ulte­rior la tratamente cu substanţe acide sau cu aburi şi variaţii de temperatură foarte mari.

Rolul acestor procese de activare este de a desfunda porii micro­scopici existenţi, ceea ce creşte puterea de absorbţie a cărbunelui de 3-12 ori.

Aşadar, avantajul cărbu­nelui activ este că are, în cantităţi considerabil mai mici, efecte terapeutice puternice.

Un organism sănătos are nevoie de o activitate corespunzătoare mai ales a ficatului, a glandelor suprarenale și a rinichilor. Cărbunele medicinal este un remediu eficient pentru absorbția rapidă a substanțelor nocive din organism.

Cărbune medicinal: Colesterol mărit

Colesterolul mărit va deveni o amintire pentru tine dacă timp de o săptămână vei administra o pastilă de cărbune medicinal.

Cărbune medicinal: Toxiinfecţia alimentară – este domeniul în care cărbunele medicinal este cel mai folosit, fiind considerat adevărat expert în această afecţiune, altfel dificil de tratat.

De la primele semne (crampe abdo­minale, scaune dese, greaţă şi accese de febră), se administrează câte 1-3 grame de cărbune la două ore, până la dispariţia simptomelor.

Reţeaua micro­scopică de pori a cărbunelui vegetal reţine bacteriile parazite din tubul digestiv, combătând astfel direct infecţia, ab­soarbe gazele intestinale şi cal­mează crampele, ajutând şi la scăderea febrei.

Remediul se administrează doar 2-3 zile. Cărbunele medicinal poate fi asociat şi cu dolomita, un mineral na­tural bogat în calciu, potasiu şi magneziu, care compensează pierderile masive de electroliţi produse de tranzitul intestinal accelerat.

Chiar și în cazul în care te confrunți cu senzația de balonare sau flatulență, acest remediu îți stă la dispoziție, absorbând instant gazele intestinale.

Cărbune medicinal: Combate diareea

Dacă ai făcut o asociere alimentară greșită sau tranzitul tău are probleme și te confrunți cu un neplăcut episod diareic, două pastile de cărbune medicinal sunt soluția naturii pentru a te ajuta.

Mai ales că aceasta are și capacitatea de a acumula acidul gastric, responsabilul pentru multe probleme digestive, mai ales dacă suferi de gastrită.

Diareea – indiferent că este produsă de alimente inadecvate, de tulburări biliare sau de abuzul de laxative, diarea este eliminată prompt prin adminis­trarea de cărbune medicinal.

În cazul diareei puternice, se iau 6-12 capsule sau 1-2 linguriţe de cărbune medicinal pe zi. În cazurile moderate, doza se înjumătăţeşte.

Ca şi în cazul toxiinfecţiei, tratamentul este de scurtă durată (1-3 zile), el putând fi completat de adminis­trarea de dolomită sau alte minerale bogate în magneziu, pentru a compensa pierderile masive de minerale şi a preveni boli cardiovasculare, nervoase etc.

Cărbune medicinal: Adjuvant în chimioterapie

Administrarea sa internă te va ajuta și în cazul durerilor de cap permanente, a stărilor de somnolență, regurgitație sau afecțiuni cardiace.

Efectele sale sunt benefice și pentru a ajuta activitatea neuronală.

În ceea ce privește aplicarea sa externă, în problemele de astm, se poate aplica pe abdomen în zona ficatului o cataplasmă cu cărbune medicinal și apă.

Studiile au demonstrat administrat în paralele cu curele de chimioterapie acesta tratează tulburările de tranzit declanșate de acest proces și ameliorează tulburările biliare.

Cărbune medicinal: Albește dinții

Dinții tăi sensibili și-au pierdut din albulor lor natural și frumos? O cură de trei săptămâni cu cărbune medicinal te va salva de procesul de albire făcut în cabinetul stomatologului.

Procedura poți să o repeți de 2-3 ori pe ani și asta presupune să dizolvi o lingură de pulbere de cărbune vegetal în 100-150 de mililitri de lapte cald și să bei acest amestec de două ori pe zi.

Acest procedu este eficient și în cazul în care te confrunți cu problema respirației urât mirositoare, tuse sau astm, în acest caz poți să înlocuiești laptele cald cu apa călduță.

Cărbune medicinal: Contraindicaţii

Deşi este un remediu atât de puternic, cărbunele vegetal este aproape lipsit de reacţii adverse. Foarte rar s-a constatat, în timpul administrării sale, agra­varea constipaţiei, caz în care se intervine cu laxa­tive.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole din categoria Simptome și Boli