Nu consumaţi cantităţi mari de cireşe, dacă aveți probleme cu rinichii!

cantităţi mari de cireşe

Nu consumaţi cantităţi mari de cireşe, dacă aveți probleme cu rinichii.

Acestea pot determina creşteri ale potasiului, care pot pune viaţa în pericol în cazul unei persoane cu o boală renală.

O afecţiune ciudată pune în pericol de două ori pe an viaţa celor care suferă de afecţiuni cronice ale rinichilor.

Este vorba de o afecţiune care apare mai frecvent în sezonul cireşelor sau al strugurilor şi care aduce în stare gravă persoanele care au deja o boală renală.

Dacă consumă o cantitate mare de fructe sau legume, cu precădere cireşe sau struguri, bolnavii riscă să facă hiperpotasemie, o creştere a potasiului în organism care poate duce, printre alte complicaţii, şi la deces.

În ultimele câteva zile, la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“ au ajuns patru persoane cu vârste înaintate care aveau valori foarte ridicate ale potasiului.

Aceştia sufereau de boli cronice de rinichi şi luau tratament medicamentos, care în combinaţie cu o cantitate mare de legume pot duce la complicaţii.

Toate cele patru persoane le-au spus medicilor că în ultima perioadă au consumat cantităţi mari de cireşe, iar ulterior au început să simtă o accelerare a bătăilor inimii, amorţeli ale mâinilor şi picioarelor şi o senzaţie de leşin. Două dintre ele se aflau deja în stare gravă şi au necesitat dializă.

„Această afecţiune apare în particular la persoanele care au o boală cronică de rinichi, mai frecvent la persoanele în vârstă, însă nu doar. În cazul celor trecuţi de 60 de ani, afecţiunea apare la 10-20% dintre bolnavi.

Simptomele hiperpotasemiei sunt a­mor­ţeli ale membrelor inferioare şi superioa­re sau chiar imposibilitatea de a le mişca, similar unui accident vascular, accentuarea bătăilor inimii şi leşin.

Pentru a evita această complicaţie, cei care se ştiu bolnavi nu trebuie să se ferească de fructe, ci doar să consume mai puţine.

În cazul în care au însă simptome, trebuie să se prezinte la spital deoarece afecţiunea le pune viaţa în pericol, riscând să le oprească inima“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon“.

Cei patru bolnavi sunt încă internaţi în secţia de Nefro­lo­gie, unde vor mai rămâne o perioadă sub su­praveghere medicală.

Doctorii spun că astfel de cazuri ajung în atenţia lor anual şi le recomandă bolnavilor renali să fie foarte atenţi la cantitatea de fructe şi legume pe care o consumă pentru a nu-şi risca viaţa.

sursa: Ziarul de Iasi

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeste și alte Articole:

S-a decis! Fără „pile și relații” la angajările în spitale!

Câţi români au hepatită şi probleme cu ficatul

Centrul de Sănătate Năvodari, reabilitat și modernizat

România are cea mai mare rată de mortalitate cauzată de atac vascular cerebral din Europa!

Gratis cu avionul pentru persoanele cu dizabilități!