Căile biliare inflamate (angiocolită): cauze și alimentație

Căile biliare inflamate

Căile biliare inflamate

Inflamarea căilor biliare datorată unei infecţii bacteriene, consecutiv apariţiei unui obstacol mecanic la acest nivel.

Acest obstacol poate fi reprezentat de: calculi, tumoră, tumoră de vecinătate (tumoră de cap de pancreas) care comprimă calea biliară principală, paraziţi.

Datorită caracterului de urgenţă medicală, tratamentul trebuie instituit rapid, cu antibiotice şi supraveghere strictă, apoi, când cedează infecţia, intervenţie chirurgicală clasică su prin endoscopie în vederea îndepărtării obstacolului.

În cazul în care există un obstacol la nivelul canalelor prin care se scurge bila, este posibil să apară o infecție la acest nivel, care duce la inflamația căilor biliare. Este vorba de angiocolită.

Infecția din cadrul angiocolitei se poate localiza la nivelul căilor biliare din interiorul ficatului sau la al celor din exteriorul acestuia – vezică biliară, canal coledoc.

Căile biliare inflamate

Când se asociază cu colecistita, apare angiocolecistita. De regulă, angiocolita este cauzată de existența unui blocaj la nivelul căilor biliare.

Persoana cu angiocolită va fi internată de urgență.

Cu toate că, în general, evoluția bolnavilor cu acest diagnostic este bună, uneori pot să apară complicații precum insuficiența renală acută, abcesul la nivelul ficatului și septicemia.

O durere intensă la nivelul abdomenului, care iradiază spre umăr, blocând inspirul profund, însoțită de stări de greață și de vomă, poate anunța o criză de angiocolită (colică biliară).

Căile biliare inflamate

Este foarte probabil ca acest diagnostic să fie confirmat dacă apar și febră, frisoane și icter. Un semn de gravitate este scăderea tensiunii arteriale.

Testele sangvine arată, printre altele, creșterea nivelului globulelor albe, al bilirubinei și al enzimelor hepatice.

La ecografie, se evidențiază dilatarea canalelor biliare deasupra calcului. Hemocultura este necesară pentru identificarea germenelui.

Se tratează antibiotic și chirurgical.

Tratamentul pe cale intravenoasă este prima măsură terapeutică.

Căile biliare inflamate

Dacă angiocolita este cauzată de calculii biliari, se impune intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acestora, pentru eliminarea obstacolului în calea scurgerii bilei.

O criză de angiocolită poate fi confundată cu hepatita acută, infecția vezicii biliare sau cu cancerul de pancreas.

Alimentaţia reprezintă un factor principal în patologia biliară. Bila (sucul biliar) este secretată de celulele hepatice, depozitată în colecist şi evacuată în intestinul subtire (duoden) după masă.

Rolul ei principal constă în digestia şi absorbţia grăsimilor ingerate şi a vitaminelor necesare bunei funcţionări a organismului.

Altfel spus, imediat după ce mâncăm, colecistul se contractă şi elibereaza sucul biliar ce a fost depozitat între mese.

Căile biliare inflamate

Unele alimente, denumite colecistokinetice, stimulează contracţia veziculei biliare şi pot declanşa o colică biliară: grăsimile de origine animală, tocătura, prăjelile, alcoolul, dulciurile rafinate.

Evitarea acestor produse poate preveni apariţia afecţiunilor biliare.

Consumul de carne slabă, peşte, fibre alimentare vegetale (legume şi fructe), pâine integrală şi paste reprezintă o alimentaţie benefică în prevenţia acestor tipuri de boli.

Unele studii epidemiologice sugerează că un consum constant de cafea, ceai verde şi cafeină ne poate proteja de formarea calculilor biliari.

În colica biliară alitiazică, tratamentul constă în administrarea de antiinflamatoare şi antispastice.

În cazul litiazei biliare ce se complică cu episoade dureroase frecvente, colecistita acută, icter sau pancreatită acută, soluţia salvatoare este cea chirurgicală.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole

Dischinezie biliară: cauze şi regim alimentar

Criza biliară: regim, tratament naturist şi factori declanşatori

Vezica biliară regim alimentar

Semnele şi simptomele litiazei biliare

Calculii biliari: de ce apar şi cum se tratează

Litiaza biliară: regim alimentar recomandat