Cafea pe stomacul gol: este un obicei sănătos? Sau nu?

cafea pe stomacul gol

Cafea pe stomacul gol: este un obicei sănătos? Sau nu?

Cafea pe stomacul gol

În ciuda faptului că este foarte bună pentru organism dacă este consumată în cantități moderate, cafeaua consumată fără a mânca ceva înainte poate avea efecte grave.

Acesta este ritualul de la începutul zilei pentru foarte mulţi oameni. Băutul cafelei are multiple beneficii dovedite ştiinţific, unul dintre ele fiind acela că protejează creierul de demenţă. Dar ce se întâmplă în corpul nostru când bem cafea şi de ce nu ar trebui să o consumăm imediat cum ne-am trezit, pe stomacul gol?

Cafeaua poate avea urmări grave asupra sistemului digestiv. Toată acea cafea va duce la producerea de acid în stomac care, dacă nu aţi mâncat, va irita mucoasa stomacului şi va provoca indigestie şi arsuri. Acest lucru se întâmplă şi în cazul consumului de cafea decofenizată.

Cafea pe stomacul gol

Consumul de cafea pe stomacul gol vă poate da nervozitate, agitaţie şi alte efecte, inclusiv schimbări de dispoziţie.

Una dintre cele mai mari probleme este că ea poate genera în mod sigur gastrita, boală ce efectiv poate găurii pereții stomacului. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în compoziția cafelei se găsesc substanțe care stimulează secrețiile de acid din stomac și din tractul digestiv. Neavând ce să descompună, acest acid va acționa direct asupra organelor și țesuturilor.

De asemenea, consumul de cafea pe stomacul gol mai poate provoca boli precum balonarea, boala inflamatorie a intestinului şi în cel mai rău caz, cancer de colon.

Totodată, va mări simptomele de anxietate, va stimula ritmul cardiac, poate provoca iritabilitate şi incapacitate de concentrare.

Cafea pe stomacul gol

Cu alte cuvinte, o ceaşcă de cafea la începutul zilei îţi poate sabota ritmul circadian. În momentul în care te trezeşti, ceasul tău intern eliberează un hormon numit cortizol care te face să fii în alertă şi energic. Contrar faţă de ceea ce credeai tu până acum, studiile au arătat că o ceaşcă de cafea pe stomacul gol duce la descreşeterea nivelurilor de cortizol, astfel că veţi deveni somnoros.

Prin urmare, cafeaua ar trebui să fie băută la o oră după ce te-ai trezit şi după ce ai mâncat cel puţin o felie de pâine.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Zaţ de cafea: tratament pentru ten şi corp

Contraindicații cafea: în ce afecțiuni este contraindicată și ce probleme pot apărea

7 motive pentru care să adăugați scorțișoară la cafea

Studii despre consumul de cafea! Tipuri de cafea și evoluția în istorie a cafelei!

Cafea de cicoare, o alternativă sănătoasă la cafeaua clasică