Bronz: sfaturi pentru un bronz sănătos

bronz

Bronz: sfaturi pentru un bronz sănătos

În cazul expunerilor îndelungate, soarele se dovedeşte a fi unul dintre cei mai mari duşmani ai pielii noastre. Razele acestuia pot provoca eritem, arsuri, tumori (melanoame) şi, de asemenea, îmbătrânirea prematură a pielii.

Dacă se respectă însă anumite reguli în timpul expunerii, soarele se dovedeşte benefic pentru organismul nostru. Acesta activează circulaţia, stimulează producerea de pigmenţi şi de vitamina D (indispensabilă pentru asimilarea calciului), reglează bioritmul, creşte rezistenţa organismului la boli şi îmbunătăţeşte foarte mult starea psihică.

Bronz: sfaturi pentru un bronz sănătos:

  • alegeţi crema de protecţie solară adecvată tipului vostru de piele şi aplicaţi-o în zonele neacoperite înainte de a vă expune la soare; reînnoiţi aplicarea după fiecare baie în mare sau piscină.
  • expuneţi-vă treptat la soare, ţinând cont că pielea voastră ar putea fi sensibilă. Retrageţi-vă la umbră dacă pielea se înroşeşte.
  • ţineţi cont de zona geografică, de altitudine, de anotimp şi de oră, factori care determină variaţii ale intensităţii radiaţiilor solare. Dacă sunteţi la mare sau la munte, protecţia pe care o oferă cremele obişnuite nu este suficientă; în aceste cazuri trebuie să folosiţi, în primele zile, o cremă cu un factor mai mare de protecţie împotriva razelor ultraviolete (de exemplu 15, pentru a trece mai apoi la o cremă cu factor 4).
  • fiţi atenţi la elementele care reflectă razele soarelui, cum sunt nisipul, apa, zăpada, deoarece reflecţia intensifică acţiunea radiaţiilor. Prin urmare, faptul că intraţi în apă nu vă apără de soare, ci, dimpotrivă, sporeşte riscurile
  • evitaţi, pe cât posibil, să vă expuneţi la soare în intervalele când este foarte cald.
  • după plajă, aplicaţi pe piele o cremă hidratantă şi nutritivă, cu acţiune de hrănire şi antiîmbătrânire. Dacă aţi stat mult timp la plajă, faceţi un duş pentru a înlătura transpiraţia şi impurităţile de pe piele, apoi aplicaţi imediat o cremă hidratantă.
  • nu expuneţi copiii nou-născuţi la soare. În cazul copiilor mai mari de şase luni, 5 minute pe zi sunt suficiente; de la 1-5 ani, expunerea la soare nu trebuie să depăşească 10 minute; de la 5-10 ani se pot utiliza filtre solare – nerecomandate la vârste mai mici, iar expunerea poate dura până la o oră pe zi.
  • persoanele în vârstă trebuie să se expună la soare în mod treptat şi moderat, deoarece pielea lor produce mai puţină melanină; pentru vârstnici, soarele este benefic, deoarece ajută la sinteza vitaminei D, indispensabilă pentru metabolismul calciului.

Cei care suferă de fotosensibilitate (hipersensibilitate la lumină şi, prin urmare, la radiaţiile solare, care provoacă înroşirea pielii, prurit şi pete chiar şi în cazul expunerilor de scurtă durată) trebuie să fie foarte prudenţi când se expun la soare, să utilizeze creme cu factor mare de protecţie şi să poarte ochelari de soare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Nu stai suficient la soare? 6 afecţiuni la care eşti expus

E bine să stai la soare? Argumente pro și contra

Piele uscată sau piele deshidratată? Cum facem diferența