Bolile secolului XXI

Bolile secolului XXI

Bolile secolului XXI

Viaţa modernă oferă o multitudine de oportunităţi, de la tehnologiile moderne invazive şi până la automatizarea tuturor lucrurilor. Specialiştii spun că toate acestea ne afectează în mod pozitiv condiţia socială, deoarece ne uşurează munca, dar, din păcate, ne afectează sănătatea. Experţii au alcătuit un top al celor mai frecvente afecţiuni al secolului XXI.

Depresia este o afecţiune comună în rândul tinerilor. Experţii precizează că termenele limită presante şi stresul sunt principalele cauze ale apariţiei stărilor de anxietate, a atacurilor de panică şi a depresiei, care pot conduce chiar la apariţia bolilor cardiovasculare sau producerea infarctului. Se recomandă stabilirea unui program riguros şi evitarea amânării lucrărilor până la termenul limită, pentru a nu claca.

Probleme cu auzul. Acestea apar din cauza folosirii pe o perioadă de timp îndelungată a mp3 playerelor sau ipod-uri, la un volum ridicat. Potrivit specialiştilor, adolescenţii sunt predispuşi la aceste afecţiuni. Astfel, se recomandă limitarea folosirii acestor dispozitive la maxim o oră pe zi. Mai mult, reducerea volumului la care se ascultă muzica este o altă măsură pentru prevenirea apariţiei problemelor grave de auz.

Dereglările de vedere sunt cauzate de statul în faţa unui monitor ore în şir. Specialiştii spun că, deşi monitoarele au tot felul de filtre care să nu afecteze ochiul, lipsa pauzelor scurte la un interval de o oră sunt cauza apariţiei acestor afecţiuni. Astfel, este indicat ca persoanele care lucrează în faţa unui calculator să facă o pauză de maxim 10 minute în fiecare oră. În plus, se recomandă ca monitorul să fie aşezat perpendicular cu ochii, iar distanţa să fie de cel puţin 25 de centimetri şi maxim 35 de centimetri.

Formarea de cheaguri de sânge în special în zona picioarelor este o afecţiune cauzată de sedentarism. Potrivit experţilor, afecţiunea se manifestă prin apariţia durerilor articulare, care apar atunci când vrem să ne ridicăm. Se recomandă mişcarea chiar şi atunci când munca nu implică acest lucru. Zece minute de plimbare prin birou pare a fi soluţia ideală pentru a preveni apariţia cheagurilor.

Ortorexia nervoasă este din ce în ce mai frecventă în rândul adolescenţilor. Potrivit specialiştilor, este o afecţiune caracterizată prin obsesia pentru alimentaţia sănătoasă, împinsă la extrem. De regulă, aceste decizii alimentare sunt greşite şi pot duce până la înfometare, lucru ce provoacă apariţia problemelor de sănătate pe termen lung.

Citeşte şi alte articole:

Boli autoimune: factori și remedii

La ce boli te poţi expune dacă dormi puţin

Ce boli poate ascunde gura uscată

Boli cauzate de deficiențe nutriționale

Afecțiuni ereditare: ce boli poți moșteni de la părinți