Bolile arterelor şi ale venelor (sindrom de ischemie periferică)

Bolile arterelor şi ale venelor

Bolile arterelor şi ale venelor: Sindrom de ischemie periferică

Bolile arterelor şi ale venelor constau în irigarea deficitară a membrelor. Adică sindrom de ischemie periferica.

Acestea afectează ţesuturile de la mâini şi picioare, fie printr-un proces trombotic (formarea unor cheaguri de sânge care înfundă vasul progresiv), fie de o embolie.

Un cheag de sânge pornit pe fluxul sanguin de la inimă sau din aorta (datorită plăcilor de aterom care se desfac) se opreşte ori la picioare, ori la nivelul vaselor sanguine renale sau intestinale, înfundând artere şi creând probleme majore.

Bolile arterelor şi ale venelor: Tromboflebita

Tromboflebita este o boală localizată la nivelul venelor, ce se manifestă printr-o inflamaţie a peretelui vasului sanguin, unde se formează un tromb (cheag).

Boala apare la oamenii care stau mai mult în repaus.

Este mai frecvent întâlnită la bărbaţi, în special la cei care au o ocupaţie statică, folosesc mijloace de transport o lungă durată de timp, dar şi la pacienţii cu unele boli, cum ar fi:

neoplasmul, insuficientă cardiacă, accidentul vascular cerebral, după fracturi, operaţii pe genunchi sau şold (care necesită repaus prelungit la pat).

Bolile arterelor şi ale venelor: Flebita

Este important să se ştie că imobilizarea unei persoane la pat implică automat risc de flebite.

Caracteristica circulaţiei de drenare, de întoarcere a sângelui către inimă, este aceea că acesta circulă cu presiune mică.

Bolile arterelor şi ale venelor: Vase superficiale sau profunde

Vasele drenoare pot fi superficiale sau profunde. Inflamarea vaselor mici din sistemul superficial generează tromboflebita superficială.

In cazul inflamării vaselor mai mari, care pătrund mai în profunzime, se numeşte tromboflebita profundă. Aceste boli au risc diferit.

In tromboflebita profundă există riscul ca un cheag de sânge să pornească de la picior către partea centrală (inimă, plămâni, cap), proces foarte periculos, deoarece poate cauza moarte subită prin embolie pulmonară sau accident vascular. ( Tromboza venoasă profundă )

Regula generală pentru evitarea tromboflebitei este ca bolnavii să nu stea prea mult la pat, să facă mişcări pasive şi active, iar bolnavii cu risc să facă tratament profilactic împotriva trombo-emboliilor, cu medicamente specifice.

In cazul bolii instalate, tratamentul presupune administrarea de Heparina, un medicament foarte bun, care diminuează cheagurile de sânge şi împiedică formarea altor trombi, după care se poate continua cu Trombostop sau Sintrom (anticoagulante de lungă durată) şi neaparat Aspirina – intre 100 si 300 mg zilnic.

Cu ajutorul acestui tratament, vena afectată se repermeabilizează, trombii dispar, şi sub control medical atent, boala se poate vindeca.

Bolile arterelor şi ale venelor: Arteriopatia

Arteriopatiile sunt generate de procese atero-trombotice (formarea de plăci de aterom, care îngustează progresiv arterele) sau de embolii.

Bolile arterelor şi ale venelor: ArteritaAteroscleroza

Cea mai gravă boală este arterita, cauzată de ateroscleroză.

Apariţia bolii este legată în primul rând de un obicei nesănătos: fumatul. Fumatul favorizează procesul de îngustare a lumenului vaselor, prin formarea plăcilor de aterom.

De asemenea, alte cauze favorizante ale apariţiei şi agravării bolii sunt consumul excesiv de grăsimi, diabetul, hipertensiunea arterială.

La tineri, fumatul excesiv inflamează arterele pe întreaga lor lungime, generând trombangeita obliterantă. Stoparea acestui viciu duce de la sine la dispariţia bolii.

Boala se manifestă prin dureri acute în gambă, muşchiul se întăreşte, iar bolnavul nu poate merge prea mult fără să se oprească.

Distanta parcursă de bolnav fără dureri se micşorează odată cu evoluţia bolii. Piciorul bolnav e palid, devine roşu-vineţiu în faze mai avansate ale bolii.

Dacă boala nu este luată în seamă şi nu este diagnosticată la timp, poate apărea gangrena piciorului (calcâi, degete), în special la persoanele care stau mai mult în frig, poartă încălţăminte strâmtă etc.

Cu ajutorul examenului Doppler se pot afla stadiul bolii, dimensiunile arterelor şi zonele afectate. De asemenea, examenul angiografic ne poate arăta cu exactitate poziţionarea plăcilor de aterom pe pereţii arterelor.

Multi bolnavi apelează în prima faza de tratament la vasodilatatoare, dar acestea nu ajută prea mult.

Bolile arterelor şi ale venelor: Artere înfundate (Prevenirea înfundării arterelor)

In primul rând, bolnavii trebuie să renunţe la fumat, să-şi trateze diabetul, hipertensiunea, să facă mişcare, să poarte încălţăminte comodă, ciorapi de lână pe timpul iernii etc.

Apoi, se impune ca regulă generală mersul pe jos cât mai mult, până la apariţia durerilor. Cu cât bolnavul merge mai mult, cu atât mai repede se dezvoltă alte căi circulatorii colaterale în piciorul bolnav.

Presiunea exercitată de obstacol dilată vasele mici, care preiau circulaţia din arterele înfundate. Consumul aspirinei este obligatoriu (favorizează micşorarea trombului).

Stoparea fumatului este esenţială în tratamentul acestei boli, în cele mai grave situaţii se ajunge la amputaţii de membre, ceea ce nu este de dorit.

Bolile arterelor şi ale venelor: Anevrism

Alte boli circulatorii foarte periculoase sunt anevrismele, manifestate prin dilatarea excesivă a unor porţiuni ale vaselor de sânge, cu formare de trombi.

Ca urmare a pierderii elasticităţii pereţilor, vasele se pot rupe, producând hemoragii mortale.

Bolile arterelor şi ale venelor: Inflamaţiile arterelor

Inflamaţiile arterelor cuprind atât vasele mari, cât şi pe cele mici, sunt întâlnite mai ales la nivelul membrelor superioare şi se datorează unor boli imunologice.

Bolile arterelor şi ale venelor: Arterita Burger

Arterita Burger este frecventă în rândul bărbaţilor şi cuprinde în special mâinile, dar şi picioarele; arterita Takayasu este întâlnită doar la femei şi afectează numai membrele superioare.

Aceste boli sunt mai rare, dar destul de greu de tratat.

Bolile arterelor şi ale venelor: Boli limfatice

Bolile limfatice sunt generate de tulburări la nivelul canaliculelor care drenează limfa din spatiile interstiţiale ale ţesuturilor.

Apar de obicei la femei şi se manifestă prin umflarea picioarelor şi a gleznelor, creând un disconfort estetic major. Aceste boli nu se pot trata decât chirurgical.

Bolile arterelor şi ale venelor: Varice

Varicele sunt dilatări ale structurilor de transport ale sângelui de la periferie către centru.

Dilatarea venelor face ca sângele să stagneze în zona periferică, ceea ce duce la umflarea picioarelor şi suferinţele derivate de aici: picioare grele, dureri etc.

Mai periculoase sunt varicele esofagiene, care se dilată atunci când ficatul nu mai poate drena sângele.

Din cauza unor alimente mai dure, mai uscate, varicele esofagiene se pot rupe, generând hemoragii puternice, de multe ori cu efecte catastrofale.

Tinând cont de riscul pe care-l comporta bolile circulatorii, acestea nu trebuie ignorate. Prezentarea la medic în primele faze ale bolii şi instituirea unui tratament eficient pot de multe ori să salveze viata bolnavului.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole

Alimente și plante care subţiază sângele

Sindromul mâinilor și picioarelor reci: remedii naturale

10 remedii naturiste pentru circulaţia sângelui (ritm cardiac, palpitaţii, aritmii etc.)

Ceaiuri care curăţă sângele

Boala arterială periferică: tratamente naturiste pentru arterite şi picioare umflate