Boli neurologice: simptome, tipuri și tratament

boli neurologice

Boli neurologice

Bolile neurologice sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinarii sau ale sistemului nervos periferic.

Dacă simțiți că una dintre aceste funcții ale corpului vă sunt afectate, vă puteți aștepta la probleme de motricitate, vorbire, înghițire, respirație sau chiar de învățare.

Tot aici intră și problemele de memorie, senzoriale sau chiar și schimbările de dispoziție.

Printre cele mai cunoscute astfel de boli sunt epilepsia, Alzheimer, accidentul vascular cerebral, migrenele, scleroza multipla (Leuconevraxita), Parkinson.

Tipuri de boli neurologice

Potrivit specialiștilor, exista peste 600 de boli neurologice.

Tipurile majore de afecțiuni neurologice includ bolile cauzate de anomalii genetice, precum boala Huntington și distrofia musculară, boli degenerative, în cazul în care celulele nervoase sunt deteriorate sau mor, cum ar fi boala Parkinson și bine-cunoscutul Alzheimer.

Boli ale vaselor de sânge care alimentează creierul, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boli autimune, precum scleroza multipla, leziuni ale măduvei spinării și creierului, cum ar fi epilepsia, cancerul, cum ar fi tumorile creierului și infecții, precum meningita virala.

Simptome

Simptomele pentru bolile neurologice sunt foarte variate și diferă în funcție de afecțiunea neurologică în cauză.

Ele pot și senzații de arsură, înțepătură, amorțeală, slăbiciune musculară sau chiar paralizie, confuzie, probleme de vedere, probleme de coordonare, rigiditate musculara, diverse dureri apărute cu sau fără traumatisme recente și asa mai departe.

Durerea variază în funcție de ce anume tip de boală se instalează. Tulburările neurologice pot fi provocate de afecțiuni ale sistemului nervos sau se întâmplă să însoțească și boli autoimune, precum lupus, de exemplu, anumiți viruși precum HIV, Epstein-Barr sau virusul varicelo-zosterian.

Bolile neurologice pot fi cauza unor disfuncții ale sistemului nervos autonom. Trebuie să fiți atenți cu aceste simptome și să vă adresați de urgență specialiștilor.

Ingrijirea imediată a specialiștilor este recomandată pentru că astfel de tulburări pot influența acțiuni precum respirația, înghițirea, controlul vezicii urinare și transpirația sau alte sisteme vitale din corpul uman.

De departe, cea mai cunoscută boală neurologică este Alzheimer-ul.

Vorbim despre o boală progresivă, în care practic celulele creierului dintr-o anumita zona sunt distruse și, pe cale de consecință, cei care suferă de această tulburare au pierderi de memorie, gândire, dificultăți de planificare, schimbări de personalitate și probleme motrice.

Din păcate, Alzheimer-ul se agravează în timp și este fatal. Medicii spun că, de regulă, simptomele bolii încep după vârsta de 60 de ani la cele mai multe dintre persoane.

La fel de cunoscută, boala Parkinson este o tulburare a sistemului nervos care afectează mișcările organismului. Potrivit specialiștilor, boala debutează încet, dar pe măsură ce progresează, se înrăutățește, iar simptomul cel mai cunoscut este tremurul mâinilor, al brațelor, picioarelor sau chiar al feței.

Alte simptome sunt mișcarea lentă a corpului, dificultăți ale echilibrului și probleme de coordonare a mișcărilor corpului, rigiditatea brațelor, picioarelor sau torsului. Cei care suferă de Parkinson vor avea dificultăți în a duce la bun sfârșit sarcini normale, zilnice pentru orice persoana, precum mersul pe jos și vorbitul.

Boala afectează, de obicei, persoanele de peste 50 de ani.

Control și tratament

Pentru cele mai multe dintre bolile neurologice, există tratament adecvat, dacă nu pentru eliminarea totală a afecțiunii, măcar pentru ameliorarea ei sau pentru încetinitrea progresiei.

Ceea ce este recomandat să faceți, în momentul în care simțiți că aveți anumite simptome sau că orice funcție a organismului nu funcționează așa cum ar trebui, este să căutați medicii potriviți, oamenii care și-au dedicat practic viața salvării semenilor lor care sunt afectați de asemenea boli grave.

O clinică de neurologie este cea mai indicată. Un medic neurolog va ști exact care sunt simptomele, vă va pune diagnosticul corect și va stabili maniera de tratament adaptată la fiecare. De asemenea, sprijinul și asistența familiei sunt vitale importantă.

În funcție de diagnostic, medicii îi îndrumă pe cei care vă sunt aproape asupra a ceea ce pot face pentru a vă ajuta, ameliora și asigura confortul necesar, în condițiile în care diagnosticul este o astfel de boală neurologică.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Amnezia

Dezechilibru psihic: simptome, cauze și remedii

Echilibrarea stărilor de anxietate: cauze, sfaturi şi remedii

Boli psihiatrice: simptome și tipuri de boli psihiatrice

Remedii naturale pentru tulburare bipolară

7 alimente pentru memorie și sănătatea creierului